Proizvodnja breskve i šljive u Pomoravlju

0
945
Agrosaveti---breskve---kruske---sljive---Pomoravlje---02

Porodice Milojević iz sela Kovačevac kod Jagodine je još davnih 60-tih godina posadila prve breskve koje i danas uzgajaju, a zastupljene su i šljive i kruške. Iako ekonimista po struci, Ivan Milojević se ozbiljno prihvatio poljoprivrede, te kaže da je u tome video svoju šansu. Sezonu koja je sada već iza nas ocenjuje kao solidnu za breskve, a sav rod prodaje na pijaci.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Proizvodna godina je bila zadovoljavajuća. Mada je bilo kratkog zastoja u julu kada je prodaja u pitanju. Verovatno je to zbog Uredbe o izvozu. Manje izvoznika, više robe na tržištu. Ali imali smo kvalitetne breskve. Nije bilo problema tokom proizvonje ni sa mrazevima niti sa bolestima.” – kaže Ivan.

Ali mrazevi jesu napravili problem kada je u pitanju kruška. Ovo je voćnjak koji je u trećoj godini, ali je usled jakog mraza, prvi ozbiljniji rod ipak izostao.

2022 Custodia 1120x1080

Agrosaveti---breskve---kruske---sljive---Pomoravlje---03

“Ovaj zasad je podignut 2016. godine. Uzgojni oblik je vretenasti žbun, a od sorti imamo stone sorte, jer sve prodajemo na pijaci. Očekivali smo prvi rod, međutim, imali smo jak mraz u fenofazi belih balona, te ništa nismo ubrali. Šteta je bila stoprocentna. To je direktan udarac, jer smo mi dalje morali voćnjaku da damo sve kao da je roda bilo. Morali smo ga sačuvati za narednu godinu.” – kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Preventivnom zaštitom sprečite kovrdžavost lista breskve i nektarine

Naime, Ivan je razmišljajući o proširenju svoje voćarske priče, izabrao krušku, jer je smatrao da je ona deficitarna na tržištu. I zaista jeste tako, jer se većina poljoprivrednih proizvođača plaši ervinije i kruškine buve.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

“Hteo sam izazov i dobio sam ga sa kruškom. Kada pričamo o kruškinoj buvi, suština je biti prisutan, pratiti voćnjak svakodnevno. Ne postoji sterilan voćnjak, ali se mora reogavati na vreme, čak i preventivno. Sa ervinijom smo imali problema u drugoj godini, najviše je stradala sorta karmen.” – kaže Ivan.

Agrosaveti---breskve---kruske---sljive---Pomoravlje---01

ŠLJIVU PRODAJU ZA RAKIJU

Milojevići proizvode i šljivu, a svedoci smo da je ova godina bila dosta teška kada je sam plasman u pitanju, naravno i cena. Međutim, naši domaćini sa prodajom nisu imali problema. Naime, oni 80% roda prodaju prerađivačima za rakiju, jer imaju sortu koja je odlična baš za preradu, kaže Ivan.

MPS2022 GBaneri

“1989. godine smo hteli da kupimo stenlejku, ali smo dobili nešto drugo. Sortu koja stiže nakon stenleja, ali sortu koja je odlična za rakiju, džemove, za sušenje, te mi imao za nju stalne kupce. Reč je o starom zasadu, ali smo uzeli kalem grančicu, pa ćemo je imati i u novom.” – dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Skladištenje jabuka: Ovako se čuva svežina i do 7 meseci

Inače, naši domaćini svo voće prodaju isključivo na pijacama. To smatraju logičnim korakom, shodno količinama koje proizvedu, kao i sortimentu voća koje gaje. Pa ipak, zasadi se moraju obnavljati, te bi naš sagovornik apelovao na nadležne da uvedu veću kontrolu kada su u pitanju rasadnici koji prodaju sadnice.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---breskve---kruske---sljive---Pomoravlje---04

“Imali smo problema kada smo nabavljali sadnice i nismo jedini. Zato je neophodno uvesti malo reda, ko sme da proizvdi sadnice, ko sme da prodaje, kako bsimo imali kvalitetne voćnjake.” – smatra Ivan.

Želje našeg domaćina nisu velike površine pod voćem, već da sa postojećih uzme maksimum. To može da uradi samo uz puno rada, konstantno učeći i prateći nove tehnologije, dodaje Ivan.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Prethodni tekstRomanovska ovca u Radincu kod Smedereva
Sledeći tekstInovativni model udruživanja poljoprivrednika u Šapcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime