Koliko je hrane potrebno za prezimljavanje pčela

0
2377
Agrosaveti---pcelarstvo-porodice-Petrovic---04
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Svaki iskusan pčelar zna da je za prezimljavanje pčela potrebno pripremiti dovoljne kvalitetne hrane kako bi svaka pčelinja zajednica mogla normalno i brzo da uđe u prolećni razvoj. Međutim, neiskusni pčelari često ne raspolažu saznanjem o kojoj količini se radi. Upravo na ovo pitanje odgovor daje mast.inž.polj. Nenad Stefanović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Adama Maganic 1120x180

Ukoliko je pčelinje društvo imalo 6 ramova legla krajem avgusta, na njima bi trebali da se nalaze i bogati venci meda, oko 10 cm. Oni bi trebali da se spuštaju na dole do polovine rama polukružno. Na takvih 6 srednjih ramova samo u vencima ima najmanje 8 kg meda (sa pergom i više). Ta količina hrane bi trebalo da bude dovoljna do marta.

Međutim, može da se desi da bude hladno proleće sa velikim brojem kišnih dana i tada je pčelama potrebna dohrana. Posebno u martu kada počinje intezivan razvoj pčelinjih zajednica. U tom periodu im je potrebna najveća količina kvalitetne hrane za stimulisanje matice, a to su med i polen.

Paradajz 1120x180

Rezerva hrane za prezimljavanje pčela

Zbog gore navedenih razloga, pored pomenutih 6 ramova sa vencima meda (koji će se do sredine septembra produbljivati kako se leglo bude smanjivalo) u košnici se ostavlja još po 2 rama, levo i desno, krcati polenom i medom. Oni predstavljaju rezervu. U toku zimskog perioda, kada god vremenski uslovi to budu dozvolili, pčele će dopunjavati medne vence iznad kubeta u kojem zimuju, jer stalno teže da im hrana bude što bliže.

PROČITAJTE I...  Pčelarstvo i Apiterapija: Kako je porodica Vasiljević postala ponos Gospođinaca

Posebnu pažnju na potrebnu količinu hrane treba obratiti u lošim pašnim godinama. Što se tiče promene klimatskih uslova zbog kojih imamo blaže zime nego ranije, to ne dovodi u pitanje količinu kvalitetne hrane, jer sve što bude višak u prvoj ozbiljnijoj (bagremovoj) paši, pčele će brzo akumulirati i skladištiti u ćelije saća.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Izvor: PSSS
mast.inž.polj. Nenad Stefanović

Prethodni tekstNa Dunavu „zarobljeno“ milion tona srpskih žitarica
Sledeći tekstTeška godina za proizvodnju jabuke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime