Žuta rđa pšenice uzima veliki danak u prinosu – Reagujte na vreme

0
1499
Agrosaveti - Psenica zelena bolesti 01

Prethodnih godina veliki broj ratara imao je problema sa žutom rđom pšenice. Žuta rđa je među najzačajnijim bolestima strnih žita. Pogoduje joj vlaga i toplo vreme. Temperature vazduha u najvećoj meri doprinose razvoju ove bolesti. Smanjeni prinosi mogu nastati ukoliko se pravovremeno nije reagovalo.

Orius 1120x1080

Žuta rđa i lisna rđa pšenice

Požuteli usevi pšenice koje nisu redak primer u Srbiji vrlo često stvaraju zabunu, jer većina pomisli da se radi o lisnoj rđi pšenice. Međutim, situacija je mnogo složenija, u pitanju je žuta rđa i dosta je onih koji mešaju te dve stvari. Topla jesen, blaga i vlažna zima  pogoduju opstanku prouzrokovača žute rđe, i dovode do problema, svakog proleća.

Za razliku od lisne i stabljične rđe, simptomi žute rđe javljaju se mnogo ranije. Problem nastaje kada pojedini stručnjaci pogreše u određivenju same bolesti, pa su simptomi žute rđe pripisivani prouzrokovaču lisne rđe, što dovodi do pogrešnih preporuka u pogledu vremena suzbijanja.

Agil 1120x180

zuta lisna rdja pseniceSlika levo – lisna rđa, slika desno – žuta rđa

Najnovija istraživanja u naučnim disertacijama kažu da žuta rđa može da umanji prinos od 10-70 %. Prošle godine procenti smanjenja prinosa na najosetljivijim sortama kod nas su se kretali do 20 %.

PROČITAJTE I...  Aktuelno stanje pšenice u Južnom Banatu

Temperature vazduha u najvećoj meri doprinose razvoju ove bolesti. U toku zime žuta rđa se razvija na temperaturama 9-12°C i posle vlaženja lista od tri sata ostvaruje se infekcija. Patogen se ne razvija na temperaturama iznad 25°C i ispod 2°C. Vlažno proleće je izrazito pogodno za nastanak i nicanje spora i ostvarenje infekcije.

Najbolje mere zaštite

Jedna od najboljih mera zaštite pored optimalnog vremena setve i uništavanja korova pre nicanja novog useva jeste i izbor otpornih sorti.

Prema rečima stručnjaka hladna zima bi zasigurno zaustavila napredovanje ovog parazita što bi pružilo šansu da se u prolećnom delu vegetacije napravi adekvatna strategija na osnovu preporuka prognozno izveštajne službe koja će biti uključena u praćenje ovog problema.

Gubici u prinosu nastaju kada se bolest razvija u fazi bokorenja i vlatanja. Tada dolazi do slabijeg bokorenja, formiranja manjeg broja klasova  i slabijeg nalivanja zrna koje ostaje šturo.  Žuta rđa može smanjiti prinos od 10 – 70 odsto u regionima gde pšenica daje visoke prinose. Problem žute rđe nije prisutan samo u Srbiji već i u zemljama u regionu. Najbolji način suzbijanja svih parazita, pa i prouzrokovača žute rđe jeste gajenje otpornih sorti. Takođe primenjuju se i  hemijske mere suzbijanja, važno je samo da se bolest uoči na vreme.

PROČITAJTE I...  PROBLEMI pri PLASMANU ratarskih proizvoda

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstUzgoj svinja i prateći problemi
Sledeći tekstVelike UŠTEDE u MIONICI, korišćenjem BIOENERGANE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime