Povrtarstvo i problemi uvoza povrća

0
79
pijaca povrce
Foto: Pixabay

Porodica Pošarac iz čuvenog povrtarskog sela Sovljak, nadomak Uba, ceo život se bavi proizvodnjom povrća. U ovom selu čak 70 posto meštana gaji povrće. Veći deo njih ima niske tunele koji se ne greju. Selo nema zadrugu, ali ima puno vrednih porodica poput ove koju smo posetili, gde svi složno rade i žive od svog rada. Ipak, ovu idiličnu sliku remeti nekontrolisani uvoz povrća koji našim domaćinima otima zaradu i mogućnost da pristojno žive.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Biti povrtar nije lako, dan počinje u 4.30h, a iza lepog domaćinstva sa urednim dvorištem i velikom kućom, stoje godine i godine napornog rada. Naši domaćini se ne žale mnogo na situaciju u agraru, već isključivo veruju rad koji im omogućava pristojan život.

Dugogodišnji problem povrtara iz Sovljaka predstavlja uvoz iz Makedonije koji obara cenu domaćeg paradajza u sezoni, sa druge strane, Srbija je prošle godine izvezla voće i povrće u vrednosti od milijardu evra. Mnogi povrtari širom Srbije ni ne razmišljaju više o organskoj proizvodnji, jer im se ne isplati organska proizvodnja povrća.

2022 Custodia 1120x1080

Nema računice za ulaganje u moderne plastenike

U Sovljaku, za sada, tek po koja porodica ima visoke plastenike. To predstavlja veliku investiciju, koja zbog nesigurnih prilika na tržištu, nije opcija o kojoj se razmišlja. Naš sagovornik, Milan Pošarac, nam je rekao da ukoliko njegov sin Ivan, mladi poljoprivrednik, koji ima 25 godina, ostane na očevom imanju, u tom slučaju porodica može da počne da razmišlja o investiciji u moderne plastenike. U suprotnom, nema računice za nova ulaganja, ukoliko ne bude neko od dece želeo da ostane na selu.

PROČITAJTE I...  Zatvaranje pijaca - direktan udar na povrtare

Poražavajuća otkupna cena leskovačkog kupusa

Povrtari svoju robu uglavnom prodaju direktno nakupcima ili na kvantaškoj pijaci. Ove godine, otežan izvoz za Rusiju, ali i veliki uvoz oborili su cenu kupusa, tvrde leskovački povrtari. Oko Uskrsa cena je bila 50 dinara, a zatim 40 dinara za kilogram. Onda je sve stalo. Berbu su morali da odlože, jer ga niko nije hteo ni za 10 dinara po kilogramu, kažu povrtari za RTS. Od pre nekoliko dana ponovo ima otkupa, ali je cena od 20 dinara nedovoljna da podmiri troškove prozvodnje.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Otkupljivači se pravdaju naglim poskupljenjem transporta. Povrtari sa juga traže uvođenje mera, ukazujući na cenu kupusa u radnjama koja je 80 dinara. Oni se nadaju da će izgradnja Distributivnog centra, koja treba da počne na leto, omogućiti da plastenička proizvodnja bar za njih više ne bude lutrija. Komad zelene salate je samo sedam dinara, praziluk niko neće. Paradajz stiže za mesec dana.

 

Prethodni tekstZaštita KAJSIJE u fenofazi intenzivnog porasta plodova
Sledeći tekstUkrajina optužuje Rusiju da krade žito, pa ga prodaje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime