Zaštita bilja u 2022. samo uz obuku, a vođenje dnevnika donosi bonus za subvencije

0
2052
zastita bilja pesticidi
Foto: Pixabay

Od 1. januara 2022. godine izmene Zakona o sredstvima za zaštitu bilja donose obaveznu obuku poljoprivrednika koji koriste sredstava za zaštitu voća i povrća, njihovo sertifikovanje, kao i redovne kontrole opreme koja se koristi za sprovođenje tretmana. Ovo nisu jedine novine koje imaju za cilj povećanje nivoa bezbednosti hrane.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prema istraživanju koje je sprovela fondacija Ana i Vlade Divac, koje je sprovedeno na uzorku većem od 1.000 poljoprivrednika u 116 opština u Srbiji, većina ispitanika preparatima za zaštitu bilja snadbeva se u poljoprivrednim apotekama. Njih 20 odsto poznaje karencu, ali svega polovina brine o driftu (skretanju kapljica preparata sa tretirane površine), a manje od trećine koristi zaštitu na radu.

Kako navodi pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, Ministarstvo poljoprivrede je preko savetodavnih službi omogućilo poljoprivrednicima potpuno besplatno usluge licenciranih zaštitara savetodavaca.  Predviđa se da proizvođače i ubuduće obučavaju savetodavci, a uredno vođenje takozvanog dnevnika prskanja biće bonus na subvencije.

Adama Sultan 1120x180

“Primera radi, poljoprivrednici mogu da kupe onoliko sredstava koliko su prijavili u svojoj biljnoj proizvodnji – pod površinama i određenim kulturama, i da dobiju tačno potrebnu količinu pesticida, ni manju ni veću, da bi ostvarili pravi efekat i da se ne bi desilo ono što znamo da se često dešava – hajde malo da pojačamo, više da prsnemo, imaćemo bolji rezultat. To ustvari ne samo da zagađuje same proizvode, već često loše utiče i na prinose”, kaže Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac za RTS.

PROČITAJTE I...  Zaštita semena kukuruza i suncokreta od zemljišnih štetočina

Što se tiče ambalaže, ona predstavlja jednako opasan materjal kao i medicinski otpad, te je preporuka poljoprivrednicima da je bar dobro isperu pre odlaganja.

galenika pylon 1120x85

Izvor: RTS

 

Prethodni tekstRakija od dunje donosi profit i u teškim vremenima
Sledeći tekstSubvencije za mehanizaciju u decembru i veći budžet za poljoprivredu u 2022.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime