Rakija od dunje donosi profit i u teškim vremenima

0
545
rakija u casi
Foto: Pixabay

Porodica Ilić iz Leskovca sa velikim uspehom održava porodičnu tradiciju po kojoj su prepoznatljivi u ovom kraju. Oni proizvode rakiju od dunje vrhunskog kvaliteta, pa se kao takva pored domaćeg nalazi i na tržištu zemalja u okruženju. Oni su jedni od retkih koji ne zavise od državnih subvencija.

Spyrale Adama 1120x1080

Jovicin deda, pa potom otac, a danas i on sa svojom porodicom uzgaja na oko 8 hektara dunju sorte „Trijumf“ i „Leskovačka“, koje predstavljaju dobitnu kombinaciju mirisa, dobrog randmana i kvaliteta. S obzirom da je berba dunje završena pre par dana, Jovica nam je otvorio vrata svoje moderne destilerije gde se nalazi najsavremenija oprema koja je zajedno sa majstorima došla iz inostranstva, tačnije iz Švajcarske.

Jovica je odlučio da proizvodnju rakije podigne na zavidan nivo, pa se tako strogo vodilo računa o svakom detalju. Sertifikovane i bezvirusne sadnice stigle su iz Plovdiva u Bugarskoj. Sorta „Trijumf“ je manje zahtevna i otpornija je na bolesti, pa nije potrebno mnogo tretmana zaštite. Iako je sorta „Leskovačka“ u odnosu sa „Trijumf“ znatno osetljivija, njena aroma je neprocenjica, ističe naš sagovornik. Na jednom hektaru se u gustoj sadnji nalazi 1.000 stabala, koja se navodnjavaju, a ovogodišnji rod od 20 tona po hektaru bio je zadovoljavajući.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti - Rod dunja 01

Opšta slika celokupnog društva koju u poslednje dve godine kreira pandemija smanjila je obim prodaje rakije zbog ograničenog rada restorana, ali to nije u većoj meri ugrozilo rad vredne i posvećene porodice Ilić. Kada je neophodno svi su uključeni u posao, Jovica, njegova supruga Dragana i njihovo dvoje dece, što govori u prilog činjenici da je i u ovom kraju radna snaga, tačnije njen nedostatak, jedan od većih problema.

PROČITAJTE I...  Berba dunje: Kada je pravo vreme i kako se pravilno dunja bere

Porodica Ilić je jedna od retkih u Srbiji koja može da se pohvali podatkom da ne zavise od subvencija i pomoći države, ali ako bude zatrebalo znaju da na njih mogu jednog dana da se oslone, jer država prepoznaje kvalitet selekcionisanih sorti koje oni imaju. Poskupljenje repromaterijala odrazilo se na sve i na žalost nikoga nije zaobišlo, što je proizvođače suočilo da novom računicom u svim segmentima.

Jovica poručuje svima koji žele da se bave ovim poslom da treba da se upuste u proizvodnju rakije, jer računice ima. Potrebno je samo tržištu obezbediti neophodan kvalitet i kvantitet koji izdvaja najbolje proizvođače u moru konkurencije.

Sagovornik: Jovica Ilić-Leskovac

 

Prethodni tekstKako je Jagodina od velikog izvoznika spala na samo 1 uzgajivača ćuraka
Sledeći tekstZaštita bilja u 2022. samo uz obuku, a vođenje dnevnika donosi bonus za subvencije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime