Zašto kasne Agro kartice za jeftinije gorivo

0
2328
Agrosaveti - Gorivo seljaci 01

Vlada je još u martu odlučila da poljoprivrednici imaju pravo da kupuju dizel po ceni od 179 dinara po litri na NIS pumpama. Međutim, to pravo mnogi ne mogu ni dan danas da ostvare jer više od 6 meseci čekaju da dobiju takozvanu Agro karticu od kompanije NIS.

Adama Maganic 1120x180

Mnogim poljoprivrednicima širom Srbije Agro kartica nikako da stigne, pa plaćaju dizel po po redovnoj maloprodajnoj ceni. Konstatin Vulović iz Žiče kraj Kraljeva bavi se povrtarstvom. Kako kaže za RTS, nije mu javljeno da je odbijen, a ne vidi ni razlog zašto bi bio odbijen kada je potrebno samo registrovano domaćinstvo, a njegovo je registrovano već 15 godina.

Uz ovaj dokaz, potrebno je samo još popuniti zahtev za Agro karticu. Jednostavna procedura, ali poljoprivrednici nikako da dobiju famoznu karticu i ostvare svoje pravo na jeftinije gorivo.

MPS baneri II

Dragorad Ilinčić iz Uzveća kod Šapca kaže za RTS da karticu čeka 6-7 meseci i nije jedini u svom kraju. Prošla je jedna setva, nju je stigla i druga, a gorivo kupuju po punoj ceni.

PROČITAJTE I...  Vučić najavio točenje goriva za gazdinstva i na kanistere

Dodatni problem poljoprivrednicima pravi i limit od 60 litara na dizel prilikom točenja, jer ne obrađuju svi iste površine.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Odgovor iz NIS-a

Iz NIS-a saopštavaju da su od od marta, kada je Vlada ograničila cenu dizela za poljoprivrednike na njihovim pumpama, izdali više desetina hiljada agro kartica. Ali ne odgovaraju koliko gazdinstava ih i dalje čeka. Samo da je broj zahteva vanredno veliki, kao i da su angažovani svi resursi na obradi zahteva i aktivaciji kartica.

„Kako se radi o vanrednim okolnostima u kojima se našla kompanija, uzimajući u obzir da NIS snabdeva celokupno domaće poljoprivredno tržište, dok istovremeno prioritet poslovanja ostaje obezbeđivanje urednog snabdevanja tržišta, zahtevi za agro karticama se obrađuju hronološki, odnosno po datumu pristizanja istih te smo iz napred navedenih razloga zahvalni na razumevanju i strpljenju“, navode u saopštenju.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

RTS je kontaktirao Ministartvo poljoprivrede na ovu temu, ali nisu dobili bilo kakav komentar, već su ih uputili na kompaniju NIS.

Izvor: RTS

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstSušeno voće kao jedan od izvora prihoda
Sledeći tekstZimsko suzbijanje varoe u pčelinjim zajednicama oksalnom kiselinom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime