Sušeno voće kao jedan od izvora prihoda

0
175

“Kada zimski dani dođu, barem šaku suvih kajsija je dobro pojesti, jer ona ima svoje lekovite sastojke. Sam Bog nam je poslao ovu voćku”, ovim rečima priču počinje naš domaćin Dragan iz sela Vlaška koji je baveći se svaštarskom proizvodnjom došao na ideju da počne i sa sušenjem voća. Za početak svog biznisa kupio je malu sušaru i počeo sa preradom. Najstariji način ostavljanja voća za zimu je sušenje. Jesen je pravo vreme da se to uradi, dok ga još ima u svežem obliku. Sušeno voće dugo čuva hranljivu vrednost, a zahvaljujući šećerima spada u energetski bogatu hranu. Osim toga, sve je traženije na tržištu.

Adama Asorbital 1120x180

Sušeno voće izvor zdravlja

Kapaciteti ove sušare nisu veliki, ali je u planu proširenje proizvodnje, ukoliko tržište bude pokazalo interesovanje. Osim što je vrlo ukusno, suvo voće je i veoma zdravo, pa predstavlja odličan izvor vitamina i hranljivih materija, posebno u trenucima kada nemamo mnogo vremena, a želimo na brz i zdrav način da povratimo energiju. Dragan kaže da je sušeno voće odličan izvor vitamina u danima kada nema svežeg voća u ponudi. Pored voća ovde se može sušiti i povrće, kao i lekovito bilje.

PROČITAJTE I...  Isplativost proizvodnje KAJSIJE u zapadnoj Srbiji

Temperatura sušenja najvažnija

Prilikom sušenja veoma je važno da temperature ne prelazi 55 stepeni Celijusa, kako bi se sačuvala sva primarna svojstva koja se nalaze u namirnicama. Sušenjem, u voću dolazi do višestruke koncentracije hranljivih materija, osim vitamina C,kojim obiluje, sušeno voće je i bogat izvor antioksidanasa, kao i folne kiseline i B vitamina, pa kao takvo  ima i lekovita svojstva,

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Suvo voće se plasira tržištu zahvaljujući udruženje kome Dragan pripada. Nedavno je naš domaćin svoje proizvode izlagao na manifestacji koju je organizovalo udruženje pod nazivom „Vredni Šumadinci“. Bez zadruge, nema ni plasmana, ističe naš domaćin.

Uz udruženje bolji plasman

Brojna udruženja u našoj zemlji imaju politiku sličnu onoj zadrugarskoj, a to je da se ujedine i okupe proizvođači kako bi oni na lakši način tržištu ponudili svoje proizvode.  Cilj udruženja, koje oko sebe ima vredne ljude Šumadije, je da se na što bolji način pomogne malim proizvođačima iz ovoga kraja da predstave tržištu domaće proizvode, pre svega ukusne i zdrave.

1120x180px

Dragan dodaje da je položaj seljaka veoma težak i da nema perspektive na selu. Za subvencije je podnosio zahteve, ali je uvek bio odbijen. Državi više ne veruje i uzda se samo u sebe i svoj težak rad.

PROČITAJTE I...  Zaštita KAJSIJE u fenofazi porasta plodova

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Adama Soratel 1120x1080

Sagovornik: Dragan Jocić, voćar iz sela Vlaška, Mladenovac

Prethodni tekstJesenja sadnja voćki: Saveti za odabir sadnica
Sledeći tekstZašto kasne Agro kartice za jeftinije gorivo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime