Koren sladića – lek za kašalj još od antičkog doba

0
779
sladic
Foto: Wikipedia.org / Autor: Pharaoh han / https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycyrrhiza_glabra_inflorescence.jpg

Lekovitost korena sladića je poznata još od staro-egipatske civilizacije, a u srednjem veku se koristio u mešavini sa pirevinom i ječmom kao univerzalni lek za oporavak od svake bolesti.

Spyrale Adama 1120x1080

Sladić je u narodu poznat još i kao slatki koren. Reć je višegodišnjoj poludrvenastoj biljci sa ljubičastim cvastima. Poreklo vodi iz južnih krajeva Evrope, ali se može naći u Aziji. Na primer, u Kini se jako dugo koristi i važi za veoma cenjenu lekovitu biljku.

Drvenasti koren sladića je izuzetno prijatnog mirisa i slatkog ukusa. On se sabira u rano proleće i sredinom jeseni, jer tada sadrži najviše lekovitih materija. Jako dugo se koristi u lekovite svrhe. U vreme stare egipatske civilizacije koristili su ga kao sredstvo za lečenje kašlja. U antičko doba za lečenje tuberkuloze pluća, da ublaži želudačne probleme, dok su ga u srednjem veku u mešavini sa rizomom pirevine i ječma upotrebljavali kao univerzalni lek za sve bolesti.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Najnovija istraživanja potvrđuju njegovo povoljno dejstvo na jetru, te se često koristi u mešavinama čajeva za detoksikaciju. Aktivni sastojci slatkog korena povoljno deluju na razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja; deluju protivupalno; olakšavaju pražnjenje; deluju na smirenje grčeva glatke muskulatrure; ublažuju tegobe kod čira na želucu i dvanestopalačnom crevu; deluju na funkcije nadbubrežne žlezde. Delovanje je potvrđeno mnoštvom farmakoloških studija, navodi Institut „Dr Josip Pančić“.

PROČITAJTE I...  Tušt (ledena trava): Besplatna hrana i prirodni lek

Ograničenja u primeni

Ipak, bez obzira na njegova lekovita svojstva postoje ograničenja upotrebe. Na primer, čaj od korena sladića ne treba da se pije duže od 4-6 nedelja u kontinuitetu. Takođe, postoje ograničenja kod osoba sa kardio-vaskularnim smetnjama gde dolazi do zadržavanja natrijuma i hipokalemije ; kod šećerne bolesti, kod terapije hormonskim preparatima i oštećenja jetre upotrebu treba ograničiti. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.  Koren sladića ne treba koristiti duže od 4-5 meseci.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Važna napomena: Primena lekovitih biljaka i lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Prethodni tekstAktuelno: Zaštita breskve i nektarine
Sledeći tekstZašto su trgovačke marže drastično veće od cene domaćih poljoprivrednih proizvoda?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime