Za kupine u knjaževačkom kraju nema otkupljivača?

0
815
Agrosaveti - Nema otkupljivača kupina 01

Iako je uveliko vreme za berbu kupina, knjaževački voćari još nisu počeli da ih beru jer još ne znaju cenu i nema zainteresovanih otkupljivača.

Adama Maganic 1120x180

Knjaževački kupinari počeli su da primenjuju najradikalnije mere – neki zasadi kupina već su na đubrištu.

„Evo gde je završila kupina i poljoprivreda“, pokazuje Zorica Božinović iz Trgovišta, „moja, koja sam bez posla i koja ulažem na poljoprivredu.“

MPS baneri II

Ogorčena je i Dušica Jović. „Mi smo ispali najveće budale koje rade ni za šta, znači rade da bi im prošlo vreme, uvek smo se trudili da damo kvalitet, od toga nema ništa“, kaže ona.

Krčenje zasada jedino rešenje?

Samo u Trgovištu kod Knjaževca godišnje se proizvede 130.000 kilograma kupina. Proizvođači kažu da je već sada oko 70 odsto roda propalo.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Nema otkupljivača kupina 02

„Jednostavno, došlo se u situaciju da to niko ne želi, najbolju, najkvalitetniju robu.“ Jedan od njih kaže da je krčenje zasada jedino rešenje.

U opštini Knjaževac kažu da su razgovarali sa svim hladnjačarima u Srbiji, ali da kapaciteta za otkup i skladištenje kupina nema.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

„Mi smo kao lokalna samouprava godinama unazad, a to ćemo tek sada početi da radimo još intenzivnije se nameće kao potreba i inicirati udruživanje i povezivanje načih proizvođača voća kako bi uz našu pomoć mogli da naprave svoje preradne kapacitete, kako ne bi dolazili više u situaciju da svoje „crno zlato“ kako ga oni zovu moraju da bacaju„, rekao je Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac.

PROČITAJTE I...  Velika razlika u otkupnoj ceni domaće maline podelila malinare

Lokalna samouprava planira da i naredne godine subvencioniše proizvodnju voća. Međutim, u selima se s pravom pitaju – da li će se, i ko – usuditi za novu proizvodnju posle ovogodišnjeg gubitka.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstEU donirala opremu za prevenciju poplava
Sledeći tekstProizvodnja medenih bombona

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime