Za kupine u knjaževačkom kraju nema otkupljivača?

0
781
Agrosaveti - Nema otkupljivača kupina 01

Iako je uveliko vreme za berbu kupina, knjaževački voćari još nisu počeli da ih beru jer još ne znaju cenu i nema zainteresovanih otkupljivača.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Knjaževački kupinari počeli su da primenjuju najradikalnije mere – neki zasadi kupina već su na đubrištu.

„Evo gde je završila kupina i poljoprivreda“, pokazuje Zorica Božinović iz Trgovišta, „moja, koja sam bez posla i koja ulažem na poljoprivredu.“

ExelGrow Adama 1120x180

Ogorčena je i Dušica Jović. „Mi smo ispali najveće budale koje rade ni za šta, znači rade da bi im prošlo vreme, uvek smo se trudili da damo kvalitet, od toga nema ništa“, kaže ona.

Krčenje zasada jedino rešenje?

Samo u Trgovištu kod Knjaževca godišnje se proizvede 130.000 kilograma kupina. Proizvođači kažu da je već sada oko 70 odsto roda propalo.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Agrosaveti - Nema otkupljivača kupina 02

„Jednostavno, došlo se u situaciju da to niko ne želi, najbolju, najkvalitetniju robu.“ Jedan od njih kaže da je krčenje zasada jedino rešenje.

U opštini Knjaževac kažu da su razgovarali sa svim hladnjačarima u Srbiji, ali da kapaciteta za otkup i skladištenje kupina nema.

Infinito Bayer 1120x180 V01

„Mi smo kao lokalna samouprava godinama unazad, a to ćemo tek sada početi da radimo još intenzivnije se nameće kao potreba i inicirati udruživanje i povezivanje načih proizvođača voća kako bi uz našu pomoć mogli da naprave svoje preradne kapacitete, kako ne bi dolazili više u situaciju da svoje „crno zlato“ kako ga oni zovu moraju da bacaju„, rekao je Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac.

PROČITAJTE I...  Počela berba kupine na Juhoru, cena se još uvek ne zna

Lokalna samouprava planira da i naredne godine subvencioniše proizvodnju voća. Međutim, u selima se s pravom pitaju – da li će se, i ko – usuditi za novu proizvodnju posle ovogodišnjeg gubitka.

Spyrale Adama 1120x1080

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstEU donirala opremu za prevenciju poplava
Sledeći tekstProizvodnja medenih bombona

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime