EU donirala opremu za prevenciju poplava

0
560
Agrosaveti - Prevencija posledica poplava 01

Bolje je dati evro u prevenciju, nego sedam u saniranje posledica klimatskih promena, ocenio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici prilikom uručenja donacije nove opreme Ministarstvu odbrane.

Adama Maganic 1120x180

Projekat je deo paketa pomoći koji Evropska unija daje Srbiji u borbi protiv klimatskih promena, posebno posle poplava 2014. godine, rekao je Fabrici i napomenuo da je EU pomogla Srbiju sa 172 miliona evra za prevenciju i obnovu od posledica poplava.

”Prvi deo pomoći ticao se saniranja posledica poplava i obnove, a sada se bavimo prevencijom i radi se o tehnologiji koju smo donirali Srbiji. Oprema je najnovija koja postoji”, rekao je Fabrici.

MPS baneri II

On je dodao da je poklonjena oprema kojom će se mapirati teren, izraditi karte rizika, dodajući da je obezbeđen softver, hardver i obuka za njeno korišćenje.

Mape za sprečavanje budućih poplava

Glavni fokus projekta je izrada mapa za sprečavanje budućih poplava ili makar saniranje i smanjenje posledica poplava, rekao je Fabrici koji je podsetio da je Delegacija EU u protekle četiri godine sa vlastima Srbije radila na saniranju posledica poplava u 51 opštini.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prema njegovim rečima, radilo se o rekonstrukciji ili izgradnji brojnih objekata domova, javnih objekata, mostova, a od pomoći koja je data direktnu korist imalo je 150.000 ljudi.

PROČITAJTE I...  KAKVE su ŠTETE nastale od posledica POPLAVA u Jagodinskoj opštini

Agrosaveti - Prevencija posledica poplava 02

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević zahvalio je EU i Vojnogeografskom institutu koji će sprovesti projekat, napominjući da je EU najveći donator u saniranju posledica poplava, a potom je nastavila da učestvuje u pomoći Srbije da ojača preventivni sistem.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Ogroman posao urađen je u protekle četiri godine, ali moramo da radimo više, pametnije i efikasnije, rekao je Blagojević i dodao da „nam vreme ne ide na ruku i nepogode su sve češće“. Puno problema je proisticalo od toga što se gradilo gde se nije smelo, ukazao je on. Oprema treba da pomogne unapređenju pripremljenosti, za slučaj poplava, da resursima raspolažemo efikasnije i da bolje reagujemo, naglasio je Blagojević.

Projekat „Obnova posledica poplava – izrada mapa ugroženosti i mapa rizika za teritoriju Srbije“ finansira se iz IPA 2014 u iznosu od 6,15 miliona evra, uz implementacionu podršku Svetske banke. Novcem projekta obezbeđena je oprema za lasersko snimanje terena iz vazduha, kao i hardver i softver za obradu podataka dobijenih aerofotogrametrijskom LiDAR kamerom, kao i jedno terensko vozilo.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, FoNet

Prethodni tekstPovratak imovine sa zadrškom
Sledeći tekstZa kupine u knjaževačkom kraju nema otkupljivača?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime