Zašto je niska otkupna cena suncokreta?

0
896
Agrosaveti - Otkupna cena suncokreta 01

Proizvođači suncokreta u Srbiji razgovarali su danas sa predstavnicima Komisije za zaštitu konkurencije o razlozima za nisku otkupnu cenu suncokreta i obrazložili svoje sumnje da su se otkupljivači udružili u kartel i dogovorili o jedinstvenoj ceni od 28,50 dinara za kilogram.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Da podsetimo, prošle godine su najveći otkupljivači, uljare i fabrika stočne hrane, ali i izvoznici, plaćali suncokret od 37 do 41 dinar za kilogram. Ove godine cena je značajno niža te su proizvođači suncokreta veoma nezadovoljni.

Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je za Betu posle razgovora sa predstavnicima antimonopolske komisije da je u toku provera cena na domaćem i svetskom tržištu i da će, kako im je rečeno, ako se utvrdi da se otkupljivači dogovaraju o otkupnim cenama, što je protivzakonito, biti pokrenut postupak protiv uljara.

Adama Sultan 1120x180

Dodao je da će predstavnici proizvođača suncokreta u petak razgovarati sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede.

„Gužva“ na strani ponude utiče na nižu otkupnu cenu

Direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ Vukosav Saković pak tvrdi da se sve cene, pa i cena suncokreta, formiraju na osnovu ponude i tražnje, a da je ponuda te uljarice veća od tražnje.

galenika pylon 1120x85

„Ove godine u Srbiji je suncokretom zasejano 245.000 hektara, što je više nego prošle godine kada je pod tom uljaricom bilo 231.000 hektara, a i proizvodnja je solidna“, rekao je Saković.

PROČITAJTE I...  Suncokretova paša izvukla inače lošu sezonu za pčelare

Dodao je da je veći problem od povećane ponude to što je nivo Dunava nizak pa je zaustavljen izvoz zbog nemogućnosti transporta te robe vodenim putem, a da se poljoprivrednicima žuri da dođu do novca.

„Stvorila se „gužva“ na strani ponude i na domaćem i na stranom tržištu, a posledica toga je niža otkupna cena nego prošle godine“, rekao je Saković.

Dodao je da su otkupljivači prošle godine „preplatili suncokret i da su sada oprezni da ne ponove grešku“.

On je rekao da će izvoz suncokreta krenuti tek krajem oktobra ako se poveća vodostaj na Dunavu.

Predstavnik firme Glenkor koja se bavi otkupom suncokreta u Srbiji Vladimir Radojičić tvrdi da su svetsko tržište suncokreta preplavili proizvođači iz Rusije i Ukrajine, a domaći poljoprivrednici ne žele da ga drže u skladištima, već hoće da ga odmah prodaju i što pre dobiju novac.

Izvor: Agronews, Beta

Prethodni tekstMeđunarodni festival Ukusi Vojvodine u Novom Sadu
Sledeći tekstJTI uložio sedam miliona dolara u proizvodnju u Senti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime