Međunarodni festival Ukusi Vojvodine u Novom Sadu

0
1438
Agrosaveti - Ukusi Vojvodine 01

Međunarodni festival Ukusi Vojvodine, pokrenut prošle godine u Novom Sadu, ima cilj da promoviše proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, gastronomske specijalitete i pića iz Vojvodine.

Adama Maganic 1120x180

Supa od fazana, morke, petla, perkelt, rinflajš, valjušci, meze od mangulice, rezanci s makom, kitnikez – samo su neka od karakterističnih jela, u kojima će moći da se uživa na Festivalu Ukusi Vojvodine, koji će biti održan 8. i 9. septembra, u Limanskom parku u Novom Sadu.

Gastronomski festival

Ovaj gastronomski festival, pokrenut prošle godine, ima cilj da promoviše proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, gastronomske specijalitete i pića iz Vojvodine. Cilj je da da vetar u leđa i malim proizvođačima u poljoprivredi i proizvodnji hrane i pića.

MPS baneri II

Agrosaveti - Ukusi Vojvodine 02

„Ideja o festivalu rodila se iz želje da pokažemo bogato nasleđe različitih uticaja koji su vojvođansku kuhinju učinili raznovrsnom i posebnom. Na dvodnevnoj manifestaciji biće predstavljeni mali proizvođači hrane i pića i najbolji restorani i salaši, koji u svojoj ponudi imaju i vojvođansku kuhinju. Posetioci će moći da degustiraju hranu pripremljenu od proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, kao što su sremski i lemeški kulen, futoški kupus, begeška šargarepa i petrovska klobasa“, kazala je Nataša Budisavljević Radišić, osnivač festivala, koja već 15 godina organizuje i Festival vina Interfest.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici Vojvodine i Mačve neće da razgovaraju sa Nedimovićem: Zahtevi poslati Vladi i predsedniku Srbije

Gastronomski i vinski turizam u svetu su u velikoj ekspanziji, pa je odatle i potreba da se Vojvodina brendira kao enogastronomska destinacija, koja može da privuče veliki broj turista, ljubitelja hrane i kvalitetnih pića. Istovremeno, to je i dobra prilika za domaće proizvođače, od poljoprivrede do prehrambene industrije.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„U Vojvodini postoji značajan broj domaćinstva i malih proizvođača, koji nastavljaju tradiciju predaka. Oni prave specifične proizvode i jela, ali ih predstavljaju na moderan način. Ljuti kulen, sirevi sa orasima i bosiljkom, specijalne testenine, nasuvo sa krompirom i kupusom, sve to zaslužuje da bude u našem jelovniku i u restoranima u Vojvodini“, objašnjavaju organizatori.

Kulinarsko nadmetanje

U sastavu Festivala održava se i Drugo međunarodno kulinarsko takmičenje Vojvodina Culinary Cup. Ovo nadmetanje predstavlja najveću gastronomsku manifestaciju na otvorenom prostoru organizovanu u Vojvodini.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Organizatori očekuju više od stotinu kuvara iz 15 udruženja iz Srbije i sveta. Za ocenu najboljih jela zadužen je žiri internacionalnih sudija, sertifikovanih od Svetske asocijacije šefova kuvara. Najbolji kuvari pokazaće umeće u nekoliko kategorija – priprema modernih jela na vojvođanski način, spremanje paste, rečne ribe, pripreme restoranskih dezerta… Takmičari će za pripremu imati 50 minuta.

PROČITAJTE I...  Najbolje vino sa Balkana dolazi iz Srema

Izvor: Agronews, Novosti

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstUzgoj alpino koza u Sanadu
Sledeći tekstZašto je niska otkupna cena suncokreta?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime