Zaštita suncokreta od korova post em

0
4523
Agrosaveti---Adama---Suncokret---Proizvodnja---Herbicid---Korovi---Prskanje---Saltus---Posle-nicanja-01

Kako obezbediti suncokretu dobar pogled na Sunce? Ništa lakše, zakačimo prskalicu za traktor, dovezemo se do parcele i počnemo da prskamo. Posle 7 dana nema korova, a suncokret raste ka Suncu sasvim sam. Ovako bi to izgledalo da je u poljoprivredi sve lako, jednostavno i uređeno. Ali svi smo mi na svojoj koži iskusili da to gotovo nikad nije tako. Obezbediti da suncokret bude jedina ili bolje rečeno dominanta gajena biljka je velika borba i muka.

Spyrale Adama 1120x1080

Obično suncokret u Srbiji gaje ljudi koji su primorani na to, jer na njihovoj zemlji ne uspeva dobro kukuruz, šećerna repa ili soja. Obično se suncokret gaji na parcelama koje se uzimaju u arendu. Obično je to i ispošćena zemlja koja i nije u tako dobroj kondiciji, a na njoj se obično i nalazi veliki potencijal korovske flore. Način na koji se suncokret gaji, odnosno međuredno rastojanje od 70 cm je velika slobodna površina za rast čička, ambrozije, abutilona, štira, tatule, boce, sirka, muhara

U početku smo imali samo standardne ili konvencionalne hibride koje smo mogli štititi od širokolisnih korova samo posle setve, a pre nicanja. Međutim, kako je površina pod suncokretom rasla globalno, pojavila se potreba za pronalaženjem rešenja. I to za korove koji kasnije niču, a opet značajno brže rastu u odnosu na suncokret u početnim fazama, te zauzimaju sav životni prostor i postaju konkurenti za hranljive materije i vodu.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena suncоkreta značajno viša nego prošle godine

Agrosaveti---Adama---Suncokret---Proizvodnja---Herbicid---Korovi---Prskanje---Saltus---Posle-nicanja

CLEARFIELD tehnologija

Trebalo je napraviti hibrid koji neće biti genetski modifikovan, a opet biće otporan na tretman nekim od herbicida koji uspešno suzbijaju ambroziju i čičak, dva najdominantnija korova u suncokretu. I tako 1996. u Kanzasu stvoren je prvi hibrid suncokreta tolerantan na herbicid koji je ALS inhibitor. Tačnije na aktivne materije iz grupe imidazolina. I nastade CLEARFIELD tehnologija gajenja suncokreta koja je prvi put počela komercijalno da se koristi 2003. u SAD, Argentini i Turskoj.

2007. godine na polja u Severnoj Americi i Evropi stiže novi način gajenja suncokreta. Na tržištu se pojavljuju hibridi koji su tolerantni na sulfoniluree odnosno jednog predstavnika ove grupe, aktivnu materiju tribenuron-metil. Upotreba ove aktivne materije je pojednostavila proizvodnju. Pokazala se kao jako dobro rešenje za gotovo sve širokolisne korove. Međutim, kako poljoprivreda nije bajka i ne postoji ništa što je savršeno skladno, problem je samonikli suncokret ExpressSun tehnologije gajenja. Jako ga je teško suzbiti u strnim žitima i soji, a isto tako pravi probleme i u samom suncokretu koji kasnije dolazi na parcele koje su bile zasejane ovakvim hibridima, gde mi imamo gajenu biljku koja je u stvari korov i za koju ne postoji rešenje. Na kraju kako bi naš narod rekao zbog „skuplje dare nego mere“ ovakva tehnologija je sve manje prisutna u Evropi i broji svoje poslednje godine na našim poljima.

PROČITAJTE I...  PRVI TRETMAN pšenice: Nova i kompletna rešenja

Saltus® – bezbedan a efikasan

Da se vratimo hibridima tolerantnim na imazamoks odnosno na preparat Saltus®, koji ćemo koristiti još dugo na našim poljima. Bezbedna primena ovog preparata je kada se suncokret nalazi između prvog i trećeg para pravih listova. Potrebna količina po hektaru je 0.5-0.6 litara. Moguće je i podeliti ovu dozu u dva tretmana, gde bi prvi put iskoristili oko 60% preparata, a 7 do 10 dana kasnije preostalu količinu. Ovakvim načinom primene, odnosno split aplikacijom moguće je suzbiti korove koji kasnije niču. Ovaj preparat najbolju efikasnost postiže kada su korovi u fazi ponika do faze prvog pravog lista. Tada bi trebalo obratiti pažnju na korove, jer najbolji momenat je kada je najviše korova u ovoj fazi, a to je na nama da procenimo.

Trebalo bi da bude jednostavno suzbiti uskolisne korove u širokolisnim gajenim biljkama i obrnuto. Ukoliko ispoštujemo sve što nam struka kaže oko primene preparata nemamo problema. Ako sami to radimo na svoju ruku, te ne poštujemo uzrast suncokreta, veličinu korova i temperaturu, napravićemo velike probleme suncokretu.

PROČITAJTE I...  Maganic - za pšenicu bez mikotoksina, fungicid za brze intervencije

Agrosaveti---Adama---Suncokret---Proizvodnja---Herbicid---Korovi---Prskanje---Saltus---Posle-nicanja-02

Kako kontrolisati korov?

Da li je svejedno koji graminicid koristimo u suncokretu? Trebalo bi da je tako, ali naravno da nije. Ako zagrebemo malo dublje, razmislimo o tome šta mi tačno radimo i odakle rizomski sirak ponovo u kukuruzu ako smo ga predhodne godine suzbili u suncokretu? Da li smo možda mi sami krivi što trenutno imamo problem sa sirkom u kukuruzu? Da li smo možda mi ti koji smo naterali sirak da ojača korišćenjem preparata sa istim mehanizmom delovanja godinama u nazad?

Istina je sigurno tu negde na pola puta, malo naše greške, malo prirodna selekcija i eto danas problema sa sirkom i u širokolisnim kulturama. Korišćenjem kvalitetnih preparata i kombinovanjem različitih mehanizama delovanja sigurno ćemo rešiti problem. Preparati iz Fenoksi propionatne grupe i grupe Cikloheksandiona ili kako to volimo da kažemo preparati iz grupe FOP-ova (Leopard®) i DIM-ova (Diler®) se uspešno bore protiv višegodišnjih i jednogodišnjih uskolisnih korova. Graminicide treba primenjivati kad su uskolisni korovi između trećeg i petog lista, a najkasnije do bokorenja radi maksimalnih efekata.

Ako sad sve ovo znamo i ispoštujemo trebalo bi da bude lako. Samo zakačimo prskalicu za traktor, odemo na parcelu i obezbedimo suncokretu dobar pogled na Sunce.

Dipl. inž. Savo Jovanović

Adama SRB

Prethodni tekstRatarska proizvodnja u Surduku
Sledeći tekstIzmena pravilnika o podsticajima za nabavku mašina i opreme

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime