Kokoške su PRESTALE da nose jaja!? Ne brinite, REŠENJA postoje

0
27046
kokoska
Foto: Pixabay

Mnogima se dešava da kokoške neredovno nose jaja. Iako su prekidi u nošenju jaja sasvim normalni, mogu da signaliziraju i određene probleme. Evo na šta treba obratiti pažnju kada kokoške prestanu da nose jaja.

Spyrale Adama 1120x1080

Postoji nekoliko razloga zašto kokoške ne nose jaja: od kraćih dana, preko nedostatka hranljivih materija do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Razumevanje razloga zašto koke nosilje štrajkuju je od presudne važnosti kako bi se stvari vratile na pravi put.

Nedostatak svetlosti

Bilo da je reč o divljim pticama ili vašim kokoškama dvorišnim ljubimicama, svetlost pokreće određene reakcije kod svih ptica.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kako  se dužina dana smanjuje, pticama se pali prirodni alarm da je vreme da počnu da se pripremaju za zimu. Kokoške će da smanje težinu, tako što neće više da proizvode jaja. Reproduktivni trakt nazaduje i postaje vrlo mali. Takođe, izgubiće staro perje, a porašće novo. Kako se jesen pretvara u zimu, a zima u proleće, kokoše koje su izložene dužem dnevnom svetlu, počeće ponovo da nose jaja.

Dakle, ukoliko se to desi s jeseni na zimu, proizvodnju jaja možete da stimulišete veštačkim osvetljenjem. Potrebno je održavati oko 16 sati dnevnog svetla svakoga dana. To ne znači da treba svetlo da gori svih 16 sati, već na svetlo koje obezbeđuje majka priroda treba samo dodati veštačkog osvetljenja do 16 sati.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Možete da nabavite svetlo sa tajmerom koje će se uključiti rano ujutro, isključiti danju i ponovo uključiti rano uveče. Samo se pobrinite da trajanje dnevnog svetla bude konstantno 16 sati i problem je rešen.

PROČITAJTE I...  PRVI PUT u Srbiji – proizvodnja BRAŠNA od INSEKATA kao alternativa za životinjsko hranivo

Promenljiva ishrana

Ukoliko ste nedavno promenili prehranu vaših kokošaka to, takođe, može da zaustavi proizvodnju jaja. Da li ste im kupili neku novu hranu? Da li im nudite previše poslastica? Možda se slučajno promenili ono što konzumiraju, tako da im se ravnoteža prehrane promenila. Budite dosledni u vrsti i količini hrane koju im dajete. Povremeno možete da im dodajete proteine, navodi HobbyFarm.

Voda

Jaja sadrže mnogo vode, a bez sveže vode vaše kokoške neće imati ono im je potrebno da bi nosile jaja. Tokom toplog vremena, alge mogu da se stvore u loše održavanim pojilicama. Zatim, iste mogu da se zapuše. Zimi se zalihe vode mogu zamrznuti. Obratite posebnu pažnju na pojilice i vodu. Pobrinite se da budu uvek čiste, da sve funkcioniše i da koke uvek imaju svežu vodu.

Ektoparaziti

Kokoške koje imaju spoljne parazite, poput grinja i vašiju, takođe, mogu da prestanu da nose jaja. Da biste proverili da li imaju ove parazite, morate da pregledate zadnji deo kokošaka. Jednostavno, uhvatite pticu, preokrenete i pogledajte kloaku. Tu je koža i najlakše ćete uočiti vaši. Na dnu repnog perja i oko kloake skupljaju se male, bele gnjide.

PROČITAJTE I...  Najbolji način da SPREČITE PUCANJE JAJA pri kuvanju

Što se tiče grinja, primetićete prljavštinu na dnu perja, međutim, ako povučete pero i pogledate zaista pažljivo, videćete da se prljavština kreće. Najčešća je crvena kokošija grinja. Ona je aktivna noću i sisa krv kokoške. Može da se zadrži u kokošinjcu i jako dugo da preživi bez hrane.

Grinje mogu da se suzbiju hemijskim preparatima, ali i prirodim, poput biološkog pesticida Spinosad, kao i esencijalnim uljima dobijenim iz timijana i belog luka. Svakako prevencija je bolja. Što bi naš narod rekao: Bolje sprečiti, nego lečiti. Održavanje kokošarnika čistim i suvim je najvažnije.

Problemi sa crevima

Gastrointestinalni problemi poput nekrotičnog enteritisa – iritacija sluznice creva – i trakavice, okrugli crvi i drugi unutrašnji paraziti, takođe mogu ometati polaganje jaja. Ukoliko kokoške luče previše urina ili je njihov izmet tečan (ne daj bože krvav), možda su domaćini neki od ovih parazita.

Kao i kod ektoparazita, dostupni su različiti organski i hemijski tretmani. Ukoliko koristite hemijska sredstva za uklanjanje unutrašnjih parazite, morate i dubinski da očistite kokošinjac i da zamenite sve podloge. Hemijski preparati u biti paralizuju crve. Uglavnom ih ne ubiju, pa je čišćenje kokošinjca i zamena podloga u periodu tretmana jako važna, jer ništa nismo uradili ako reinfektuju kokošinjac.

PROČITAJTE I...  Kako sprečiti toplotni stres kod koka nosilja

Stres

Možda ste zaštitili kokošinjac od ulaska predatora, ali ako ih isti uplaše, kokoške zbog stresa neće neko vreme nositi jaja. Zapravo, bilo koji stres visokog inteziteta uticaće na kokoške. Još nešto može da se desi: da dobijete jaja sa mekom ljuskom. Ono što se dogodi je da je ptica iz nekog razloga prepadnuta, te se poremeti formiranje ljuske. Ukoliko su kokoške stalno pod stresom, mogu potpuno da prestanu da nose jaja.

Starost kokošaka

Kokoške koje su stare 2 godine i mlađe trebalo bi redovno da nose jaja, ali njihova proizvodnja se prirodno usporava kako kokoška stari. Mnogi se odlučuju da starije koke zadrže kao ljubimice u dvorištu i nabave nove, mlađe. Ukoliko želite stalno da imate jaja, jato bi trebalo podmladiti na svakih nekoliko godina.

Prethodni tekstSPOS upozorava pčelare na probleme prilikom prodaje meda
Sledeći tekstVoće i povrće sa NAJVIŠE i NAJMANJE pesticida u 2021.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime