Proizvodnja cveća porodice Vujičić iz Čačka

0
833
Agrosaveti proizvodnja cveca Cacak 02

Radeći u Gradskom zelenilu, Rade Vujičić iz Čačka se gledajući tamošnju proizvodnju cveća, zainteresovao za biljke, te se vrlo brzo ohrabrio i pre 36 godina započeo ovaj porodičan posao, kako mnogi kažu, najlepši, ali posao koji izuskuje puno ulaganja i puno rada.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Iz godine u godinu smo povećavali proizvodnju, da bismo danas došli do 100 hiljada biljaka. Radimo program za terase i bašte. Nekada smo radili i jeseni program i 8. mart, ali ne radimo više, zbog preklapanja sezona, jer nemamo dovoljno prostora. Nalazimo se u gradu praktično, pa smo ograničeni sa prostorom.” – priča nam naš domaćin, Rade Vujičić.

Grad možda ograničava širenje, međutim, donosi lakši plasman, pa naš domaćin svoje cveće proda kod kuće, ili na gradskoj pijaci. Obim posla ovde u rasadniku Vujičić je optimalan za njegovu porodicu, pa Rade i njegova ćerka veći deo zadataka obave sami. Dug staž omogućava dobru organizaciju koja je i najvažnija, dodaje Rade.

2022 Custodia 1120x1080

“Krećemo u septembru, tada dolaze prvi rasadi iz uvoza, i onda pojačavamo tempeo. Setva semena počinje u novembru, decembru. Sejemo u partijama, u nekoliko tura, zbog prostora, a ne može sve odjednom ni da se proda. Najveći posao imamo u martu, pa u aprilu, tada je udarno, jer se i sadi i prodaje. Posao završavamo u junu mesecu.” – kaže Rade.

PROČITAJTE I...  Za dvorište puno vedrih boja i tokom ZIME posadite ovo cveće i žbunaste vrste

Agrosaveti proizvodnja cveca Cacak 01

ZIMA JE BILA POGODNA, BILO JE DOSTA SUNČANIH DANA

U rasadniku se proizvodi 30-ak vrsta cveća, Rade kaže da je tako već dugi niz godina, te se spisak prepisuje iz sezone u sezonu, jer kada ubaci nešto novo, nešto mora i da izbaci zbog manjka prostora, ali su na spisku one vrste cveća koje njegove stalne mušterije i traže, te prodaja nije problem, ističe naš domaćin. On plastenike greje na gas, te više ne mora noću da ustaje, da dežura i da loži, a što se tiče zime koja je iza nas, nije bilo značajnijih problema, a sezona je praktično na vratima.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

“Ova zima je bila lepa, bilo je dosta sunca, plastenici su mogli često da se luftiraju, pa nije bilo ni bolesti. Možda su se biljke malo preforsirale, pa su ranije procvetale, ali nije strašno.” – ističe naš sagovornik.

CENE CVEĆA STAGNIRAU GODINAMA UNAZAD

Tokom više od 3,5 decenije u cvećarstvu bilo je i dobrih i loših godina, ističe naš domaćin, reč je o veoma skupoj proizvodnji koja zahteva maksimalnu brigu, puno manuelnog rada, a insteresantno je to što se cena cveća nije drastično menjala godinama unazad, dok repro materijal itekako jeste, kaže Rade.

MPS2022 GBaneri

“Tokom poslednjih dvadeset godina cene cveća su rasle možda 10-20%, euro je tada bio recimo 60, a sada je 120 dinara. Dakle, euro je otišao duplo, a mi smo cene povećali za 10-20%.” – ističe Rade.

PROČITAJTE I...  Bela rada – Puno daje, a ne traži ništa

Agrosaveti proizvodnja cveca Cacak 03

Pa ipak reč je o perspektivnom poslu, što dokazuje i sve veći broj ljudi u Čačku koji se time bave. Cvećarstvo je idealno za ljude koji nemaju puno zemlje, plastenici se mogu podići na okućnicama, može se uključiti čitava porodica, ali onaj ko se boji manuelnog rada neka ne zalazi u ovu granu poljoprivrede.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

“Ima velikih proizvođača cveća ovde u Čačku. Posao jeste lep, ali ovo se mora voleti. Ozbiljan je ovo zadatak. Možda bi i država trebala malo sve ovo da pogura, jer nema u ovoj grani nekih posebnih podsticaja.” – dodaje naš domaćin.

Nekada je sezona počinjala te 1. maja, dok danas cveće stiže već krajem marta, tako da se proizvodnja ne može zamisliti bez grejanja, a samim tim su i ulaganja veća, pa je skup start možda najveći problem mnogima, dodaje naš domaćin. A kada je reč o planovima porodice Vujičić ništa drastično neće menjati, jer kako kaže Rade, prostorni kapaciteti su maksimalno iskorišćeni, a s obzirom na to da su svoju priču gradili porodično, nada se da će tradiciju nastaviti njegova deca ili unuci.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Prethodni tekstZaštita zasada koštičavih voćaka od prouzrokovača monilioza
Sledeći tekstRobotizovana muža – prednosti robota u stočarstvu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime