EU zatvara vrata proizvodima koji doprinose krčenju šuma

0
47
krcenje sume
Foto: Pixabay

Članice Evropske unije su postigle dogovor da zabrane uvoz proizvoda koji doprinose krčenju šuma širom sveta.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Sporazum, koji formalno treba da usvoji Evropski parlament, zahteva od kompanija da provere da roba koju prodaju u EU nije dovela do krčenja i degradacije šuma bilo gde u svetu, od 2021. godine. Kompanije treba da pokažu i da je roba koju uvoze u skladu sa pravilima u zemlji porekla, uključujući ljudska prava i zaštitu autohtonog stanovništva.

Predsedavajući Odboru Evropskog parlamenta za životnu sredinu Paskal Kanfin rekao je da je ovaj sporazum prvi takav u svetu.

Adama Sultan 1120x180

„Evropa će zatvoriti vrata za svakodnevne proizvode koji imaju veliki uticaj na krčenje šuma u ​​svetu ako njihovi uvoznici ne budu u stanju da pokažu da ne dolaze iz područja sa posečenim šumama. To je kafa koju pijemo ujutru, čokolada koju jedemo, ćumur koji koristimo za roštilj, papir u našim knjigama. To je radikalno, i to je ono što ćemo uraditi“, kazao je Paskal.

Šume širom sveta su sve više ugrožene krčenjem, a Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) procenjuje da je od 1990. do 2020. godine uništeno 420 miliona hektara šume, što je više od površine EU.

pylon galenika jan 023

Više od 100 država obavezalo se prošle godine da će zaustaviti krčenje šuma do 2030. godine, u sklopu borbe protiv klimatskih promena. Šume su važno prirodno sredstvo za uklanjanje gasova sa efektom staklene bašte iz atmosfere, pošto biljke apsorbuju ugljen-dioksid kada rastu.

Izvor: Beta 
PROČITAJTE I...  Nema kupaca za jabuku - Veliki deo roda još uvek u hladnjačama
Prethodni tekstVinsko sirće: Ovo su dva načina za pripremu
Sledeći tekstKeleraba: Izuzetno zdravo povrće, ovako se gaji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime