Kiselo zemljište može da ima razliličite negativne uticaje na biljne kulture. Ako imate ovakvo zemljište u nekom delu bašte ili njive, to ne znači da ne treba ništa da sadite ili da ste ograničeni samo na borovnice ili brusnice. Postoji povrće koje jako dobro uspeva na ovom tipu zemljišta.
Oštar ukus sirćeta znači da je naš jezik otkrio obilje vodonikovih jona (H+) u hrani. Što više jona vodonika, to je veća kiselost. Tako je i sa zemljom, a njena kiselost se meri pomoću pH skale.
Na primer, potpuno čista voda ima pH 7 i nema višak H+ jona, te se smatra neutralnom. Kako pH postaje niži – kiselost raste. Ako bismo poredili pH 1 sa pH 6, to bi značilo da prvo ima koncentraciju H+ jona 100.000 puta više, navodi Off the Grid News.
Ove dramatične varijacije u koncentraciji H+ jona mogu da imaju značajne efekte po okolinu. U slučaju zemlje, povećana kiselost, takođe, utiče na to koje povrće može uspešno da se uzgaja.
Uticaj kiselog zemljišta na povrće
Kiselo zemljište može da ošteti koren biljaka, a može da poveća koncentraciju rastvorivih metala, koji mogu da budu toksični za biljke. Zbog toga je izbor prave vrste povrća za ovaj tip zemljišta od ključne važnosti.
Povrće koje uspeva na kiselom tlu
Kiselo zemljiše može da nastane iz više razloga. Na njegov sastav mogu da utiču prekomerne kiše, prizemni minerali, upotreba đubriva, bakterijska aktivnost, nečistoće i zagađenja i slično.
I dok mnogi ljudi pretpostavljaju da na ovakvom tipu zemljišta mogu da se gaje samo borovnice i brusnice, zapravo postoji nekoliko povrtarskih kultura koje mogu da podnesu blagu do umerenu kiselost tla (pH = 5,5 – 6,5).
- Šargarepa (5,5-7,0)
- Karfiol (5,5-7,5)
- Kukuruz (5,5-7,5.)
- Krastavac (5,5-7,0)
- Patlidžan (5,5-6,5)
- Beli luk (5,5-7,5)
- Paprika (5,5-7,0)
- Bundeva (6,0-6,5)
- Rotkvica (6,0-7,0)
- Rabarbara (5,5-7,0)
- Paradajz (5,5-7,5)
- Kikiriki (5.0-7.5)
- Krompir (4,5-6,0)
- Batat (5,5-6,0)
Provera kiselosti zemljišta ne mora uopšte da bude komplikovana. Možete, jednostavno, uz pomoć jeftinih merača pH vrednosti tla da saznate koliko je tlo kiselo i da planirate odgovarajuće useve za različita područja, ne dopuštajući da vam tip zemljišta pokvari baštovansko iskustvo i organsku proizvodnju.