KISELO ZEMLJIŠTE: Koje POVRĆE je najbolje posaditi?

0
795
basta
Foto: Pexels

Kiselo zemljište može da ima razliličite negativne uticaje na biljne kulture. Ako imate ovakvo zemljište u nekom delu bašte ili njive, to ne znači da ne treba ništa da sadite ili da ste ograničeni samo na borovnice ili brusnice. Postoji povrće koje jako dobro uspeva na ovom tipu zemljišta.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Oštar ukus sirćeta znači da je naš jezik otkrio obilje vodonikovih jona (H+) u hrani. Što više jona vodonika, to je veća kiselost. Tako je i sa zemljom, a njena kiselost se meri pomoću pH skale.

Na primer, potpuno čista voda ima pH 7 i nema višak H+ jona, te se smatra neutralnom. Kako pH postaje niži – kiselost raste. Ako bismo poredili pH 1 sa pH 6, to bi značilo da prvo ima koncentraciju H+ jona 100.000 puta više, navodi Off the Grid News.

2022 Custodia 1120x1080

Ove dramatične varijacije u koncentraciji H+ jona mogu da imaju značajne efekte po okolinu. U slučaju zemlje, povećana kiselost, takođe, utiče na to koje povrće može uspešno da se uzgaja.

PROČITAJTE I...  Biraš i bereš sam: Bračni par iz Gadžinog Hana ponudili samousluživanje u plastenicima

Uticaj kiselog zemljišta na povrće

Kiselo zemljište može da ošteti koren biljaka, a može da poveća koncentraciju rastvorivih metala, koji mogu da budu toksični za biljke. Zbog toga je izbor prave vrste povrća za ovaj tip zemljišta od ključne važnosti.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Povrće koje uspeva na kiselom tlu

Kiselo zemljiše može da nastane iz više razloga. Na njegov sastav mogu da utiču prekomerne kiše, prizemni minerali, upotreba đubriva, bakterijska aktivnost, nečistoće i zagađenja i slično.

I dok mnogi ljudi pretpostavljaju da na ovakvom tipu zemljišta mogu da se gaje samo borovnice i brusnice, zapravo postoji nekoliko povrtarskih kultura koje mogu da podnesu blagu do umerenu kiselost tla (pH = 5,5 – 6,5).

MPS2022 GBaneri
  1. Šargarepa (5,5-7,0)
  2. Karfiol (5,5-7,5)
  3. Kukuruz (5,5-7,5.)
  4. Krastavac (5,5-7,0)
  5. Patlidžan (5,5-6,5)
  6. Beli luk (5,5-7,5)
  7. Paprika (5,5-7,0)
  8. Bundeva (6,0-6,5)
  9. Rotkvica (6,0-7,0)
  10. Rabarbara (5,5-7,0)
  11. Paradajz (5,5-7,5)
  12. Kikiriki (5.0-7.5)
  13. Krompir (4,5-6,0)
  14. Batat (5,5-6,0)

Provera kiselosti zemljišta ne mora uopšte da bude komplikovana. Možete, jednostavno, uz pomoć jeftinih merača pH vrednosti tla da saznate koliko je tlo kiselo i da planirate odgovarajuće useve za različita područja, ne dopuštajući da vam tip zemljišta pokvari baštovansko iskustvo i organsku proizvodnju.

Prethodni tekstNapravite sami SIRUP od BOROVIH IGLICA: Prirodno JAČA IMUNITET, protiv prehlade i kašlja
Sledeći tekstDomaći beli luk u deficitu: Uzgoj isplativ, ali se slabo seje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime