Organska proizvodnja povrća na Čeneju

0
291
Organska proizvodnja povrca Cenej 03

KOŠAVA ODNELA DVA PLASTENIKA

Kada košava duva u vojvođanskoj ravnici, tačnije u ataru Čeneja, onda to liči na orkanske udare, priča nam Sanja Kuzmanović kojoj je sredinom decembra košava uništila dva plastenika od kojih su ostale bukvalno froncle.

Coltrane 1120x180

“Na žalost, ne možemo da utičemo na sve u proizvodnji, posebno ne na vreme. Vetar je toliko duvao da je nama potpuno uništilo jedan plastenik, a drugi oštetio. Šteta jeste velika, ali mi imamo sreću da živimo na teritoriji grada Novog Sada. Kao organski proizvođači, Grad nam refundira uložena sredstva. To nam je veoma značajno, a posebno kada se nešto ovako desi.” – kaže nam Sanja.

Organska proizvodnja povrca Cenej 02

A sada o malo lepšim temama. Porodica Kuzmanović je u organsku priču ušla 2015. godine, a to se pokazalo kao sasvim pametan potez, kaže Sanja. Na godišnjem nivou proizvedu oko 40 vrsta povrća, bukvalno tako da svojim mušterijama uvek imaju šta da ponude.

Vertigo CC3 728x90

“Do prošle godine smo radili na oko hektar površine, a sada radimo na preko dva hekatra i to je sve pod organskom proizvodnjom. Trenutno imamo oko 3000 kvadrata pod plastenicima. 2015. godine smo počeli sa organskom proizvodnjom. Ja kada sam ostala trudna, dobila sam otkaz, pa sam onda razmišljala šta i kako, a kupovali smo organsko povrće za ćerku, tako smo započeli našu priču.” – priseća se naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Kako se snalaze proizvođači sada kada nema pijaca?

TRŽIŠTE NIJE PROBLEM, SVE ŠTO PROIZVEDU VEOMA LAKO PRODAJU

Sada jesu pravi profesionalci koji su prepoznati među kupcima organskog povrća, ali Sanja nam priča da nije bilo lako. Sve ovo je iziskivalo puno učenja, čitanja, rada, ali se na kraju sav trud i isplatio. Kako kaže sa plasmanom nemaju problema, te i ovogodišnje proširenje apsolutno ima smisla. Početak je najteži, period konverzije traje tri godine, ali je to period na koji Sanja gleda kao na školu.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

“Period konverzie je izuzetno značajan, jer tokom tog perioda puno toga naučiš. Učiš i primenjuješ. U prvoj godini proizvode prodajemo kao konvencionalne, ali već u drugoj dobijamo pravo da na našim proizvodima istaknemo da su oni iz perioda konverzije, a u trećoj dobijamo organski status. Moram da istaknem da su organski proizvođači prilično kolegijalni, jedni drugima hoće da pomognu, da posavetuju, meni je puno pomogla profesorka Branka Lazić.” – dodaje Sanja.

Organska proizvodnja povrca Cenej 04

NABAVKA SEMENA JE OSNOVNI PROBLEM

Dakle, kolegijalnosti ne manjka, a ostalo je na vama. U organskoj proizvodnji postoji puno detalja, a sve se svodi na preventivu, ističe naša sagovornica, te uvek morate biti korak ispred potencijalnog problema. Sada i u našoj zemlji postoji novijih preparata koji su dozvoljeni u organskoj proizvodnji, ali ono čega nema jesu semena.

Tekton 1068x180px

“Semena koja su za profesionalnu proizvodnju su uglavnom tretirana, a to nama nije dozvoljeno. A uvozna semena ne možemo da koristimo.” – ističe naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u selu Mala Vranjska

Spomenuli smo već da naši domaćini nemaju problema sa plasmnom svog povrća, te na organsku proizvodnju gledaju kao na perspektivnu granu poljoprivrede, a želja im je da u organsku priču uključe i voćarstvo.

Baner merlin Flexx

Prethodni tekstTov bikova – ishrana, plasman, cena
Sledeći tekstPoplave u Pirotskom kraju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime