Tržište za organsko povrće postij

0
661
Agrosaveti---organsko-povrce---Letic---Cenej---01

Gazdinstvo Letić sa Čeneja ne treba posebno predstavljati, jer su itekako dobro poznati među proizvođačima koji proizvode organsko povrće. Deset godina im je staža, ali svaka godina je priča za sebe, kaže nam naša domaćica, Nada Letić. Za mnoge povrtare ova 2020. godina je bila izuzetno teška, kako zbog otežanog zasnivanja proizvodnje, pa preko vanrednog stanja i zatvaranja pijaca. Međutim, Letići su odavno razmazili svoje kupce dostavom, te su se snašli i tokom vanredne situacije.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

“Što se tiče prodaje ove godine i situacije sa koronom, mi nismo imali većih poteškoća. Prodaja je tekla nesmetano, mi smo i pre svega ovoga našu robu dostavljali kupcima. Tako da je prodaja tekla dobro, možda čak i pojačano u odnosu na prethodne godine, pogotovo tokom proleća i vanrednog stanja.” – kaže Nada.

PLODORED VEOMA VAŽAN U ORGANSKOJ PROIZVODNJI

Proizvodna godina je takođe bila solidna, dodaje Nada, te nakon paradajza, patlidžana, krastavaca i paprike, sada su na red došle kupusnjače kojih imaju nekoliko vrsta. Među njima je kelj lišćar toskanski, azijski mix itd. Letići kupusnjače rade u rano proleće, kao i ovu jesenju proizvodnju. Tako da oni uvek imaju organsko povrće za tržište. Njihovi kupci tokom čitave godine mogu da se snabdevaju zdravim povrćem. Pod plastenicima imaju oko 3500 kvadrata, te obično bude smena tri biljne vrste, kako bi se površine maksimalno iskoristile.

Sultan 1120x180

Agrosaveti---organsko-povrce---Letic---Cenej---02

“Moramo strogo da vodimo računa o plodoredu. Jedna biljna vrsta može na istu parcelu da dođe svake četvrte godine. Zatim moramo imati 20% leguminoza na ukupnoj površini. Koristimo živinski stajnjak, kompostiramo i sami kod kuće, tako da imamo i komposta. O svemu se mora voditi računa, a u organskoj je sve u preventivi.” – ističe naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja idealna za iskorišćavanje okućnice

NEDOSTATAK ORGANSKOG SEMENA JE NAJVEĆI PROBLEM

Plan odnosno setvenu strukturu naši domaćini kuju u januaru kako bi na vreme prijavili šta će sejati. Potrebno je navesti i šta je na toj parceli bilo rađeno tokom prethodne dve godine. Zatim se ide u nabavku semena što je i jedan od osnovnih problema svim organskim proizvođačima u Srbiji.

LG 1120x185px

“Kod nas nema organskog semena, već se mora kupiti konvencionalno, ali netretirano. Dok nam ne budu dozvolili da kupimo seme organsko u inostrantvu. Npr. u Austriji imate semensku kuću koja radi samo organsko seme, ali ga mi ne možemo zvanično kupiti.” – ističe Nada Letić.

Agrosaveti---organsko-povrce---Letic---Cenej---03

GRAD NOVI SAD PREDNJAČI PO BROJU ORGANSKIH PROIZVOĐAČA

Letići su i članovi Udruženje organskih proizvođača “Organski Sad” ispred kojeg stoji naša sagovornica, i u kojem ima ozbiljnih proizvođača. Generalno su se površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji povećale, a tome su verovatno doprinele i povećane subvencije za ovu vrstu proizvodnje.

Neoram 1120x1080

“One su sada 26 hiljada dinara po hektaru. Mislim da Novi Sad ima najviše organskih proizvođača na svojoj teritoriji, a to je i jedini grad koji subvencioniše organsku poljoprivredu.” – dodaje naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Zahlađenje donelo probleme proizvođačima ranih tikvica

Organska proizvodnja je dosta zahtevna, te proizvođači često kažu da je to “robija”. Međutim, tržište postoji, pa ni naši domaćini nemaju problema sa plasmanom. Žive blizu grada gde je skoncentrisana prodaja, a u okolini Novog Sada ih ima nekoliko te se i većim kupcima isplati da dođu po robu. Kada pričamo o planovima, o proširenju ne razmišljaju. Rade oko 2 hektara što je i više nego dovoljno i obimno kada pričamo o porodičnoj proizvodnji povrća.

Timac AGRO Tečna đubriva

Prethodni tekstSetva pšenic u Južnom Banatu
Sledeći tekstMlečno govedarstvo – cena mleka niska, premije kasne

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime