Sve manji interes za gajenje Futoškog kupusa, u čemu je problem?

0
773

Futoški kupus je prvi prehrambeni proizvod koji je zaštićen oznakom geografskog porekla u Srbiji. Nekada je proizvođača ove bele vrste kupusa bilo mnogo više i to ne samo proizvođača nego se gajio i navećim površinama. Danas Futog broji 29 registrovanih članova udruženja, dva više nego prošle godine, koji ovo povrće uzgajaju po svim pravilima i pridržavaju se određenih normi, kaže za naš portal Miroljub Janković predsednik Udruženja „Futoški kupus“. Trend smanjenja površina pod kupusom nastavlja se i ove godine.

Adama Maganic 1120x180

Na 40 hektara ove godine dobiće se ko 1,6 tona Futoškog kupusa,to su trenutne procene na osnovu karakteristika biljke, kaže Miroljub.

Od 1580. od kada se i prvi put spominje uzgajanje kupusa u Futogu pa do danas kupus karakteriše kvalitetan i pogodan hemijski sastav, sa većom količinom sadržanog šećera a malim postotkom belančevina i kiselina . Razlika se najbolje vidi na licu mesta, u polju, po boji, obliku list… Kada se glavica odseče, onaj ko nije u temi – teško može da primeti razliku.

Paradajz 1120x180

Kako prepoznati Futoški kupus?

Prve glavice se skidaju u oktobru,a večita dilema i priča na kojoj se lome kopllja jeste kako prepoznati pravi Futoški kupus od hibrida. Mroljub kaže da ćete ne retko čuti na pijacama i pored puta duž Futoga da se svaki povrtar kiti etiketom pravog Futoškog kupusa, međutim pravog Futokog kupusa nema svako. Pravi Futoški kupus ima prepoznatljivu oznaku zaštite autohtone vrste i tu nema greške, kaže Miroljub.

PROČITAJTE I...  Kako sprečiti pucanje plodova paradajza

Muke uzgajivača

Ove godine na iznenađenje mnogih kupusara pojavile su se vaši na ovoj kulturi, brzom reakcijom i neškodljivim proizvodima , vaši nisu napravile štetu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Cene rastu, zahtevi i sertifikati iziskuju troškove te kada dođe do unovčavanja proizvoda ovi proizvođači nemaju računicu u plusu, te je interes za gajenje Futoškg kupusa i pored pomoći grada Novog Sada sve manja.

I ove godine u oktobru pravi futoški kupus moći će da se kupi duž glavnog puta u Futogu ali i na Limanskoj i Satelitskoj pijaci.

Krompir 1120x180

Dosadašnji podaci koji ne ohrabruju pokazuju da Futoškog kupusa kao autohtone vrste sa oznakom geografskog porekla od ukupne količine kupusa u našoj zemlji- ima tek jedan posto.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Miroljub Janković predsednik Udruženja „Futoški kupus“

Prethodni tekstNajezda glodara na njivama širom Vojvodine, ovo su mere zaštite
Sledeći tekstPojačava se kontrola paljenja strništa u celoj Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime