Soja po organskim principima

0
1434
Agrosaveti---Soja---03

Soja je biljka za koju se smatra da je doprinela opstanku drevne kineske civilizacije. Poslednjih decenija doživljava veliku ekspanziju širom sveta. S obzirom da joj je zrno izuzetno bogato proteinima koji imaju visok sadržaj esencijalnih amino kiselina. Kada se tome doda i visok sadržaj ulja jasno je da je ova leguminoza odlična u ishrani ljudi i stoke. Podugačak je i spisak proizvoda koji se dobijaju od te biljke. Kolika je njena vrednost svedoči i podatak da je na počeku 21 veka soja napustila planetu. 2002. godine je eksperimentalno uzgajana na međunarodnoj svemirskoj stanici kao potencijalni izvor hrane na svemirskim putovanjima. Kada se sve ovo uzme u obzir i još kada se soja proizvede po organskim principima, jasno je da se dobije biljka izuzetnih karakteristika i ogromne hranljive i zdrastvene vrednosti.

Spyrale Adama 1120x1080

Jedan od ratara koji su se odlučili da na pomenuti način proizvode soju je i Radovan Žugić iz Sivca.

„Dugo radim na toj zemlji i nije mi odgovaralo da je prskam sa otrovima i ostali hemikalijama. Koristim je u ishrani zajedno sa svojom porodicom, proizvode sa svoje zemlje. Tako da sam se trudio da bude što manje zagađeno, a time i zdravije.“ – rekao je Radomir Žugić, organski proizvođač iz Sivca.

LG 1120x180px

Agrosaveti---Soja---01

Zašto soja?

Setva i sadnja mnogih kultura može da donese profit. U ovom slučaju pitanje glasi: Zašto baš soja?

PROČITAJTE I...  Sakupljanje i čuvanje semena starih sorti povrća: Kompletno uputstvo

„Soja je čudotvorna biljka, može se sve od nje praviti. Od prehrambene industrije, gumarske, u fabrici boja i lakova, u elektronici. Osim toga nema emulatora u konditorskoj proizvodnji, kao i mesnoj bez lecitina od soje.“ – ističe Radomir.

Ovaj proizvođač soje je i sam svoj majstor. Sam spravlja proizvode od ove hranljive biljke.

„Pravim hladno ceđeno sojino ulje, sojin lecitin sirovi, sojin griz ili okaru koja ostaje posle ceđenja mleka, sojin sir tofu. Krenuo sam i sa pravljenjem uljnih ekstrakata od kantariona, nevena, koprive. To su sve ulja gde je nosilac sojino ceđeno ulje, a dodaju se trave i od toga se dobijaju ti ekstrakti ulja.“ – kaže Radomir Žugić.

S obzirom da se svet sve više okreće ne samo zdravoj hrani, već i organskoj zdravoj kozmetici, tako i proizvodi od soje imaju sve širu primenu. Koliko je soja upotrebljiva sigurno većini ljudi nije poznato.

„Soja je poznata kao ulje sa najviše gvožđa od svih hladno ceđenih ulja, još kada se doda i kopriva koja takođe ima dosta gvožđa u sebi, onda se dobije preparat koji je odličan za anemiju, za cirkulaciju,.. Uopšte za sve gde se kiseonik veže za gvožđe i gde se prenosi dalje u organizam.„ – objašnjava Radomir.

PROČITAJTE I...  Soja – uslovi gajenja

Agrosaveti---Soja---02

Soja kao odličan hranitelj zemljišta

Soja je u simbiozi sa pojedinim bakterijama tkz. Azotofiksatorima koji na korenovom sistemu obrazuju kvržice. Kako sama reč kaže bakterije vezuju azot, ali ga prerađuju u obliku koji je dostupan biljkama. Od toga koristi imaju i druge kulture koje se seju u plodoredu sa sojom.

„Seme tretiramo sa tretoinom radi poboljšanja nicanja i bolje ukorenjivanje. Vezuje azot za svoje kvržice i obogaćuje zemljište za narednu upotrebu tj. proizvodnju. Ako jedne godine sejem soju, a naredne kukuruz, na taj kukuruz posle tih žetvenih ostataka koje zaorem, poprskam biološkim đubrivima. Sledeće godine ostaci su razgrađeni i to je jedno đubrenje, tako da nekoliko godina unazad koristim ostatke i soju kao hvatača azota.“ – rekao je Radomir Žugić.

To je samo jedna od blagodeti organski proizvedene soje za koju se slobodno može reći da je kultura 21 veka. Sigurno da uzgoj ove biljke itekako ima perspektivu i za očekivati je da površine pod ovom kulturom iz godine u godinu rastu.

Prethodni tekstBerba trešanja u selu Miokovci
Sledeći tekstAktuelno: Uljana repica – žetva pred vratima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime