Ratarstvo i stočarstvo – Neraskidiva veza

0
1762
Agrosaveti - Ratarstvo i stočarstvo 05

Aktuelne agrarne teme i adekvatni stručni sagovornici privukli su i ove godine veliki broj učesnika na novosadski Poljoprivredni fakultet, gde je održano tradicionalno, 6-to po redu stručno savetovanje poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca, pod nazivom „Dobar dan,domaćine“. Iskoristili smo priliku da sa organizatorkom savetovanja, doc. dr Draganom Latković, direktorkom Departmana za ratarstvo i povrtarstvo, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, razgovaramo o ovogodišnjim aktuelnim temama, kojih je, za dva dana savetovanja, bilo 22-e, a koje su, inače, bile na osnovu prethodnih zahteva samih proizvođača.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ove godine, kaže na početku razgovora naša sagovornica, hteli smo da ukažemo na neraskidivu vezu između ratarstva i stočarstva ali i potrebu čuvanja zemljišta kao najvažnijeg resursa i u tom smislu smo se i odlučili na to da nagradimo šest domaćih gazdinstava na kojima se domaćini godinama uspešno bave i ratarstvom i stočarstvom. Kao i prethodnih godina, proizvođačima smo ukazali na to da su u ratarskoj proizvodnji u ostvarivanju profita sve stavke otvorene, rizična su ulaganja, ali i da bez njih nema roda.

Naša sagovornica smatra da akcenat u našoj agrarnoj politici i ove godine treba da bude upravo na malim i srednjim proizvođačima, koji, dodaje ona, predstavljaju budućnost naše poljoprivrede. Jedno od glavnih pitanja, kako nam je rekla naša sagovornica, bilo je kako smanjiti negativne efekte nepovoljnih događaja sa kojima su se domaći proizvođači susretali tokom 2017-te godine.

ExelGrow Adama 1120x180

Poznato je da je nedostatak padavina drastično umanjio prihode koje su ostvarili naši ratari, kaže ona i dodaje da je na skupu bilo brojnih korisnih predavanja uz poruke proizvođačima na koji način da izbegnu ili barem umanje potencijalne negativne efekte.

PROČITAJTE I...  Stanje ozimih useva u Vrbasu

Agrosaveti - Ratarstvo i stočarstvo 04

Jedna od pouka ovogodišnjeg savetovanja jeste da ćemo morati i mi sami da se menjamo, navodi dr Latković i ističe da ne treba stalno kriviti nekog drugog, državu, kompanije i sl., nego svaki poljoprivrednik mora preuzeti odgovornost za proizvodnju kojom se bavi. Najvažnije je, i to nije nepoznanica starijim, iskusnijim paorima, voditi računa o obradi zemljišta, iz razloga što je cilj obrade tog zemljišta i čuvanje vode u njoj. Takođe, nastavlja Latkovićeva, jednako je važno pravilno hraniti zemlju, đubriti je zasnovano na naučnim osnovama, a ne da se to radi, kako pomalo oštrije dodaje, napamet, odnosno “kako je radio moj, njihov predak”.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Na pragu proleća, analiza zemljišta na sadržaj mineralnog azota je od presudnog značaja, kaže Latkovićeva uz napomenu da proizvođači, i ove godine, strogo moraju voditi računa, na kojoj se dubini azot nalazi a jednako je važno, savetuje ona, voditi računa o gustini setve, i to je ono, na čemu oni mogu da baziraju svoju tehnologiju gajenja ratarsih kultura, koja moraju biti prilagođena sve surovijim klimatskim promenama.

PROČITAJTE I...  Uzgoj Ile de France ovaca u Sremu

Ono što je važno, a tome su doprineli i skupovi poput “Dobar dan, domaćine”, jeste da se, po njenom mišljenju, svest poljoprivrednih proizvođača menja i to u pozitivnom smislu. I na ovom Savetovanju saopštili smo šta je vizija u proizvodnji suncokreta, soje i uljane repice a izašli smo i sa bitnim podacima za proizvodnju kukuruza ali i o tržištu. Otvorili smo brojne rasprave u koje su bili uključeni svi – od proizvođača preko kompanija do stručnjaka. Ono što se već godinama unazad javlja kao problem jeste nedostatak udruženja te dr Latković sugeriše da bi trebali da se ugledamo na farmere u zapadnoevropskim zemljama, da uzmemo od njih ono što je dobro i probamo da zatvorimo ciklus i da se bavimo i ratarstvom i stočarstvom, zaključuje na kraju razgovora dr Dragana Latković.

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstIzolacija objekata – Izolacija za sva vremena
Sledeći tekstSavremena proizvodnja povrća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime