Aktuelno: Uljana repica – žetva pred vratima

0
1637
Agrosaveti---Uljana-repica---02

Uljana repica sve je zastupljenija u našoj zemlji. Sever Vojvodine već godinama seje ovu kulturu. Ratari su mahom sa kukuruza i suncokreta prešli na ječam i pšenicu koje su idealni predusevi za uljanu repicu. Međutim ova kulture je nežna i zahteva malo više pažnje. Šta je to što se ističe kao najvažnije u proizvodnji uljane repice, pitali smo Luku Dulića iz Đurđina.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

‚‚Agrotehnika mora da se prilogodi uslovima koje nam priroda servira. Mora biti što raznovrsnija i mehanizacija. Za ovu godinu moram da kažem da je gruber bio učinkovitiji. Ne postoji univerzalna formula za agrotehniku ni za jednu ratarsku kulturu.‚‚ – Objašnjava Luka svoje iskustvo.

Ovu godinu ne bije dobar glas kada su klimatski uslovi u pitanju. Sušna jesen i zima ostavile su danak na mnogim parcelama.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---Uljana-repica---01

‚‚Ove godine su nijanse odlučivale. Nicanje je najvažnije. Mora da bude dobar sklop. E pa ove godine su nijanse odlučiva. Koji dan je rađeno i kojom mašinom. Da ne kažem da je reginalno šareno stanje na njivama. Susedno selo je imalo jednu kišu manje i komplet taj deo je imao problem sa nicanjem. To je i atraktivnost ovog našeg posla.‚‚ – ističe Luka trenutno stanje na njivama.

PROČITAJTE I...  Syngenta - Dani polja

Kada je vreme za žetvu?

Upravo zbog klimatskih uslova i lošeg nicanja, mnoge njive su presejane. Oni sa malo više sreće čekaju žetvu i nadaju se najboljem. A kada je vreme žetve u pitanju, uvek se vodi borba koji je to pravi momenat. Da li ranije krenuti da ne dođe do pucanja mahuna ili je kasnija žetva ipak plodonosnija?

pylon galenika jan 023

‚‚To je jedna od najzahtevnijih operacija u odnosu na druge kulture. Nova iskustva sa našeg terana su da je isplativija kasnija žetva. Ikako kažu da dolazi do otvaranja mahuna. U ranoj žetvi puno mahuna ostanu neiskorištene, ne sazriju. Onda je naše iskustvo da se veći prinos ostvari kada je žetva pri kraju optimalnog roka.‚‚ – iznosi svoje iskustvo Luka.

Agrosaveti---Uljana-repica---03

Uljana repica najduže stoji na njivi od svih ratarskih kultura. U tom dugom periodu napadajuje bolesti i štetočine. To je glavni razlog zašto se svrstava u osetljive kulture. Ne sme se zanemariti ni novija genetika koja ide u korak sa vremenom. Na klimatske uslove ne možemo uticati ali na izbor semen možemo. Ostaje nam da se nadamo da će vreme poslužiti i da će žetva proteći sa visokim prinosima.

KWS banner 728x90
Prethodni tekstSoja po organskim principima
Sledeći tekstUdruženje mladih poljoprivrednika Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime