Aktuelno: Uljana repica – žetva pred vratima

0
215
Agrosaveti---Uljana-repica---02

Uljana repica sve je zastupljenija u našoj zemlji. Sever Vojvodine već godinama seje ovu kulturu. Ratari su mahom sa kukuruza i suncokreta prešli na ječam i pšenicu koje su idealni predusevi za uljanu repicu. Međutim ova kulture je nežna i zahteva malo više pažnje. Šta je to što se ističe kao najvažnije u proizvodnji uljane repice, pitali smo Luku Dulića iz Đurđina.

Merpan-80-WDG-1038x172

‚‚Agrotehnika mora da se prilogodi uslovima koje nam priroda servira. Mora biti što raznovrsnija i mehanizacija. Za ovu godinu moram da kažem da je gruber bio učinkovitiji. Ne postoji univerzalna formula za agrotehniku ni za jednu ratarsku kulturu.‚‚ – Objašnjava Luka svoje iskustvo.

Ovu godinu ne bije dobar glas kada su klimatski uslovi u pitanju. Sušna jesen i zima ostavile su danak na mnogim parcelama.

Delan Pro 1068x177px

Agrosaveti---Uljana-repica---01

‚‚Ove godine su nijanse odlučivale. Nicanje je najvažnije. Mora da bude dobar sklop. E pa ove godine su nijanse odlučiva. Koji dan je rađeno i kojom mašinom. Da ne kažem da je reginalno šareno stanje na njivama. Susedno selo je imalo jednu kišu manje i komplet taj deo je imao problem sa nicanjem. To je i atraktivnost ovog našeg posla.‚‚ – ističe Luka trenutno stanje na njivama.

PROČITAJTE I...  Potrebni uslovi za gajenje uljane repice

Kada je vreme za žetvu?

Upravo zbog klimatskih uslova i lošeg nicanja, mnoge njive su presejane. Oni sa malo više sreće čekaju žetvu i nadaju se najboljem. A kada je vreme žetve u pitanju, uvek se vodi borba koji je to pravi momenat. Da li ranije krenuti da ne dođe do pucanja mahuna ili je kasnija žetva ipak plodonosnija?

Nimrod-1038x172

‚‚To je jedna od najzahtevnijih operacija u odnosu na druge kulture. Nova iskustva sa našeg terana su da je isplativija kasnija žetva. Ikako kažu da dolazi do otvaranja mahuna. U ranoj žetvi puno mahuna ostanu neiskorištene, ne sazriju. Onda je naše iskustvo da se veći prinos ostvari kada je žetva pri kraju optimalnog roka.‚‚ – iznosi svoje iskustvo Luka.

Agrosaveti---Uljana-repica---03

Uljana repica najduže stoji na njivi od svih ratarskih kultura. U tom dugom periodu napadajuje bolesti i štetočine. To je glavni razlog zašto se svrstava u osetljive kulture. Ne sme se zanemariti ni novija genetika koja ide u korak sa vremenom. Na klimatske uslove ne možemo uticati ali na izbor semen možemo. Ostaje nam da se nadamo da će vreme poslužiti i da će žetva proteći sa visokim prinosima.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime