Reč struke: Voćarstvo glavni adut u poljoprivredi Srbije

0
237
Agrosaveti - Udruženja malinara 01
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Investiranje u voćarsku proizvodnju, u Srbiji, pokazalo se kao veoma dobro. Savremene tehnologije diktiraju napredak i zasnivanje modernih voćnjaka u kojima se projektuje rod. Naučni skupovi i savetovanja su mesto razmena ideja i učenja o novim sortama, podlogama, načinu rezidbe i uzgojnim oblicima. Izvoz voća iz naše zemlje kontinuirano raste, a stručnjaci kažu da kada je reč o izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda voće je apsolutni adut i nalazi se među prvih 10 izvoznih artikala. Od svih grana poljoprivrede, voćarstvo spada među najprofitabilnije.

Adama Maganic 1120x180

Odlična zarada u borovnici, malini, jagodi

Profesor Keserović ističe da je u ovom trenutku najprofitabilnija proizvodnja borovnice. Prošla godina bila je stimulativna za proizvođače, otkupna cena je diktirala i podizanje novih zasada. Cilj koji struka želi da postigne, jeste da stimuliše voćare da osim na otvorenom polju proizvode borovnicu i u visokim tunelima, što bi doprinelo bržem stupanju na rod i boljoj ceni. Takođe, tu je i nova tehnika rezidbe borovnice. Sa otkupnom cenom od oko 6 evra po kilogramu, borovnica je definitivno jedna od najprofitabilnijih voćnih vrsta, a površine pod ovom voćkom se povećavaju svake godine. Pored borovnice odličnu zaradu donose i malina, kupina i jagoda. Izvoz jabuke u Rusiju može biti umanjen u perspektivi iz razloga intenzivnog širenja zasada ove voćne vrste u Ruskoj Federaciji.

PROČITAJTE I...  Jesenja sadnja voća bolja od prolećne, a ovako se pravilno obavlja

Napredak u uvođenju novih storti

Budući da u Srbiji stočarstvo ide silaznom putanjom i da se mnoge farme gase, a stočni fond smanjuje upitali smo profesora Keserovića da li se možda treba okrenuti ka voćarstvu. Zaključak je da jedno ne ide bez drugog i da bez jakog stočarstva nema ni jakog voćarstva.

Paradajz 1120x180

Poslednjih godina evidentiran je značajan napredak u uvođenju novih, rodnijih i kvalitetnijih sorti, proizvodnji zdravog sadnog materijala i osavremenjavanju tehnologije gajenja. Profesor Keserović kaže da naša zemlja brzo napreduje u domenu novih tehnologija i da u velikoj meri pratimo Evropu i njihove standarde.

Sagovornik: Profesor dr Zoran Keserović- poljoprivredni fakultet u Novom Sadu

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

 

 

Prethodni tekstVodič za uzgoj ČILI PAPRIČICA u bašti ili u saksijama
Sledeći tekstNajveći bik na Sajmu poljoprivrede težak 1.700 kilograma

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime