Vojvođanski klaster organske poljoprivrede

0
1463
Agrosaveti - Vojvođanski klaster organske poljoprivrede 01

Vojvođnski klaster organske poljoprivrede je udruženje koje okuplja proizvođače sa teritorije Vojvodine. Osnovani su 2014. godine od strane intitucije Udruženja proizvođača, prerađivača i distributera organskih proizvoda sa ciljem da povećaju inovativnost, konkuretnost i održivost organske poljoprivrede Vojvodine.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Vojvođanski klaster funkcioniše kroz pet sektora:

  • sektor za projektne aktivnosti,
  • sektor koji podrazumeva sertifikaciju samih organskih proizvođača,
  • sektor za marketing i medije,
  • sektor koji se bavi isključivo članstvom i
  • sektor komercijalnih delatnosti koji ima za cilj da pomogne organskim proizvođačima pri nabavci repromaterijala za organsku proizvodnju.

Cilj – povećanje površina pod organskom proizvodnjom

„Suštinski cilj klastera jeste povećanje površina pod organskom proizvodnjom. Trenutna statistika po pitanju obradivih površina pod organskom nije zadovoljavajuća. U Vojvodini se obrađuje negde oko 10.000 hektara, ukupno u celoj Srbiji nešto preko 15.000 hektara, to je ispod 1%.“

Adama Sultan 1120x180

„Kada govorimo o nekom evropskom nivou koji je oko 6% onda možete zaključiti da smo mi mnogo daleko od evropskog proseka i negde je cilj klastera da ubuduće radi ofanzivno na povećanju organskih površina na teritoriji cele Srbije“ – rekla je Marija Nikolajev, menadžerka Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja - pravi posao za porodicu

Organski proizvođači koji su članovi Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede obrađuju nešto više od 5.000 hektara zemljišta. Prosečna veličina zemljišta je oko četiri hektara. Upravo udruženi na tržištu mogu da obezbede bolju kupovinu repromaterijala neophodnog za svoja gazdinstva.

pylon galenika jan 023

Udruživanje u cilju jačanja pozicija

„Potpisali smo dosta ugovora sa različitim kompanijama za nabavku repromaterijala za naše organske proizvođače i na taj način im obezbedili povoljnije uslove pri samoj nabavci inputa za njihovu organsku proizvodnju. Modelitet same saradnje je različit uzavisnosti od kompanije. Postoje dobavljači koji su tražili da članovi isključivo poručuju njihove proizvode preko klastera, postoje i one kompanije kod kojih je moguće direktno ostvariti porudžbinu“ – objašnjava Marija Nikolajev.

Ovaj mladi i perspektivni tim vredno radi na nekoliko projekata. Kako  Marija Nikolajev kaže ne prave velike korake, ali se razvijaju korak po korak i trude se da svojim članovima uvek budu na raspolaganju.

KWS banner 728x90

„Uradili smo i publikaciju naše brošure u kojoj dokumentujemo sve ono što smo prikupili u poseti o našim članovima na terenu, a kroz autorske tekstove. Na taj način smo uradili jednu štampanu promociju svih naših članova, gde možete dobiti informaciju o nekim osnovnim podacima, kolike su to površine koje obrađuju, kakva je struktura proizvodnje na njihovim površinama, šta to proizvode, gde možete naći njihove proizvode itd.“

„Pored toga i sa Gradom Novim Sadom pokrećemo inicijativu za organske pijace, svi naši članovi su prisutni svake subote u Organskoj ulici na Ribljoj pijaci, gde možete kupiti njihove proizvode“ – rekla je  Marija Nikolajev.

PROČITAJTE I...  Udruženje vinogradara i voćara "Boronj" iz Čuruga

Međutim ono što je aktuelno u Vojvođanskom klasteru organske poljoprivrede jeste rad na projektnoj ideji za android aplikaciju, a u okviru biznis akcelatora Katana iz poziva Horizont 2020 EU, a koji daje finansijsku i poslovnu podršku za primenu inovativnih tehnologija za potrebe agro sektora.

Prethodni tekstDecembar, mesec organske hrane
Sledeći tekstRoboti za efikasniju živinarsku proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime