Vojvođanski klaster organske poljoprivrede

0
310
Agrosaveti - Vojvođanski klaster organske poljoprivrede 01

Vojvođnski klaster organske poljoprivrede je udruženje koje okuplja proizvođače sa teritorije Vojvodine. Osnovani su 2014. godine od strane intitucije Udruženja proizvođača, prerađivača i distributera organskih proizvoda sa ciljem da povećaju inovativnost, konkuretnost i održivost organske poljoprivrede Vojvodine.

Merpan-80-WDG-1038x172

Vojvođanski klaster funkcioniše kroz pet sektora:

  • sektor za projektne aktivnosti,
  • sektor koji podrazumeva sertifikaciju samih organskih proizvođača,
  • sektor za marketing i medije,
  • sektor koji se bavi isključivo članstvom i
  • sektor komercijalnih delatnosti koji ima za cilj da pomogne organskim proizvođačima pri nabavci repromaterijala za organsku proizvodnju.

Cilj – povećanje površina pod organskom proizvodnjom

„Suštinski cilj klastera jeste povećanje površina pod organskom proizvodnjom. Trenutna statistika po pitanju obradivih površina pod organskom nije zadovoljavajuća. U Vojvodini se obrađuje negde oko 10.000 hektara, ukupno u celoj Srbiji nešto preko 15.000 hektara, to je ispod 1%.“

Delan Pro 1068x177px

„Kada govorimo o nekom evropskom nivou koji je oko 6% onda možete zaključiti da smo mi mnogo daleko od evropskog proseka i negde je cilj klastera da ubuduće radi ofanzivno na povećanju organskih površina na teritoriji cele Srbije“ – rekla je Marija Nikolajev, menadžerka Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Udruživanje u organskoj proizvodnji

Organski proizvođači koji su članovi Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede obrađuju nešto više od 5.000 hektara zemljišta. Prosečna veličina zemljišta je oko četiri hektara. Upravo udruženi na tržištu mogu da obezbede bolju kupovinu repromaterijala neophodnog za svoja gazdinstva.

Nimrod-1038x172

Udruživanje u cilju jačanja pozicija

„Potpisali smo dosta ugovora sa različitim kompanijama za nabavku repromaterijala za naše organske proizvođače i na taj način im obezbedili povoljnije uslove pri samoj nabavci inputa za njihovu organsku proizvodnju. Modelitet same saradnje je različit uzavisnosti od kompanije. Postoje dobavljači koji su tražili da članovi isključivo poručuju njihove proizvode preko klastera, postoje i one kompanije kod kojih je moguće direktno ostvariti porudžbinu“ – objašnjava Marija Nikolajev.

Ovaj mladi i perspektivni tim vredno radi na nekoliko projekata. Kako  Marija Nikolajev kaže ne prave velike korake, ali se razvijaju korak po korak i trude se da svojim članovima uvek budu na raspolaganju.

1068x177px

„Uradili smo i publikaciju naše brošure u kojoj dokumentujemo sve ono što smo prikupili u poseti o našim članovima na terenu, a kroz autorske tekstove. Na taj način smo uradili jednu štampanu promociju svih naših članova, gde možete dobiti informaciju o nekim osnovnim podacima, kolike su to površine koje obrađuju, kakva je struktura proizvodnje na njihovim površinama, šta to proizvode, gde možete naći njihove proizvode itd.“

„Pored toga i sa Gradom Novim Sadom pokrećemo inicijativu za organske pijace, svi naši članovi su prisutni svake subote u Organskoj ulici na Ribljoj pijaci, gde možete kupiti njihove proizvode“ – rekla je  Marija Nikolajev.

Signum 1068x177px

Međutim ono što je aktuelno u Vojvođanskom klasteru organske poljoprivrede jeste rad na projektnoj ideji za android aplikaciju, a u okviru biznis akcelatora Katana iz poziva Horizont 2020 EU, a koji daje finansijsku i poslovnu podršku za primenu inovativnih tehnologija za potrebe agro sektora.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime