Roboti za efikasniju živinarsku proizvodnju

0
724
Agrosaveti - Roboti na živinarskim farmama 01

Roboti igraju sve veće i važnije uloge na živinarskim farmama. Poboljšanjem efikasnosti proizvodnje povećavaju sigurnost hrane, unapređuju zdravlje i dobrobit životinja, doprinose boljim uslovima rada i dobrobiti na farmama.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Francuska kompanija Octopus Robots pokrenula je prošle godine dva potpuno autonomna robota. Osnovne funkcije ovih robota, u zavisnosti od modela, su ili za čišćenje i dezinfekciju živinarskih objekata ili za prevrtanje i aeraciju prostirke. Ali ovi roboti su takođe modularni – kao Transformersi – omogućavajući korisnicima da ih pretvore u nekoliko različitih verzija sa mogućnošću obavljanja različitih zadataka.

Osim svojih osnovnih funkcija, roboti su opremljeni da sakupljaju, analiziraju i čuvaju podatke – senzorima, kamerama i drugim sistemima – pomoću kojih mogu poboljšati vođenje evidencije i sledljivost na farmama. Kontinuirano mere ambijentalne faktore, kao što su temperatura, vlažnost vazduha, ugljen dioksid i amonijak, blagovremeno upozoravaju farmera o potencijalnim problemima.

ExelGrow Adama 1120x180

Frederic Pradelle, iz marketinške službe Octopusa, kaže da roboti povećavaju biološku sigurnost izvršavajući zadatke mnogo efikasnije nego što bi to bilo moguće sa ručnim intervencijama.

PROČITAJTE I...  "Državni vrh pustio stočare niz vodu"

Stalno izbijanje novih epidemija ptičjeg gripa, povećanje zoonoznih bolesti, razvoj organizama otpornih na lekove, kaže on, podsećaju na potrebu da se brzo i delotvorno deluje tokom izbijanja bolesti. Smanjivanjem ljudskog kontakta sa pticama, uklanjanjem ljudske greške i efikasnijim obavljanjem zadataka, roboti, kao što je naš, postaju neprocenjivi instrument u ovoj stalnoj bici.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Navigacija robota najveći izazov

Pradelle je naveo navigaciju kao najveći izazov u ​​razvoju ove vrste tehnologije. „Ne možete koristiti globalne sisteme pozicioniranja (GPS) u zatvorenom prostoru, tako da smo morali razviti navigacioni sistem koji kombinuje upotrebu detekcije oblika i prepoznavanja objekta, triangulacije i sistema protiv sudara. Naša tehnologija je inspirisana tehnologijom autonomnih vozila“.

Primena robotike u živinarskoj industriji ipak je i dalje u ranoj fazi. „Kao i auto industrija u proteklih 20 godina, poljoprivredna industrija trenutno ostvaruje sopstvenu revoluciju ulaskom u novu eru AgTecha i Agbota“, kaže Pradelle.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Octopus roboti koriste se od prošle godine u Francuskoj i Italiji a planiraju da se u narednih par meseci uvedu u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji, Litvaniji, Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i Rusiji, a na kraju na Bliskom istoku i Aziji. Kompanija takođe traži distributere u Južnoj Africi.

PROČITAJTE I...  Tov svinja nije uzgredna proizvodnja

Izvor: Agronews, zivinarstvo.com

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstVojvođanski klaster organske poljoprivrede
Sledeći tekstForum “Hrana za Evropu” 13. decembra u Vrdničkoj kuli

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime