Zdrava hrana

0
727
Agrosaveti - Zdrava hrana 04

Laboratorija za tehnologiju, kvalitet i bezbednost hrane pri Naučnom insitutu za prehrambene tehnologije Fins Lab u Novom Sadu, kontroliše kvalitet namirnice kroz hemijske analize.

Spyrale Adama 1120x1080

„Fins Lab pre svega koristi hemijske analize, a isto tako u kontroli i fizičke karakteristike žitarica, kao i digestiju kod šećerne repe koja je najznačajniji parametar prilikom otkupa šećerne repe. U našoj laboratoriji za reologiju kontroliše se kvalitet brašna i testa za pravljenje hleba, zdrastvena bezbednost. Kontroliše se mikrobiološkim analizama kao instrumentalnim tehnikama gde se određuju ostaci pesticida, zatim mikro toksina teških metala, kao i alergena kao što je gluten“ – rekla je dr Jovana Đisalov, naučni saradnik Institut za prehrambene tehnologije.

Šta kvalitet hrane podrazumeva?

Kada govorimo o kvalitetu hrane potrebno je da imamo u vidu šta sve kvalitet podrazumeva. Ovde osim o ukusu, teksturi i mirisu govorimo i o nutritivnim vrednostima, hemijskom sastavu i zdrastvenoj bezbednosti.

Agrosaveti - Zdrava hrana 05

„Međutim kada upoređujemo kvalitet organskih proizvoda i konvencionalnih, jednostavno ne možemo, a da ne donesemo jedan generalni zaključak. Verovatno zato što potrošači očekuju i veruju da je organski proizvod zdraviji, zeleniji, prirodniji, kvalitetniji, samim tim zdrastveno bezbedniji. I zaista su mnoge studije pokazale da organski proizvodi sadrže manje ostataka pesticida, imaju više šećera, karotena, fenola, likopena i nekih drugih bio aktivnih komponenti. Međutim kada posmatramo mikro toksine, patogene teške metale tu jednostavno rizici od tih štetnih metala postoje podjednako kao i kod konvencionalnih proizvoda“ – kaže dr Jovana Đisalov,

Još uvek ne postoji opšta analitička metoda koja bi mogla da upoređuje namirnice dobijenih konvencionalnom i organskom proizvodnjom. Svetska naučna javnost je usmerena na iznalaženje jednog univerzalnog metoda koji bi u praksi mogao upoređivati kvalitet organskih i konvencionalnih proizvoda.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Faktori koji utiču na kvalitet proizvoda

„Na kvalitet proizvoda utiču brojni faktori, tu su zemljišni uslovi, agrotehnika, sortiment, kompletni agroekološki uslovi, preparati zaštite bilja i tu je jako važno voditi računa o dobroj proizvođačkoj praksi, kontinuiranom kvalitetu kontrole namirnica kako bi imali zdrastveno bezbedan proizvod visokog kvaliteta na tržištu“ – kaže dr Jovana Đisalov.

PROČITAJTE I...  Kontrola kvaliteta mleka

Neretko kupujemo namirnice bez jasne predstave o njihovom kvalitetu i zdrastvenoj bezbednosti. Ponekad nam to nije važno, a često verujemo da ćemo to termičkom obradom namirnicu učiniti zdrastveno bezbednijom za upotrebu.

Agrosaveti - Zdrava hrana 03

Mikro toksini i teški metali oni su termo stabilni. Daljom obradom namirnica, termičkom obradom nije ih moguće redukovati. Dok što se tiče nitrata, oni se jednostavno akumuliraju u biljkama, kada su one prekomerno tretirane organskim ili mineralnim đubrivima u nekim količinama koje su više nego što to biljkama treba. Nitrati se mogu daljim pranjem, sušenjem, smrzavanjem, kuvanjem mogu redukovati. Zbog toga je izuzetno značajna ne samo proizvodnja, nego i dalje čuvanje i priprema namirnica.“

„Nitrati su značajni i izraženi kod spanaća i salate, takođe mogu da se nađu u prekomernim količinama kada se povrće gaji u zaštićenim prostorima, kao što su staklenici, plastenici tokom zimskog perioda godine, akumuliraju se na širokolisnim drškama ili na bledo zelenim unutrašnjim listovima. Tako da o tome naročito treba voditi računa prilikom pripreme ovoga povrća. Ali teški metali oni su vrlo postojani i oni se ne mogu nikako odstraniti daljom preradom“ – napominje dr Jovana Đisalov

PROČITAJTE I...  Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka dobila akreditaciju

Nacionalni znak i postojanje sertifikata – jedini garant kvaliteta

Jedini garant da kupujete organski proizvod je oznaka koju bi svaki proizvod ove vrste trebalo da ima. Nacionalni znak i postojanje sertifikata koji dokazuje da je proizvod ispitala neka od nadležnih  kontrolnih organizacija, kao i kontrolni kod organizacije koja je vršila sertifikaciju. Ovaj kod se sastoji od slova koja predstavljaju zemlju porekla proizvoda, u našem slučaju je to RS. Zatim oznaka ORG koja govori da je proizvod organski, te tri broja koja je nadležno ministarstvo dodelilo sertifikaconoj kući koja je proizvod kontrolisala.

„Sredstva za zaštitu bilja nije nešto što je vidljivo golim okom. Organska proizvodnja je na jednom daleko višem nivou, tako da dobrom proizvođačkom praksom ne mogu se utvrditi razlike golim okom između konvencionalnog i organskog proizvoda. Na kraju dana, bez obzira kojim poslom da se bavimo mi smo svi potrošaci, ono na šta ja obraćam pažnju jeste da su to pre svega lokalni proizvodi i da  našom kupovinom podržavamo naše lokalne proizvođače, da imamo priliku da ih upoznamo i da odemo na farmu ili njihovo gazdinstvo da vidimo kako oni rade i to je nešto što gradi taj poseban odnos prijateljstva, sigurnosti i poverenja u namirnice kojima se hranimo.“

Agrosaveti - Zdrava hrana 01

„Takođe je važno da čitamo deklaracije, da obraćamo pažnju na oznake kvaliteta ali isključivo na one iza kojih stoje standardi kvaliteta. Sada na našem tržištu imamo oznaku organski proizvod za koji znamo da je kontrolisan po određenim propisima i zakonskim aktima, ali isto tako postoji i Bez GMO oznaka kvaliteta, koja garantuje pored toga što je domaćeg kvaliteta takođe i bez GMO“ – rekla je dr Jovana Đisalov.

PROČITAJTE I...  Kontrola kvaliteta mleka

Obratiti pažnju na deklaracije

Retko čitamo deklaracije na proizvodima, a one bi trebalo da kazuju informacije o tome šta se sve nalazi u tom proizvodu. Međutim, dr Jovana Đisalov kaže da je mnogo veći problem što nam deklaracije ne daju potpune informacije o namirnici ili o načinu njene proizvodnje.

Agrosaveti - Zdrava hrana 02

„Često deklaracije ne sadrže sve što je potrebno da znamo, ali to je potrebno ukoliko su životinje hranjene genetski modifikovanom stočnom hranom ili sojom, to na deklaracijama ne piše. Te informacije nigde ne stoje. Postoje neke dobrovoljne oznake kvaliteta koje kontrolišu ceo sistem proizvodnje od njive do trpeze, koje mogu na kraju da garantuju da je proizvod zaista domaći ili bez GMO“ – kaže dr Jovana Đisalov.

Kako smo već imali prilike da čujemo, na kraju dana smo svi ipak samo potrošači i za sebe i svoju porodicu želimo najkvalitetniji proizvod po pristupačnoj ceni. Kako bismo razvijali poverenje između proizvođača i potrošača potrebno je da imamo uvid u proizvodnju namirnica koje kupujemo. Pravi način za ovakav neposredan kontakt su manifestacije poput Dana otvorenih farmi ili specijalizovanih organskih, ali i redovnih pijaca.

Prethodni tekstNeodustajanje od porodične proizvodnje u Žitištu
Sledeći tekstUzgoj i farma svinja u selu Vrbovac kod Sokobanje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime