Izbor zemljišta za organsku proizvodnju

0
1807
Agrosaveti - Izbor zemljišta za organsku proizvodnju 03

Gotovo pola teritorije Srbije pogodna je za bavljenjem nekim vidom poljoprivredne proizvodnje. Iako Vojvodinu ističemo kao najplodniji deo, uzorkovanjem zemljišta u periodu od 2002-2006. godine dalo je podatke da plodnost u Vojvodini varira od predela do predela.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Srbija je izuzetno plodno zemljište i naravno da ima izuzetne uslove za bavljenje organskom poljoprivredom. To je najbolji  i najkvalitetniji tip zemljišta, černozem. Tu su i neki drugi kao što su crnica, ritska crnica i slično. To su veoma kvalitetni tipovi zemljišta na kojima se može obavljati uspešno poljoprivreda, a takođe i organska poljoprivredna proizvodnja.“

Agrosaveti - Izbor zemljišta za organsku proizvodnju 04

„Vojvodina je izuzetno područje za bavljenjem povrtarstvom u odnosu na neke južnije krajeve Srbije. Tamo je opet pogodnije zemljište za bavljenjem voćarstvom. Zato što voćarskim biljnim vrstama odgovara brdsko planinski predeo, jer je bolje strujanje vazduha i slično. Izbegavaju se gljivična oboljenja kojima su izuzetno podložne voćarske biljne vrste“ – objašnjava Tanja Stanišin, Vojvođanski klaster organske poljoprivrede.

Adama Sultan 1120x180

Položaj parcele i uzorkovanje zemljišta

Kada govorimo o kvalitetu zemljišta, potrebno je napomenuti zagađivače koji mogu da budu iz vazduha, otpadnih voda i čvrsti otpad. Kada je reč o organskoj proizvodnji jako je važno odabrati dobar položaj parcele i obavezno je uzorkovanje zemljišta.

PROČITAJTE I...  Raspisan poziv za sufinansiranje u oblasti organske proizvodnje

Agrosaveti - Izbor zemljišta za organsku proizvodnju 02

„U organskoj poljoprivrednoj proizvodnji je bitno da se izabere pravilno lokacija pre početka bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom. Uzimaju se analize zemljišta i na osnovu toga se utvrđuje da li tu postoje teški metali. Zatim sama lokacija zemljišta utvrđuje i da li tu postoji industrijsko postrojenje ili je u blizini put, saobraćajnica, gde usled izduvnih gasova dolazi do zagađenja zemljišta teškim metalima. Zatim se analizom zemljišta utvrđuje da li postoji opasnost od toga,  treba li da se promeni lokacija i sertifikaciona kuća to preporučuje budućem organskom proizvođaču. Takođe može da se vrši remedijacija tog zemljišta koje je zagađeno teškim metalima“ – ističe Tanja Stanišin.

galenika pylon 1120x85

Remedijacija

Remedijacija zemljišta i podzemnih voda, se radi kako bi se saniralo postojeće zagađenje. U zavisnosti od vrste i obima zagađenja, kao i da li je reč o podzemnim ili površinskim vodama na zemljištu primenjuju se različite metode remedijacije.

Agrosaveti - Izbor zemljišta za organsku proizvodnju 01

„Čišćenje zemljišta od teških metala, može se raditi na različite načine ali mi bismo preporučili korišćenje nekih biljaka koje bi mogle da izvlače tj. koriste teške metale i onda kada se one uklone sa tog zemljišta, zajedno sa njima se uklone i teški metali. Tako da zemljište bude čisto, ali ne sme da postoji izvor koji će dalje zagađivati to zemljište teškim metalima“ – navodi Tanja Stanišin.

PROČITAJTE I...  Zašto uvozimo svinjsko meso?

Zemljište svojim hemijskim, biološkim i mikrobiološkim svojstvima stvara uslove za rast i razvoj biljaka. U organskoj poljoprivredi je jako važno održavanje i povećavanje plodnosti zemljišta. A to se čini na način da se poštuje plodored, koristi organsko đubrivo, te da se zemlja obrađuje na način koji to organska poljoprivreda zahteva.

Prethodni tekstVodeničarska proizvodnja brašna
Sledeći tekstMraz “obrao” zasade povrća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime