Neodustajanje od porodične proizvodnje u Žitištu

0
901
Agrosaveti - Neodustajanje od poljoprivrede 05

Svaki stranac koji prođe kroz Srbiju, ostaje oduševljen njenim prirodnim lepotama. Investitori koji ulažu, i te kako imaju u šta i da ulažu, ali i da crpe. Poljoprivreda u Srbiji još živi, ali koliko zapravo, često se pitamo?

Spyrale Adama 1120x1080

Broj nasleđenih, starih i tradicionalnih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, gotovo je nemoguće prebrojati, ali kroz našu emisiju, verujemo, dosta njih smo obišli.

Agrosaveti - Neodustajanje od poljoprivrede 04

Nažalost, ona polako isčezavaju. U to smo se uverili i prilikom posete selu Žitište kod Zrenjanina. Ipak, jedan proizvođač sa dugogodišnjim iskustvom, ne odustaje od svega nasleđenog, čak i kada u selu kaže, nije mogao da pronađe prase za slavu.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti - Neodustajanje od poljoprivrede 01

Radovan Granić rođen je u Žitištu i od kada zna za sebe, njegova porodica se bavila poljoprivredom, a u to smo se i sami uverili, ulaskom u njegovo domaćinstvo.

Objedinjene stočarska i ratarska proizvodnja

Ali nije odustao ni dan danas. Na oko 30 hektara obradive zemlje  Radovan i danas gaji suncokret, kukuruz, pšenicu i detelinu, kako za malu stočnu proizvodnju koju još čuva, tako i za prodaju. Godine poljoprivredne proizvodnje koje su za njim kažu da su sve teže, da je nafta sve skuplja, a cene kultura sve jeftinije.

PROČITAJTE I...  IPARD sredstva za traktore do kraja godine

Agrosaveti - Neodustajanje od poljoprivrede 03

Priseća se da su njegovi roditelji manje toga radili, ali mnogo bolje živeli. Ipak Radovan se trudi da na svom gazdinstvu zadrži i ratarsku i stočarsku kulturu, uprkost teškim vremenima za poljoprivredu u Srbiji.

Agrosaveti - Neodustajanje od poljoprivrede 06

Ovce su kaže naš domaćin držali i njegovi roditelji. Iako ih je ranije bilo mnogo više, Radovan se zadržava na onom broju koji je siguran za prodaju. Tov svinja je međutim nedavno priključio proizvodnji i to samo zato što nije mogao da u selu pronađe prase koje bi mogao da kupi.

Sloga u cilju očuvanja poljoprivrede

Iako na svom gazdinstvu sam vodi i održava svoju proizvodnju, svetla tačka u svemu, kaže naš domaćin jesu ljudi iz sela, koji svi jedni drugima pomažu, ne bi li poljoprivredu sačuvali od svega nadolazećeg.

Agrosaveti - Neodustajanje od poljoprivrede 02

Ovo je bila priča o tome kako se od poljoprivrede, one prave i nasleđene, nikada ne odustaje, čak i kada se pomisli da dalje ne može. Naš domaćin iz Žitišta će kaže, biti tu da sve ovo sačuva dole god to bude mogao.

PROČITAJTE I...  Stočarsko domaćinstvo u selu Guberevac

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstBroj proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom u Srbiji opada
Sledeći tekstZdrava hrana

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime