Nedeljni pregled: Cene tovne junadi i bikova u porastu

0
1182
Agrosaveti---Otkupna-cena-junadi---01

Tokom protekle nedelje, reporteri STIPS-a evidentirali su rast otkupnih cena tovne junadi i tovnih bikova u odnosu na prethodni period; U Čačku i Nišu su bila skuplja prasad, a u Šapcu je evidentiran rast cene tovnih svinja.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Reporter STIPS je zabeležio rast otkupnih cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na 300 din/kg, tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase na 280 din/kg i HF rase na 260 din/kg u klanicama na području srednjebanatskog regiona u nedelji za nama. Otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma dostigla je iznos od 320 din/kg u klanicama na području jablaničkog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na poslednju sedmicu februara.

U klanicama na području južnobanatskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma, pošto je tokom prve sedmice marta dominirao iznos od čak 290 din/kg. Klaničari sa područja Šapca i okoline po višim su otkupnim cenama otkupljivali tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 360 din/kg.

Magnetic 1120x185px

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma zabeležen je u klanicama na području nišavskog regiona. Dominirao je iznos od 320 din/kg. Na pijaci žive stoke u Novom Sadu došlo je do pada cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Najčešće su se prodavala po ceni od 310 din/kg. U klanicama na području južnobačkog regiona, takođe, je evidentiran rast otkupne cene iste kategorije goveda na 290 din/kg.

Protekle je nedelje izostala ponuda teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda na stočnoj pijaci u Loznici. Mušku telad SM rase telesne mase do 160 kilograma klaničari sa područja moravičkog regiona plaćali su 450 din/kg protekle sedmice. Za žensku telad iste kategorije i rase odgajivači su dobijali 330 din/kg. Za otkupljenu tovnu junad klaničari su plaćali 260 din/kg, tovne bikove 220 din/kg, dok je dominantna otkupna cena krava za klanje iznosila 140 din/kg.

ExelGrow Adama 1120x180

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Na stočnoj pijaci u Čačku je evidentiran rast obe kategorije prasadi i pad cena krmača za klanje u odnosu na poslednju sedmicu februara. Prasad telesne mase do 15 kilgrama mogla su se pazariti za 330 din/kg, a grla telesne mase od 16 do 25 kilograma za 320 din/kg, dok je kod krmača za klanje dominirao iznos od 150 din/kg.

PROČITAJTE I...  Prodajne i otkupne cene stoke i stočne hrane u SEPTEMBRU 2021

Reporteri STIPS iz Šapca protekle su nedelje evidentirali rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u klanicama na području ovog grada. Dominirao je iznos od 165 din/kg. U klanicama na području nišavskog regiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja. Za prasad su plaćali 200 din/kg, tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma 150 din/kg i tovne svinje telesne mase 120 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Otkupne cene obe kategorije tovnih svinja i krmača za klanje bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području sremskog regiona. Dominantna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila je 160 din/kg, kod grla telesne mase preko 120 kilograma dominirao je iznos od 150 din/kg, a kod krmača za klanje iznos od 130 din/kg.

U klanicama na području jablaničkog regiona došlo je do pada otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. Dominantna cena iste kategorije svinja bila je, takođe, niža i na stočnoj pijaci u ovom gradu.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području zlatiborskog regiona, jer je dominirao iznos od 340 din/kg. U klanicama na području nišavskog regiona, došlo je do rasta otkupnih cena jagnjadi i ovaca u odosu na prethodni period. Za otkupljenu jagnjad odgajivači su dobijali 300 din/kg, dok je dominantna cena ovaca iznosila 150 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan.

PROČITAJTE I...  Jagnjag skuplja na području Kragujevca, Šapca i Vranja | Cene stoke i stočne hrane

Dominantna otkupna cena jagnjadi dostigla je iznos od 420 din/kg u klanicama na području pirotskog regiona tokom prve nedelje marta. Prema izveštaju reportera STIPS iz Čačka protekle je sedmice došlo do pada prodajne cene jagnjadi na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominirao je iznos od čak 350 din/kg.

Spyrale Adama 1120x1080

Pad otkupne cene jagnjadi evidentiran je u sedmici za nama i u klanicama na području Šapca. Dominirao je iznos od 300 din/kg. Obim ponude i otkupa bio je dobar. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 450 din/kg na stočnoj pijaci u Kraljevu. Za jarad su kupci trebali da izdvoje 200 din/kg, a za ovce 140 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

Lucerkino seno u balama bilo je skuplje u nedelji za nama na gazdinstvima u okolini Čačka, pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 25 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada zabeležen je rast cene sojine sačme na dominantnih 100 din/kg i suncokretove sačme na 50 din/ kg.

Na pijaci su bili skuplji stočni ječam i pšenica upakovani u džakove, pošto je kod obe poljoprivredne kulture dominirao iznos od 45 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Leskovca, na gazdinstvima u okolini ovog grada zabeležen je rast cena kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovanih u džakove pa je dominantna cena kukuruza iznosila 30 din/kg, a penice 32 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupne cene tovne junadi i tovnih bikova u porastu

Protekle su sedmice kukuruz, okrunjen prirodno sušen i pšenica upakovani u džakove najčešće od 50 kilograma bili skuplji i na gazdinstvima u okolini Niša. Kukuruz se najčešće mogao pazariti po ceni od 35 din/kg, a pšenica za 37 din/kg. Karakteristika prve sedmice marta bio je rast cena lucerkinog sena u balama na 23 din/kg, kukuruza na 29 din/kg i pšenice na 31.6 din/kg na gazdinstvima u okolini Pančeva. U silosima na području Pančeva evidentiran je rast cene sojinog zrna na 79 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području Požarevca zabeležen je pad dominantne cene sojine sačme na 106 din/kg Rast cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovanih u džakove najčešće od 50 kilograma evidentiran je i na gazdinstvima u okolini Šapca, jer je dominantna cena kukuruza iznosila 33 din/kg, a pšenice 35 din/kg. Najčešća prodajna cena pšenice dostigla je iznos od 43 din/kg, kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove najčešće od 50 kilograma 41 din/kg, dok je kod stočnog brašna dominirao iznos od 30 din/kg na pijaci u Užicu.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstBudućnost u voćarstvu: LETEĆI ROBOTI u berbi voća (video)
Sledeći tekstRezidba oraha tokom formiranja krune

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime