Rezidba oraha tokom formiranja krune

0
2488
Agrosaveti---rezidba-oraha

Za pravilno formiranje grana potrebna je i adekvatna rezidba zavisno od toga da li se akcenat stavlja na plod ili i na deblo oraha.

Spyrale Adama 1120x1080

Skraćivanjem sadnica oraha posle sadnje određuje se visina debla i počinje formiranje oblika krune. Visina debla se određuje u skladu sa planiranom primenom mehanizacije i korišćenja debla posle završetka eksploatacije zasada. Deblo se ostavlja duže ukoliko se planira da se pored proizvodnje plodova, nešto viši ekonomski efekat ostvari prodajom stabala za tehničko drvo posle završetka perioda eksploatacije zasada. Bitan momenat pri određivanju visine debla je i činjenica da sa povećanjem visine debla preko 120 cm, se produžava period do stupanja na rod pri čemi se na svakih daljih 20 cm, gubi godina dana u plodonošenju. Pozitivni efekti visokog debla su smanjenje opasnosti od poznih prolećnih mrazeva, lakša primena mehanizovanih radnih operacija (berba, zaštita, obrada).

Rezidba po fazama vegetacije

Najčešći uzgojni oblik za orah je kotlasta kruna (vaza). Posle sadnje, sadnice se skraćuju na 100 cm od zemlje, ukoliko se želi da deblo bude visoko 60 cm. Na orezanoj sadnici u toku vegetacije razviće se iz pupoljaka više letorasta, od kojih se u julu biraju tri do četiri koji su pravilno raspoređeni u prostoru (pod uglom od 90 do 120 stepeni) i na 15 – 20cm jedan od drugog po visini. Oni predstavljaju primarne grane.

LIBRETO 1120x180

Pre početka vegetacije druge godine, letorasti se skraćuju na dve trećine svoje dužine. Ako su slabije razvijeni, onda se skraćuju još više. Važno je da posle skraćivanja sve grane budu u istoj ravni. Preostali bujni letorasti iz prethodne vegetacije uklanjaju se jer mogu biti konkurencija osnovnim granama, a slabiji se ostavljaju radi formiranja veće lisne površine. U toku vegetacije na osnovnim granama razvije se veći broj letorasta. Među njima biraju se oni koji će predstavljati buduće sekundarne grane. Sekundarne grane se ostavljaju na oko 50 cm od osnovne ramene grane, ali tako da sa susdnim primarnim granama budu naizmenično raspoređene u prostoru. Letoraste skraćivati za četvrtinu od njihove dužine. Do kraja vegetacije u drugoj godini posle sađenja, ako je potrebno, reguliše se položaj pojedinih primarnih (ramenih) i sekundarnih grana da bi se ravnomerno razvile. To se postiže postavljanjem pritki za koje se vezuju letorasti.

PROČITAJTE I...  Uzgoj oraha: Nova štetočina uništava isključivo plod i to stoprocentno!

Treća godina

U trećoj vegetaciji formira se druga serija sekundarnih grana. Druga serija sekundarnih grana ostavlja se na rastojanju 60 – 80cm od prvih. Sekundarne grane druge serije su sa suprotne strane od grana prve serije. Produžeci primarnih grana skraćuju se ukoliko su sve produžnice u istoj visini, za jednu trećinu ili jednu četvrtinu. Tom prilikom uklanjaju se grane koje bi smetale pravilnom razvoju sekundarnih i primarnih grana. Takođe se i sekundarne grane skraćuju za jednu četvrtinu i poželjno je da sa primarnim granama obrazuju ugao od 45 stepeni. U julu se biraju produžeci primarnih grana i mladari za sledeću seriju sekundarnih grana. Pred početak vegetacije četvrte godine, rezidba se sastoji u proređivanju letorasta primarnih grana. Na sekundarnim granama obrazuju se tercijarne koje bi trebalo da budu naizmenično raspoređene na 20 – 30cm jedna od druge.

Rezidba u sledećim godinama treba da se svodi na uklanjanje i proređivanje prebujnih letorasta, posebno onih koji rastu upravno u unutrašnjost krune.

Dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva Danko Petrović

Prethodni tekstNedeljni pregled: Cene tovne junadi i bikova u porastu
Sledeći tekstVlada Srbije zabranila točenje goriva mimo rezervoara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime