Cene tovnih bikova i junadi u porastu na pojedinim otkupnim mestima

0
1218
Agrosaveti---Tov-junadi-kao-razvojna-sansa---03
Foto: Vertigo produkcija

U periodu za nama reporteri STIPS-a zabeležili su rast cena tovnih bikova i tovne junadi na pojedinim prodajnim i otkupnim mestima, ali i pad. Evidentirane su više cene tovnih svinja na području Požarevca, a prasad su bila skuplja na području Pančeva i Smedereva. Na stočnoj pijaci u Nišu dominantna cena jagnjadi dostigla je iznos od 330 din/kg.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do rasta prodajne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od čak 260 din/kg.

Otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bila je viša i u klanicama na području Severnobačkog regiona. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Rast otkupne cene junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma evidentiran jeu klanicama na području Braničevskog regiona, pošto se otkup najčešće odvijao po ceni od 230 din/kg.

2022 Custodia 1120x1080

Na stočnoj pijaci u Požarevcu došlo je do rasta prodajne cene krava za klanje. Dominantna cena teladi iznosila je 160 din/kg.

U klanicama na području Beograda došlo je do rasta cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 din/kg, pošto je dominirao je iznos od 255 din/kg.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Prema izveštaju reportera STIPS, klaničari sa područja Podunavskog regiona su po nižim cenama u odnosu na predhodnu otkupljivali telad SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 din/kg. Dominantna cena teladi iznosila je 420 din/kg, a tovnih bikova 240 din/kg.

Klaničari sa područja Šumadijskog regiona po nižim su cenama u odnosu na prvu sedmicu jula otkupljivali krave za klanje, pošto je dominirao iznos od 152 din/kg. Niža otkupna cena tovne junadi evidentirana je u klanicama na podrušju Šapca. Otkup ove kategorije goveda vršen je po ceni od 250 din/kg.

MPS2022 GBaneri

Prema izveštaju reportera STIPS, klaničari sa područja Moravičkog regiona su u nedelji za nama otkupljivali žensku telad SM rase po dominantnoj ceni od 330 din/kg, dok su za muška grla iste kategorije i rase plaćali 450 din/kg. Pored njih vršen je otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma po ceni od 200 din/kg, tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma po ceni od 220 din/kg i krave za klanje SM rase po dominantnoj ceni od 140 din/kg.

PROČITAJTE I...  Niže otkupne i prodajne cene teladi, tovne junadi i tovnih bikova

Cene tovnih svinja i prasadi

U klanicama na području Braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma protekle sedmice, jer je dominirao je iznos od 160 din/kg.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Reporter STIPS iz Pančeva zabeležio je rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma u klanicama na području Južno-banatskog regiona. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Prasad su bila skuplja i na pijaci žive stoke u Smederevu jer se prodaja ove kategorije svinja odvijala najčešće po ceni od 260 din/kg. Dominantna cena prasadi telesne mase do 16 do 25 kilograma bila je viša protekle nedelje i na stočnoj pijaci u Kragujevcu uprkos ponudi od oko 300 grla. Iznosila je 240 din/kg.

U klanicama na području Šumadije došlo je do rasta otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 240 din/kg, tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma pošto je dominirao iznos od 135 din/kg i krmača za klanje jer je dominirao iznos od 130 din/kg.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Na stočnoj pijaci u Čačku, evidentiran je pad prodajne cena prasadi telesne mase do 16 do 25 kilograma. Najčešće su se mogla pazariti za 200 din/kg. Karakteristika pijace što su se po istoj ceni mogla pazariti i grla telesne mase do 15 kilograma.

PROČITAJTE I...  Zabeležen rast otkupne cene svinja u klanicama na području Šapca

Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je u klanicama na području Jablaničkog regiona pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. Identična je situacija zabeležena i na stočnoj pijaci u Leskovcu.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

Otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su niže protekle sedmice u klanicama na području Srednje-banatskog regiona, jer je dominirao je iznos od 150 din/kg.

Cene ovaca, jagnjadi, dviski i šilježadi

Dominantna prodajna cena jagnjadi dostigla je rekordnih 330 din/kg u nedelji za nama na pijaci žive stoke u Nišu. Glavni razlog bio je veoma slaba ponuda ove kategorije ovaca.

Adama Zamir 1120x1080

Reporter STIPS iz Smedereva je protekle sedmice evidentirao rast cena jagnjadi i šilježadi jer se prodaja jagnjadi odvijala po ceni od 260 din/kg, a šilježad po ceni od 220 din/kg.

Klaničari sa područja Braničevskog regiona po višoj su otkupnoj ceni vršili otkup jagnjadi i šilježadi u odnosu na prehodnu sedmicu. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 260 din/kg, a šilježadi 180 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je rast cene šilježadi pošto su se najčešće mogli pazariti po ceni od 220 din/kg i ovaca gde je dominirao iznos od 130 din/kg. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do rasta cena jaradi i ovnova za priplod u odnosu na predhodni period. Za jarad su potencijalni kupci trebali da izdvoje 200 din/kg, a za ovnove 40.000 dinara po grlu.

U klanicama na području Šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi na 250 din/kg i pada otkupne cene dviski na 150 din/kg.

Cena jagnjadi bila je niža u nedelji za nama na pijaci žive stoke u Leskovcu. Najčešće su se mogli pazariti za 270 din/ kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Skuplja prasad i tovne svinje na pijacama i u klanicama

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta niža je bila otkupna cena jagnjadi u odnosu na prehodnu sedmicu. Dominirao je iznos od 250 din/kg. Obim ponude bio je dobar.

Cene kukuruza, pšenice i ostale stočne hrane

U maloprodajnim objektima na teritoriji Kikinde zabeležen je rast cene sojine sačme na dominantnih 108 din/kg i pad cene stočnog brašna na domina-ntnih 27 din/kg.

Kukuruz okrunjen, prirodno sušen upakovan u džakove bio je skuplji, a lucerkino seno u balama jeftinije u odnosu na predhodni period na gazdinstvima u okolini Pančeva. Kod kukuruza je dominirao iznos od 26 din/kg, a kod lucerkinog sena u balama 19 din/kg. Kukuruz je bio skuplji i u silosima u nedelji za nama.

Na pijaci u Pančevu evidentiran je pad dominantne cene pšenice upakovane u džakove na 25 din/kg. Pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma bila jeftinija i na gazdinstvima u okolini Šapca pošto se najčešće mogla pazariti po ceni od 26 din/ kg.

U maloprodajnim objektima na teritoriji Šapca zabeležen je rast cene sojine sačme na dominantnih 100 din/kg i suncokretove sačme na 55 din/kg.

Dominantne cene pšenice i kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog upakova-nih u džakove najčešće od 50 kilograma bile su niže protekle sedmice na području Smedereva. Za kukuruz su kupci trebali da izdvoje 27 din/kg, a za pšenicu 20 din/kg. Prodajna cena kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog upakovanog u džakove iznosila je 27 din/kg na pijaci u Sremskoj Mitrovici što ukazuje na rast cene u odnosu na predhodnu sedmicu.

Najčešća prodajna cena sojine sačme iznosila je 98 din/kg, dok jecena suncokrtetove sačme iznosila 55 din/kg u maloprodajnim objektima na području Kraljeva. Na pijaci u ovom gradu mogli su se pazariti kukuruz okrunjen prirodno sušen i pšenica po ceni od 32 din/kg, dok je kod stočnog ječma dominirao iznos od 30 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstIz Radarskog centra Kukavica tvrde da protivgradnih raketa nema u celoj Srbiji
Sledeći tekstVojvodina: Do milion dinara bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime