Kako je moguće od uzgoja krava zaraditi 500 evra mesečno

0
578
Agrosaveti---krave---mleko---Deronje---02
Foto; Vertigo produkcija / U našem ataru

Kada upitate prosečnog stočara u Srbiji koji se bavi uzgojem krava, da li nekada izvodi računicu koliko ga košta dnevni obrok za kravu, i koliko je isplativa proizvodnja mleka, u većini slučajeva dobićete odgovor da nemaju računicu i ako bi počeli da računaju uvideli bi da su u velikom gubitku. Međutim, ukoliko se radi da odgovarajući način, mesečno može da se zaradi i do 500 evra.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

U okviru zimskih škola, koju svake godine organizuju sve savetodavne službe, pa i poljoprivredna savetodavna služba u Požarevcu, okupi se veliki broj proizvođača iz sela braničevskog okruga, da sazna na koji način može da unapredi svoj posao, bilo da se bave stočarstvom ili nekom drugom granom poljoprivrede. Trenutna situacija sa pandemijom je malo redukovala edukaciju poljoprivrednika, ali se uz odgovarajuće mere, ipak sprovode predavanja.

Savetodavci iz PSSS ukazali su nam na značaj pravilne muže, kao i higijene u objektima u kojima se drže krave, kada je u pitanju mlečno govedarstvo. Kada obilaze domaćinstva od Morave do Negotina, nailaze na različite primere od onih u čijim štalama je sve kao “pod konac”, pa sve do onih koji ne zadovoljavaju neke osnovne standarde.

2022 Custodia 1120x1080

Adekvatni objekti za držanje krava

Za krave je veoma važno da objekti u kojima one žive budu adekvatni, što najčešće nije slučaj u Srbiji. Od toga kakav je objekat u mnogome zavisi i zdravsveno stanje životinja. Na žalost, kod nas je učestala slika skučenih, niskih, mračnih i neprovetrenih štala, koje ne pružaju kravama elementarne uslove za život.

PROČITAJTE I...  Aktivnosti PSS „Poljoservis“ Knjaževac

Bez velikih ulaganja moguće je znatno poboljšati uslove u kojima se drže krave, kako bi one živele kvalitetnije i bile dugovečnije. Jedno od veoma važnih pitanja kada je reč o zdravstvenom stanju ovih životinja jesu i njihove noge, tačnije podloga na kojoj stoje i sede.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Da li će mleko koje izađe iz štala biti ekstra kvaliteta i da li će krave biti zdrave i imati dobar štalski prosek u najvećoj meri zavisi od samih stočara.

Racionalna ishrana krava

Druga, veoma važna stavka jeste i pravilna ishrana i dobar odnos kabaste hrane. U godini kada je sve poskupelo, mnogi stočari štede na hrani, što se direktno odražava na kvalitet mleka i krajnju zaradu, pa računice nema. Ali, ako se životinja pravilno hrani, onda tu nema dileme.

MPS2022 GBaneri

Ukoliko se imaju adekvatni objekti za držanje krava i racionalizuju obroci, te ostvari štalski prosek od 25 litara mleka ekstra kvaliteta dnevno, o čemu je pisano i u članku kako smanjiti troškove u stočarstvu, sa minimum desetak dobro selekcionisanih grla, mesečna zarada od 500 evra je gotovo zagarantovana.

PROČITAJTE I...  Mačvanski stočari nastavljaju sa protestima zbog cene mleka

Ukoliko Vam se to čini kao nemoguć zadatak, uzmite papir i olovku i dobro sve preračunajte, jer će se sigurno pojaviti prostor za uštedu i racionalizaciju troškova. Na raspolaganju su vam i stručnjaci iz stručnih savetodavnih službi koji mogu u tome da pomognu svojim savetima.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstNastavljen trend pada cena prasadi i tovnih svinja
Sledeći tekstUljana repica, poslednjih godina veoma profitabilna kultura

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime