NBS odobrila reprogram poljoprivrednih kredita i lizinga

0
37
novac troskovi kredit
Foto: Pixabay

Narodna banka Srbije je odobrila reprogram obaveza poljoprivrednim proizvođačima, dužnicima banaka i korisnicima finansijskog lizinga iz oblasti poljoprivrede na period od 6 do 12 meseci.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako se navodi u saspštenju, poljoprivredni proizvođači mogu da se odluče da im se izmirivanje obaveza po osnovu glavnice odloži na period od 6 do 12 meseci, po sopstvenom izboru.

Odlaganje otplate kredita ili ugovora o lizingu se pomera, odnosno rok otplate se produžava, na način da je iznos anuiteta (periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs perioda), utvrđen u momentu odobravanja reprograma, i ne može da bude veći u odnosu na taj iznos u periodu pre primene reprograma.

Adama Sultan 1120x180

U toku trajanja grejs perioda ti dužnici će, kako je navedeno, plaćati isključivo ugovorenu kamatu.

Ko može da koristi reprogram

Reprogram je omogućen:
– poljoprivrednicima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava prema zakonu kojim se uređuju poljoprivreda i ruralni razvoj i to fizičkom licu koje je nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i preduzetniku
– pravnom licu i to zemljoradničkoj zadruzi sa najmanje pet članova koji su upisani u Registar, kao nosioci ili članovi pet različitih poljoprivrednih gazdinstava upisanih u Registar, – drugom pravnom licu razvrstanom u mikro ili malo pravno lice u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo.

galenika pylon 1120x85

U saopštenju se navodi da pravo na reprogram ostvarivaće dužnici koji na dan 31. maja 2022. godine nisu u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci, odnosno davaocu lizinga na koju se reprogram primenjuje.

Zahtev za reprogram dužnik može podneti banci, odnosno davaocu lizinga elektronskim putem ili poštom, najkasnije do 30. aprila 2023. godine.

Banke su dužne da objave na početnim stranama svojih sajtova, kao i u poslovnim prostorijama detaljnije informacije i preprezentativne primere u roku od 5 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

izvor: Beta

Prethodni tekstČuvanje povrća u trapu – prirodnom frižideru
Sledeći tekstOstanak MLADIH na selu i proizvodnja VOĆA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime