Ostanak MLADIH na selu i proizvodnja VOĆA

0
144

Mihajlo Paunović, iz čačanskog sela Miokovci, predstavlja pravi izuzetak od pravila. On je mlad, obrazovan, ambiciozan i svoju budućnost vidi na selu, tačnije u bogatim i rodnim voćnjacima koji krase njegovo imanje. O poljoprivredi zna mnogo, iako mu je tek 27 godina. Svakodnevno proširuje oblast svog interesovanja i obogaćuje ga novim saznanjima u domenu voćarstva.

Adama Asorbital 1120x180

Zasad jabuka koji smo posetili ima primenjenu kompletnu agrotehniku, tako da se rod projektuje svake godine. Ovaj kraj zapadne Srbije poznat je najviše po kajsiji, ali odmah posle nje sledi jabuka.

Svake godine uredno se podnosi dokumentacija za dobijanje subvencija i one ne izostaju, kaže mladi voćar. Povraćaj od 60-80 posto veoma je značajan prilikom zasnivanja mladih zasada.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Već sada se u voćnjaku nazire koliki će biti rod kada berba krene. Iako se koristi kompletna agrotehnika na neke okolnosti nije moguće uticati. Sorta Ajdared daće nešto slabije rezultate nego inače, ali će druge sorte nadomestiti tu razliku. Rusko tržište, kao najdominantnije, i dalje diktira šta će naši voćari u budućnosti da sade i prema kojim klonovima jabuke treba da se okrenu.

PROČITAJTE I...  Virus mozaika jabuke opasan za razne voćke: Odnosi 30-50 odsto roda

Udruživanje u proizvodnji voća neophodno

Mihajlo je pravi primer dobre poljoprivredne prakse i na njega treba da se ugledaju i drugi. Voćari ovog kraja su odavno shvatili koliki je značaj od udruživanja i koje benefite ono može da im donese, pa su tako oformili zadrugu koja posluje po principu onih kakve smo nekada poznavali. Srbija ne može da se pohvali dovoljnim brojem zadruga, ali na sreću postoje retki primeri koji dokazuju da sloga može da opstane i okupi ljude oko zajedničih interesa.

1120x180px

Dalji planovi ovog mladog voćara i njegove porodice kretaće se u pravcu postizanja što boljeg kvaliteta jabuka , kao i većeg prinosa po jedinici površine, jer samo takva strategija u prizvodnji dovodi do konkurentnosti na tržištu.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Adama Soratel 1120x1080

Sagovornik: Mihajlo Paunović, voćar iz sela Miokovci

Prethodni tekstNBS odobrila reprogram poljoprivrednih kredita i lizinga
Sledeći tekstRaspisan javni poziv za finansijsku podršku proizvođačima suncokreta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime