Nedeljni pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

0
1621
sjenicka pramenka jagnje ovca
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

od 19. do 25. septembra 2022.

Tokom prethodne nedelje, reporteri STIPS-a evidentirali su rast otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma, ka oi rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja. Takođe, zabeležen je i rast cena  jagnjadi, jaradi i ovaca na pijacama i u klanicama.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

 

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Dominantna otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma dostigla je nivo od 345 din/kg u klanicama na teritoriji pčinjskog regiona. Klaničari sa područja podunavskog regiona, takođe, su po višoj ceni otkupljivali bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma. Protekle je sedmice dominirao iznos od 350 din/kg.

U klanicama sa područja moravičkog regiona evidentiran je rast otkupne cene muške teladi SM rase telesne mase do 160 din/kg, jer je protekle nedelje dominirao iznos od 500 din/kg. Rast otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma zabeležen je u klanicama na području zlatiborskog regiona, pošto se otkup najčešće odvijao po ceni od 350 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena krava za klanje SM rase, jer je dominirao iznos od 230 din/kg.

Adama Sultan 1120x180

Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg. Krave za klanje SM rase bile su jeftinije u odnosu na prethodni period. Prodaja se najčešče odvijala po ceni od 220 din/kg u nedelji za nama. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu su se u periodu od 19.9. do 25.9. mogle pazariti priplodne junice po ceni od 180.000 dinara po grlu i priplodne krave po dominantnoj ceni og 200.000 dinara po grlu.

PROČITAJTE I...  Nastavljen trend pada cena prasadi i tovnih svinja

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kiograma. Dominirao je iznos od 260 din/ kg. Najčešća otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 600 din/kg, dok su za otkupljenu tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma plaćali 330 din/kg u klanicama na teritroriji Šapca u sedmici za nama. Dominantna otkupna cena krava za klanje iznosila je 160 din/kg u klanicama na području svernobačkog regiona tokom treće sedmice septembra.

galenika psenica LG 1120x185px

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Dominantna otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dostigla je nivo od 360 din/kg u klanicama na području podunavskog regiona. Pored njih skuplje su bile i obe kategorije tovnih svinja, pošto je dominantna otkupna cena grla telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila 270 din/kg, dok je kod grla telesne mase preko 120 kilograma dominirao iznos od 240 din/kg.

Rast prodajne cene obe kategorije tovnih svinja u odnosu na prethodni period zabeležen je na stočnoj pijaci u Kragujevcu, jer je u kategoriji tovnih svnja telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao iznos od 200 din/kg, dok su kupci za grla telesne mase preko 120 kilgrama trebali da izdvoje 180 din/ kg. Za razliku od tovljenika protekle je sedmice bila niža cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je dominirao iznos od 300 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupne cene krmača za klanje, jer je dominirao iznos od 155 din/kg. U klanicama na ovom području zabeležen je pad otkupne cene tovnih svinja na 155 din/kg. Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na teritoriji nišavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg.

PROČITAJTE I...  Uprkos rastu cena tovljenika, uzgoj svinja i dalje nerentabilan

Na pijaci žive stoke u Nišu, takođe, je evidentiran pad prodajne cene prasadi iste kategorije, jer je dominirao iznos od 320 din/kg. Pad prodajne cene prasadi zabeležen je u sedmici za nama i na pijaci žive stoke u Vranju, pošto su se grla telesne mase od 16 do 25 kilograma najčešće mogla pazariti za 290 din/kg.

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

U klanicama na području Užica i drugih mesta zlatiborskog regiona došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi na području onog grada na dominantnih 350 din/kg. Rast prodajne cene jagnjadi zabeležen je na pijaci žive stoke u Čačku, pošto je dominirao iznos od 370 din/kg u sedmici za nama. Pored jagnjadi mogla su se pazariti jarad najčešće za 200 din/ kg i ovce po dominantno ceni od 120 din/ kg.

Protekle su nedelje jarad bila skuplja na pijaci žive stoke u Vranju, pošto su se najčešće mogla pazariti po ceni od 170 din/kg. Otkupna cena ovaca bila je viša u odnosu na prethodnu nedelju u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirala je cena od 160 din/kg. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 300 din/kg, dok je za jarad trebalo izdvojiti 220 din/kg na stočnoj pijaci u Loznici. Pored njih mogle su se pazariti ovce po dominantnoj ceni od 150 din/kg i koze po ceni od 120 din/kg.

PROČITAJTE I...  Ponovo pale cene žive vage svinja potvrđuju iz Asocijacije stočara

Cene žitarica i stočne hrane

Dominantna cena sojine sačme dostigla je nivo od 123 din/kg u maloprodajnim objektima na području Kikinde, uprkos prosečnoj ponudi i tražnji u sedmici za nama. Pored sojine sačme mogli su se pazariti još i suncokretova sačma po ceni od 68 din/kg i stočno brano po ceni od 36 din/kg. U istom periodu je zabeležen pad cena suncokretove sačme i pšenice u maloprodajnim objektima na teritoriji Kragujevca. Dominantna cena suncokretove sačme iznosila je 52 din/ kg, a pšenice 41 din/kg.

Najčešća prodajna cena kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog i stočnog ječma iznosila je 47 din/kg, dok je za pšenicu trebalo izdvojiti 48 din/kg na pijaci u Kraljevu protekle nedelje. Izjednačena je bila prodajna cena pšenice, kukuruza i stočnog ječma u nedelji za nama na teritoriji Loznice. Kod ove tri kulture dominirao je iznod od 40 din/kg.

Dominantna cena lucerkinog sena u balama iznosila je 30 din/kg, dok je za sojino zrno trebalo izdvojiti 80 din/kg. Na pijaci u Nišu mogli su se pazariti pšenica, kukuruz upakovani u džakove, a takođe je dominirao iznos od 40 din/kg. U silosima na području Novog Sada evidentiran je rast cene pšenice u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 40 din/kg.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Pančeva protekle je nedelje došlo do rasta cene pšenice na 37 din/kg i pad cene kukuruza na 34 din/kg na gazdinstvima u okolini Pančeva. Rast cene pšenice evidentiran je i na pijaci u ovom gradu, jer je dominirao iznos od 40 din/kg.

Izvor: STIPS

 

Prethodni tekstAktuelna zaštita LESKE
Sledeći tekstMušmula: Odličan izbor za organski uzgoj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime