Nedeljni pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

0
247892
Agrosaveti - Burske koze i romanovske ovce Zabalj 06

Pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

u periodu od 01.6.– 30.6.2024. 2024. godine

Tržište goveda, svinja, ovaca i koza na nedeljnom i mesečnom nivou. Pregled cena žive stoke na pijacama u Srbiji, Dominantne cene žive stoke u junu, Prikaz  nedeljnih otkupnih cena žive stoke u klanicama Stanje na tržištu  žitarica i stočne hrane; Agroinfo vest; Dominantne cene žitarica i stočne hrane za protekli mesecPromet robe na produktnoj berzi u Novom Sadu.

Spyrale Adama 1120x1080

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Na pojedinim prodajnim mestima je bila nešto bolja ponuda teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma u odnosu na maj.

Što se tiče grla HF rase ponuda je bila na prošlomesečnom nivou.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Telad SM rase mogla NEDELJNI 9-10 su se pazariti po ceni od 500 do 720 din/kg. To ukazuje na pad u odnosu na maj. Za telad HF kupci su proteklog meseca trebali da izdvoje od 550 din/kg do 600 din/kg.

Ponuda tovne junadi telesne mase do 300 kilograma telesne mase i tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma zabeležena je tokom juna na stočnoj pijaci u Požaravcu a dominantna cena obe kategorije goveda iznosila je 500 din/kg. Tovna junad telesne mase preko 480 kilograma mogla su se pazariti jedino na stočnoj pijaci u Somboru kao i predhodnog meseca, a u cena je ostala nepromenjena.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Što se tiče tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma nije bilo značajnijih promena cene u odnosu na predhodni mesec. Najčešće je varirala od 350 din/kg do 370 din/kg. Nastavljen je trend slabe ponude krava za klanje SM rase. Nije bilo značajnijih promena cena jer je varirala u intervalu od 150 do 260 din/kg. Krave za klanje HF rase moglesu se kao i predhodnih nekoliko meseci mogle kupiti na stočnoj pijaci u Somboru po ceni od 140 din/kg.

PROČITAJTE I...  Skok cena teladi, tovne junadi i bikova

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Ponuda prasadi obe kategorije bila je slaba do prosečne na stočnim pijacama u Srbiji obuhvaćenim projektom STIPS tokom juna. Za prasad telesne mase do 15 kilograma kupci su najčešće trebali da izdvoje od 350 do 550 din/kg što ukazuje na pad u odnosu na maj. U kategoriji prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma varirala je cena od 350 do 550 din/kg. Ipak je kao i predhodne sedmice ali je dominirao iznos od 400 din/kg.

Nastavljen je trend slabe ponude i tražnje tovnih svinja kako grla telesne mase od 80 do 120 kilograma tako i grla telesne mase preko 120 kilograma. Cena tovljenika telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža u odnosu na maj pošto je varirala u intervalu od 220 do 260 din/kg. Za grla telesne mase preko 120 kilograma kupci su takođe trebali da izdvoje manji iznos novca jer je cena varirala od 180 din/kg do 240 din/kg.

Na tržištu krmača za klanje nije bilo značajnijih promena kako u pogledu ponude tako i u pogledu cena prema izveštaju reportera STIPS-a jer je iznos varirao u intervalu od 160 do 250 din/kg.

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Prema izveštaju reportera STIPS proteklog je meseca ponuda jagnjadi bila nešto bolja nego u maju, ali je obim prodaje bio slabiji nego predhodnog meseca na prodajnim mestima u Srbiji. Cena je proteklog meseca varirala od 350 din/kg do čak 600 din/kg, ali je kao i tokom maja dominirao iznos od 500 din/kg.

PROČITAJTE I...  Zabeležen rast cena prasadi u Leskovcu i Čačku | Cene stoke i stočne hrane

Šilježad i dviske su se tokom juna mogli pazariti na tri pijace žive stoke. Značajnijih promena u ceni nije bilo u odnosu na maj. Šilježad su se mogla pazariti za 230 din/kg dok je dominantna cena dviski iznosila 200 din/kg.

U ponudi ovaca nije zabeležena značajnija promena. Cena je varirala u intervalu od 120 do 300 din/kg. Međutim, dominirao je iznos od 220 din/kg kao i tokom predhodnih par meseci.

Promet jaradi se tokom juna odvijao na šest prodajnih mesta po ceni koja je varirala pd minimalnih 200 din/kg do maksimalnih 520 din/kg.

Nije primećena promena u pogledu ponude i prodaje koza. Koze su se proteklog meseca mogle pazariti na četiri stočne pijace po dominantnoj ceni od 120 din/kg kao i tokom maja.

Cene žitarica i stočne hrane

Nešto slabija ponuda kukuruza u odnosu na predhodni mesec, ali je zato ponuda pšenice, stočnog ječma i lucerkinog sena bila bolja na većini prodajnih mesta uključenih u STIPS. Ponuda sojine sačme , suncokretove sačme i stočnog brašna bili su na prošlomesečnom nivou.

Za kukuruz, okrunjen prirodno sušen kupci su na pijacama u Srbiji proteklog meseca trebali da izdvoje od 22 din/kg do 32 din/kg, ali je dominirao iznos od 26 din/ kg. U silosima se prodaja uprkos variranju od 18 din/kg do 26 din/kg.

PROČITAJTE I...  Jagnjad jeftinija u Čačku, Vranju, Novom Sadu | Cene stoke i stočne hrane

Cena pšenice je na pijacama varirala od 25 din/kg do 33 din/kg, ali je dominirao kao i tokom maja iznos od 30 din/kg.

Na tržištu stočnog brašna evidentiran je blagi raat cene kako na pijacama tako i na ostalim pprodajnim mestima. Na pijacama je cena varirala od 26 do 30 din/ kg. U maloprodajnim objektima je cena ovog stočnog hraniva najčešće varirala od 26 do 35 din/kg. Stočno brašno se moglo pazariti u silosima na području Loznice po ceni od 21 din/kg.

Promet sojine sačme zabeležen je proteklog meseca u maloprodajnim objektima na području dvanaest gradova u Srbiji po dominantnoj ceni od 85 din/kg do 110 din/kg.

Prema prikupljenim podacima reportera STIPS za suncokretovu sačmu su Prodajna cena pšenice je u silosima varirala od 20 din/kg do 23 din/kg, ali je dominirao iznos od 21 din/kg to ukazuje na rast cene u odnosu na predhodni mesec.

Prodaja stočnog ječma proteklog je meseca evidentirana na tri prodajna mesta po ceni koj aje varirala od 28 din/kg do 30 din/kg. Promet stočnog ječma u silosima odvijao se u silosima u Subotici (19 din/kg) i u silosima na području Sombora (33 din/ kg) kao i tokom maja. Sojino zrno se proteklog meseca moglo kupiti na pet prodajnih mesta po ceni od 60 do 68 din/kg, što ukazuje na rast cne u odnosu na maj.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstMoravički okrug nije više zaražen afričkom kugom svinja
Sledeći tekstAko je seljak zadovoljan, nešto će mu i ostati

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime