Nedeljni pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

0
91983
Agrosaveti - Broj svinja u Španiji 02

Pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

od 15. do 21. maja 2023.

U nedelji za nama, reporteri STIPS-a su evidentirali rast otkupne cene tovnih bikova u klanicama srednjebanatskog regiona, kao i rast cene prasadi na području Kraljeva i Pirota. Tovne svinje su skuplje u Novom Sadu, Šapcu i Smederevu. Šilježad su bila skuplja u Smederevu, dok su jagnjad bila jeftinija u klanicama srednjebanatskog regiona.

Adama Asorbital 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona podigli su otkupnu cenu tovnih bikova HF rase telesne mase preko 500 kilograma na dominantih 300 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu zabeležen je pad prodajne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma. Prodaja se najčeće odrvijala po ceni od 765 din/kg.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase, telesne mase preko 500 kilograma bila je niža u odnosu na predhodni priod na području podunavskog regiona, jer se otkup teladi najčešće vršio po ceni od 340 din/kg.

U klanicama na području braničevskog regiona nije bilo promena u odnosu na prethodnu sedmicu. Najčešća otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 700 din/kg, za tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma plaćali su 550 din/kg, dok je dominantna otkupna cena krava za klanje SM rase iznosila 230 din/kg.

1120x180px

Na stočnoj pijaci u Požarevcu su se mogla pazariti telad, tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma i krave za klanje, a cene su bile na prošlonedeljnom nivou.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Otkupna cena tovnih bikova u porastu

Klaničari sa područja Moravičkog regiona otkupljivali su, tokom sedmice za nama, telad SM rase po ceni od 450 do 500 din/kg, u zavisnosti od pola, tovnu junad telesne mase do 480 kilograma, tovne bikove telesne mase preko 500 kilorama i krave za klanje, a cene su bile na prošlonedeljnom nivou.

Adama Soratel 1120x1080

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, bila su skuplja, u odnosu na prethodnu sedmicu, na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominirao je iznos od 420 din/kg.

Rast prodajne cene prasadi evidentiran je i na području Pirota, pošto je kod obe kategorije dominirao iznos od 530 din/kg.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Reporteri STIPS iz Novog Sada, protekle su sedmice, evidenitali rast prodajne cene tovnih svinja, telesne mase do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg.

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša i u klanicama na području mačvanskog regiona, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg.

Adama Tomigan XL 1120x180

Klaničari sa područja podunavskog regiona, takođe, su po višim cenama, u odnosu na prethodni period, otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg.

Viša otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentirana je i u klanicama na području sremskog regiona, pošto je dominirao iznos od 275 din/kg.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Na stočnoj pijaci u Čačku došlo je do pada cena obe kategorije prasadi, pa su se grla do 15 kilograma telesne mase i grla telesne mase od 16 do 25 kilograma, najčešće prodavala za 450 din/kg. Obim ponude je bio dobar, a prodaja malo slabija.

PROČITAJTE I...  Jagnjad skuplja u Novom Sadu, a šilježad u Smederevu

U klanicama na području jablaničkog regiona, došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg. Obim otkuljenih grla bio je prosečan.

Adama Maxentis 1120x1080

Na pijaci žive stoke u Leskovcu evidentiran je pad prodajne cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, na dominantnih 500 din/kg.

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Reporteri STIPS iz Smedereva evidentirali su, u periodu od 15. do 21. maja, rast otkupne cene šilježadi, u klanicama, na području odog grada i okolnih mesta. Otkup se najčešće obavljao po ceni od 300 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području srednjebanatskog regiona.

Dominantna cena jagnjadi iznosila je 420 din/kg na pijaci žive stoke u Loznici, protekle sedmice. Za jarad su kupci trebali da izdvoje 230 din/kg, za ovce 170 din/kg, dok je dominantna cena koza iznosila 120 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Nišu mogla su se pazariti jagnjad, a dominirala je cena od 500 din/kg. Klaničari sa područja ovog grada i okolnih mesta su u sedmici za nama otkupljivali jedino jagnjad najčešće po ceni od 400 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je prosečan.

Cena jagnjadi ostala je nepromenjena i na području pirotskog regiona, pošto je u klanicama dominirao iznos od 440 din/kg, a na stočnoj pijaci 500 din/kg.

U klanicama na području severnobačkog regiona, vršen je otkup jagnjadi, po dominantoj ceni od 400 din/kg i ovaca po ceni od 120 din/kg. Obim otkupa jagnjadi bio je prosečan, a ovaca slab.

PROČITAJTE I...  Farma od preko 200 ovaca u Aleksandrovu: Mi, ne odustajemo!

Cene žitarica i stočne hrane

Na gazdinstvima u okolini Pančeva evidentiran je rast prodajne cene kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog, pšenice i sojinog zrna. Kod kukuruza je dominirao iznos od 28 din/kg. Za pšenicu su potencijalni kupci trebali da izdvoje 28 din/kg, a za sojino zrno najčešće iznos od 60 din/kg. U maloprodajnim objektima, na području ovog grada, takođe, je evidentiran rast dominantnih cena pšenice i kukuruza.

U maloprodajnim objektima na području Kikinde evidentiran je rast cene suncokretove sačme, u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 65 din/kg. U silosima na području ovog grada i okoline, mogao se pazariti kukuruz okrunjen, vetački sušen, po dominantnoj ceni od 25 din/kg. Ponuda i prodaja bili su jako slabi.

Reporter STIPS iz Šapca, evidentirao je pad cena sojine i suncokretove sačme, u odnosu na predhodni period, u maloprodajnim objektima na području ovog grada. Dominantna cena sojine sačme iznosila je 95 din/kg, dok se suncokretova sačma najčešće mogla pazariti za 58 din/kg.

Sva tri poljoprivredna proizvoda koja su bila u ponudi na pijaci u Kraljevu bila su jeftinija u sedmici za nama, pošto je dominantna cena kukuruza iznosila 36 din/kg, dok je najčešća cena pšenice i stočnog ječma iznosila 37 din/kg.

Izjednačena je bila cena pšenice i kukuruza na gazdinstvima u okolini Leskovca i Niša, pošto je kod oba proizvoda dominirao iznos od 30 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstMuška i ženska bokvica: Najdostupniji lek iz prirode
Sledeći tekstLisnati celer – gajenje u bašti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime