Nedeljni pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

0
215153
Agrosaveti---Otkup-junadi---02

Pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

u periodu od 12-18.02.2024.

Tokom prethodne nedelje, reporteri STIPS-a zabeležili su rast otkupne cele teladi na 820 din/kg u klanicama Mačvanskog regiona. Prasad su bila skuplja u Čačku, a tovljenici jeftiniji u Pančevu. Što se tiče otkupne cene jagnjadi, zabeležen je pad u klanicama na području Šapca i okoline.

Adama Maganic 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

U klanicama na teritoriji mačvanskg regiona zabeležen je rast otkupne cene teladi SM rase, telesne mase do 160 kilograma. Dominirao je iznos od 820 din/ kg. Za razliku od njih došlo je do pada otkupne cene tovne junadi SM rase, telesne mase preko 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg.

Protekle je sedmice, prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca, došlo do rasta cene tovne junadi, telesne mase od 350 do 480 kilograma, na pijaci žive stoke u ovom gradu. Dominirao je iznos od 510 din/kg. Obim ponude bio je prosečan, a prodaje slab.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

U klanicama na području baničevskog regiona nije bilo promene u pogledu otkupnih cena. Rast cene krava za klanje SM rase zabeležen je u klanicama na teritoriji podrinjskog regiona, jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 270 din/kg. Ponuda ove kategorije goveda bila je slaba.

Klaničari na području južnobanatskog regiona po nižim su cenama otkupljivali tovnu junadi telesne mase preko 480 kilograma. Otkupna cena pala je na dominantnih 320 din/kg.

galenika Plavo ulje 1120x180

Iako su pojedina grla odgajivači cenili i preko 900 din/kg, na pijaci žive stoke u Kraljevu dominantna cena teladi SM rase, telesne mase do 160 kilograma zadržala je iznos od 820 din/kg. Pored teladi, protekle su se sedmice mogli pazariti još tovni bikovi SM rase, teesne mase preko 500 kilograma, po ceni od 365 din/kg, krave za klanje SM rase po ceni od 250 din/kg i priplodne junice po ceni od bezmalo 200.000 dinara po grlu.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Skok cena jagnjadi i prasadi samo u pojedinim mestima

U klanicama na području raškog regiona nije bilo promena u obimu ponude i tražnje teladi i ostalih kategorija goveda, a i otkupne cene su zadržale prošlonedeljni nivo.

Adama Forapro 1120x180

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Reporter STIPS iz Čačka zabeležio je rast prodajne cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma na pijaci žive stoke u ovom gradu, uprkos dobroj ponudi. Dominirao je iznos od 480 din/kg. Klaničari sa područja južnobanatskog regiona, protekle su sedmice po nižoj ceni otkupljivali tovne svinje, telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominantna otkupna cena iznosila je 230 din/kg.

Pad otkupne cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, zabeležen je u klanicama na području mačvanskog regiona, pošto su za otkupljenu prasad odgajivači dobijai 555 din/kg, a za tovne svinje 200 din/kg.

BioPlug 728x90px

U klanicama na području podrinjskog regiona protekle je nedelje vršen otkup prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma po nižoj ceni, pošto je dominirao iznos od 490 din/ kg. Za razliku od njih viša je, u odnosu na prethodni period, bila cena tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 220 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cene žive stoke i stočne hrane tokom marta

Na stočnoj pijaci u Požarevcu je izostala prodaja prasadi i ostalih kategorija svinja u sedmici za nama. Klaničari sa područja braničevskog regiona, protekle su nedelje otkupljivali prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma, po dominantnoj ceni od 500 din/kg, a broj otkupljenih grla bio je prosečan.

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do pada otkupne cene jagnjadi, u odnosu na prethodni period. Otkup se protekle sedmice odvijao najčešće po ceni od 500 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Leskovcu je zabeležena prodaja jagnjadi po dominantnoj ceni od 450 din/kg, ovaca po dominanroj ceni od 200 din/kg. Za jarad je trebalo izdvojiti 350 din/kg, dok je dominantna cena koza bila 170 din/kg. Ponuda jagnjadi i ovaca bila je prosečna, dok je ponuda koza bila dosta slaba.

Otkup jagnjadi odvijao se po dominantnoj ceni od 500 din/kg u klanicama na području braničevskog regiona. Za otkupljenu šilježad odgajivači su dobijali 250 din/kg, a za ovce 200 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu mogle su se pazariti iste kategorije ovaca, a cene su bile na prošlonedeljnom nivou.

Najčešća otkupna cena jagnjadi iznosila je 530 din/kg u klanicama na području Kraljeva i okolnih mesta. Pored jagnjadi vršen je otkup ovaca po dominantoj ceni od 220 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Cene jagnjadi varirale u zavisnosti od ponude i tražnje

Cene žitarica i stočne hrane

Reporteri STIPS iz Loznice protekle su sedmice zabeležili rast cena lucerkinog sena u balama na 21 din/kg i sojinog zrna na 60 din/kg. Za razliku od njih niže su bile cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovanih u džakove najčešće od 50 kilograma. Za kukuruz je trebalo izdvojiti 25 din/kg, a za pšenicu 22 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području ovog grada bili su jeftiniji sojina sačma (90 din/kg), stočni ječam (25 din/kg), kukuruz i pšenica (23 din/kg) i stočno brašno (19 din/kg). Skuplji u odnosu na prethodni period bili su suncokretova sačma (22 din/kg),ž.

Lucerkino seno u balama bilo je skuplje u sedmici za nama na gazdinstvima u okolini Pančeva, pošto se prodaja ovog značajnog kabastog hraniva odvijala po ceni od 27 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području ovog grada mogli su se pazariti sojina sačma po ceni od 95 din/kg, suncokretova sačma po ceni od 55 din/kg i stočno brašno najčešće po ceni od 24 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Pančeva evidentiran je rast prodajne cene pšenice upakovane u džakove od po 50 kilograma, u odnosu na predhodni period, pošto je dominirao iznos od 24 din/kg. Na pijaci u ovom gradu bio je skuplji kukuruz. Dominirao je iznos od 23 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstPrijavljivanje parcela za subvencije otežano, traži se dodatni rok
Sledeći tekstDobričica uklanja glavobolju za 10 minuta!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime