Nedeljni pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

0
11619
krava tele stala
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

od 30. januara do 05. februara 2023.

U nedelji za nama reporteri STIPS-a zabeležili su rast cene teladi SM rase na području Pirota, ali i pad cene tovne junadi i tovnih bikova u odnosu na prethodni period. Evidentiran je i pad cena prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Rast prodajne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma evidentiran je na stočnoj pijaci u Pirotu, jer je dominirao iznos od 460 din/kg. Klaničari sa područja Pirota i okolnih mesta protekle su sedmice po višim cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali telad SM rase telesne mase do 160 kilograma i krave za klanje. Za otkupljenu telad odgajivači iz ovog kraja su dobijali 540 din/kg.

Otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bila je niža u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznnos od 340 din/kg.

Adama Sultan 1120x180

Prodajna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Novom Sadu, pošto su se najčešće mogla pazariti za 320 din/kg, uz prosečan obim ponude i slabu prodaju.

Tovna junad telesne mase preko 480 kilograma bila su jeftinija i u klanicama na području južnobanatskog regiona. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 310 din/ kg.

pylon galenika jan 023

U klanicama na području Šapca i okoline zabeležen je pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 330 din/ kg, a obim ponude i otkupa bii su dobri prema izveštaju reportera STIPS.

Dominantna otkupna cena muške teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 500 din/kg, dok su za istu kategoriju i rasu za ženska grla klaničari sa područja mravičkog regiona plaćali 450 din/kg. Za otkupljene tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma plaćali su 350 din/kg, tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma 340 din/kg, dok je dominantna ootkupna cena krava za klanje iznosila 230 din/kg

KWS banner 728x90

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Na piijaci žive stoke u Čačku došlo je do pada prodajne cene obe kategorije prasadi, pa su se grla telesne mase do 15 kilograma mogla pazariti za 380 din/kg, dok je u kategoriji grla telesne mase od 1 do 25 kilograma dominirao iznos od 370 din/kg. Ponuda i obim prodaje bili su dobri.

PROČITAJTE I...  Situacija se pogoršava - Uzgajivači svinja i krava traže urgentne mere države

U klanicama na teritoriji južnobačkog regiona, takođe je evidentiran pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 380 din/kg i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 200 din/kg.

Obe kategorije prasadi i tovnih svinja bili su jeftiniji tokom prve sedmice februara na pijaci žive stoke u Novom Sadu. Za prasad su kupci u zavisnosti od kategorije grla trebalii da izdvoje od 390 do 400 din/kg, dok se prodaja tovljenika odvijala po ceni od 210 do 230 din/kg.

Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je u sedmici za nama i u klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona, jer se otkup odvijao najčešće po ceni od 200 din/kg. Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona zabeležili su tokom prve sedmice februara pad otkupnih cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 200 din/kg i kramača za klanje na dominantnih 160 din/kg.

Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer je dominirao iznos od 370 din/kg.

PROČITAJTE I...  Skočile cene prasadi i tovnih svinja

Na stočnoj pijaci u Loznici zabeležen je pad prodajne cene krmača za klanje. Dominirao je iznos od 180 din/kg, a u ponudi je bilo do pet grla ove kategorije svinja.

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi u odnosu na poslednju sedmicu januara. Dominirao je iznos od 370 din/kg uz prosečnu ponudu i slabu prodaju grla ove kategorije ovaca. Osim jagnjadi, klaničari sa ovog područja su otkupljivali i šilježad po dominantnoj ceni od 180 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu mogla su se pazariti jagnjad po dominantnoj ceni od 400 din/kg, šilježad po ceni od 250 din/kg i ovce po ceni od 200 din/kg.

Reporteri STIPS iz Čačka zabeležili su pad cene jagnjadi na stočnoj pijaci u ovom gradu, pošto su se najčešće mogla pazariti za 430 din/kg.

Otkupne cene jagnjadi i ovaca bile su niže tokom prve sedmice februara u klanicama na području srednjebanatskog regiona, jer se otkup jagnjadi odvijao po ceni od 380 din/kg, dok je kod ovaca dominirao iznos od 120 din/kg.

Klaničari sa područja podunavskog regiona protekle su nedelje snizili otkupne cene šilježadi i ovaca, jer su za otkupljenu šilježad plaćali najčešće 240 din/kg, a za ovce 160 din/kg. Pad prodajne cene šilježadi zabeležen je i na stočnoj pijaci u Smederevu. Dominirao je iznos od 260 din/kg. Ponuda ove kategorije ovaca bila je dobra a prodaja zadovoljavajuća po mišljenu odgajivača i nakupaca.

Cene žitarica i stočne hrane

Lucerkino brašno bilo je skuplje u odnosu na poslednju sedmicu januara u maloprodajnim objektima na području Čačka, pošto se najčešće prodavalo za 50 din/kg. Dominantna cena lucerkinog sena u balama iznosila je 25 din/kg na gazdinstvima u okolini ovog grada, protekle sedmice, dok su se kukuruz, pšenica i stočni ječam mogli pazariti po ceni od 46 din/kg.

PROČITAJTE I...  Uzgajivači svinja: Bez jasne strategije, svinjarstvo će „tapkati u mestu“

Na području Pančeva je došlo do pada prodajne cene pšenice upakovane u džakove, pošto je dominirao iznos od 34 din/kg, a ponuda je bila na prosečnom nivou. Za razliku od pšenice sojino zrno bilo je skuplje u silosima na području ovog grada i moglo se najčešče pazariti za 67,5 din/kg.

Reporter STIPS iz Kikinde zabeležio je pad dominantne cene suncokrerove sačme u odnosu na prethodni period u maloprodajnim objektima, pošto je dominirao iznos od 65 din/kg.

Širok spektar poljoprivrednih proizvoda na pijaci u Loznici i okolnim selima, ali je prodaja bila na prosečnom nivou. Mogli su se pazariti kukuruz, pšenica, stočni ječam, stočno brašno, sojino zrno i lucerkino seno u balama, a dominantne cene svih proizvoda bile su na prošlonedeljnom nivou.

U maloprodajnim objektima na području Požarevca došlo je do pada dominantnih cena sojine sačme na 105 din/ kg i stčnog brašna na 45 din/kg. Za razliku od nje, zabeležen je rast dominantne cene suncokretove sačme na 55 din/kg. Na pijaci u ovom gradu je dominantna cena kukuruza dostigla nivo od 54 din/kg.

Protekle sedmice je evidentiran rast dominantne cene kukuruza na 40 din/kg i pad dominantne cene pšenice na 38 din/kg na gazdinstvima u okolini Šapca. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bila je skuplja sojina sačma, pošto je dominirao iznos od 100 din/kg.

Na pijaci u Nišu mogli su se pazariti kukuruz i pšenica upakovani u džakove najčešće od 50 kilograma, a kod oba poljoprivredna proizvoda je dominirao iznos od 40 din/kg. Pšenica u rinfuzu bila je jeftinija u odnosu na prethodni period u silosima na području Zaječara. Dominirao je iznos od 35 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstProtesti farmera bez osnove, mišljenje ministarke poljoprivrede
Sledeći tekstSočivo: Višestruka korist, a lako gaji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime