Nedeljni pregled: Pala cena teladi u Požarevcu, a prasića i svinja u Leskovcu

0
641
Agrosaveti---farma-svinja---Bac---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U nedelji za nama reporteri STIPS-a evidentirali su nižu otkupnu cenu teladi u klanicama i na stočnoj pijaci u Požarevcu i okolini, a zabeležen je i pad otkupne cene prasadi i tovnih svinja u klanicama na području Leskovca. Skuplja su bila jarad i koze na pijaci žive stoke u Vranju.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Dominantna otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma bila je niža tokom prve sedmice jula u klanicama na teritoriji Braničevskog regiona, iznosila je 500 din/kg. Obim grla u ponudi i otkupljenih grla bio je prosečan. Na pijaci žive stoke u Požarevcu došlo je do pada prodajne cene teladi telesne mase do 160 kilograma (500 din/kg) i krava za klanje SM rase (180 din/kg).

Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma SM rase evidentiran je u klanicama na području Južno-banatskog regiona jer je u sedmici za nama dominirao iznos od 350 din/kg.

Adama Sultan 1120x180

Prema izveštaju reportera STIPS iz Užica na stočnoj pijaci u ovom gradu došlo je do rasta cene teladi na 530 dn/kg i krava za klanje SM rase na 240 din/kg.

Za otkupljenu tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma odgajivači sa područja Južno-bačkog regiona protekle su sedmice dobijali 350 din/kg od klaničara sa ovog područja. Priplodne krave bile su jeftinije na stočnoj pijaci u Kragujevcu protekle nedelje jer je dominirao iznos od 150.000 dinara po grlu.

Aneri Galenika 1120x185px

Niža otkupna cena teladu SM rase telesne mase do 160 kilograma bila je u sedmici za nama u klanicama na teritoiji Šumadijskog regiona pošto je dominirao iznos od 650 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do pada prodajnih cena tovnih bikova SM rase telesne mase predko 500 kilograma pošto je dominirao iznos od 335 din/kg. Jeftinije su takođe bile i krave za klanje SM rase pošto je dominirao iznos od 260 din/kg. Jeftinije subile i krave za klanje SM rase.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Otkupna cena teladi u porastu

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

U klanicama na području Braničevskog regiona bile su niže otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na predhodnu sedmicu. U kategoriji prasadi dominirao je iznos od 350 din/kg, dok je dominantna otkupna cen tovnih svinja iznosila protekle sedmice 180 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležio je u sedmici za nama reporter STIPS iz Novog Sada pošto je dominantna otkupna cena prasadi iznosila 320 din/kg, a tovnih svinja 230 din/kg.

Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i rast tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je protekle nedelje u klanicama na području Podunavskog regiona. Za otkupljenu prasad klaničari su plaćali 250 din/kg, a za tovljenike 200 din/ kg.

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša u klanicama sa području Južno-banstskog regiona pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do rasta prodajnih cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma i krmača za klanje u odnosu na poslednju sedmicu juna. Za tovljenike su kupci trebali da izdvoje 210 din/kg, a za krmače 180 din/kg. Tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su jeftinije na pijaci žive stoke u Kraljevu, a rast cena evidentiran je na stočnoj pijaci u Kraljevu jer su se najčešće prodavale za 260 din/ kg.

PROČITAJTE I...  Cena jaradi viša u Leskovcu, a jagnjad skuplja u Nišu i Smederevu

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Na stočnoj pijaci u Vranju došlo je do rasta prodajnih cena jaradi i koza u odnosu na predhodni period. Za jarad su potencijalni kupci trebali da izdvoje 330 din/kg, a za koze 165 din/kg. Zabeležen je pad otkupnih cena jagnjadi i šilježadi u sedmici za nama u klanicama na području Braničevskog regiona. Dominantna otkupna cena jagnjadi iznosila je 370 din/kg, dok je u kategoriji šilježadi dominirao iznos od 180 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu takođe je bila niža prodajna cena jagnjadi pošto je dominirao iznos od 380 din/kg.

Jagnjad su bila skuplja na pijaci žive stoke u Užicu u odnosu na poslednju nedelju juna pošto su se najčešće mogla pazariti po ceni od 320 din/kg. Rast otkupne cene jagnjadi u proteklom periodu evidentiran je i u klanicama na podučju Zlatiborskog regiona jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 320 din/kg. Na stočnoj pijaci u Čačku došlo je do raste cene jagnjadi jer kupci protekle sedmice trebali da izdvoje 350 din/kg.

U periodu od 04-og do 10-tog jula zabeležen je pad cena dviski i jaradi na pijaci u Kragujevcu. Za jarad su kupci trebali da izdvoje 190 din/kg, a za dviske 160 din/kg.

PROČITAJTE I...  Tov svinja i bikova: Na bikovima ima zarade, na svinjama samo gubitak

Pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na predhodnu sedmicu zabeležen je i na stočnoj pijaci u Novom Sadu jer se prodaja odvijala najčešće po ceni od 370 din/kg. Na ostalim protdajnimi otkupnim mestima nije bilo promene u pogledu obima ponude, tražnnje cena jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza.

Cene žitarica i stočne hrane

Reporter STIPS iz Čačka zabeležio je rast cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove najčešće od 50 kilograma u nedelji za nama, jer je kupci trebali da izdvoje najčešće 45 din/ kg.

Za razliku od kukuruza došlo je do pada prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma pošto je dominirao iznos od 40 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Kikinde bila je skuplja suncokretova sačma jer je dominirao iznos od 72 din/kg.

Pšenica upakovana u džakove bila je jeftinija protekle nedelje i na gazdinstvima u okolini Pančeva jer se najčešće mogla pazariti za 35 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bili su jeftiniji i kukuruz i pšenica u odnosu na predhodni period.

Na gazdinstvima u okolini Niša došlo je do pada prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma. Dominirao je iznos od 40 din/ kg.

Protekle su nedelje u maloprodajnim objektima na području Požarevca bili jeftiniji sojina sačma i stočno brašno, dok je skuplja bila suncokretova sačma. Za sojinu sačmu su kupci trebali da izdvoje 107 din/kg, stočno brašno 40 din/kg, a za suncokretovu sačmu 60 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Šapca došlo je do pada cene pšenice na 40 din/ kg i rasta cene kukuruza na 38 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstUzgoj KUPUSA: Praktični primeri četvorogodišnjeg plodoreda
Sledeći tekstRatari demantuju računicu Nedimovića: Zarada na pšenici je mnogo niža

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime