Nedeljni pregled: Pala cena teladi u Požarevcu, a prasića i svinja u Leskovcu

0
2446
Agrosaveti---farma-svinja---Bac---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U nedelji za nama reporteri STIPS-a evidentirali su nižu otkupnu cenu teladi u klanicama i na stočnoj pijaci u Požarevcu i okolini, a zabeležen je i pad otkupne cene prasadi i tovnih svinja u klanicama na području Leskovca. Skuplja su bila jarad i koze na pijaci žive stoke u Vranju.

Adama Maganic 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Dominantna otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma bila je niža tokom prve sedmice jula u klanicama na teritoriji Braničevskog regiona, iznosila je 500 din/kg. Obim grla u ponudi i otkupljenih grla bio je prosečan. Na pijaci žive stoke u Požarevcu došlo je do pada prodajne cene teladi telesne mase do 160 kilograma (500 din/kg) i krava za klanje SM rase (180 din/kg).

Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma SM rase evidentiran je u klanicama na području Južno-banatskog regiona jer je u sedmici za nama dominirao iznos od 350 din/kg.

MPS baneri II

Prema izveštaju reportera STIPS iz Užica na stočnoj pijaci u ovom gradu došlo je do rasta cene teladi na 530 dn/kg i krava za klanje SM rase na 240 din/kg.

Za otkupljenu tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma odgajivači sa područja Južno-bačkog regiona protekle su sedmice dobijali 350 din/kg od klaničara sa ovog područja. Priplodne krave bile su jeftinije na stočnoj pijaci u Kragujevcu protekle nedelje jer je dominirao iznos od 150.000 dinara po grlu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Niža otkupna cena teladu SM rase telesne mase do 160 kilograma bila je u sedmici za nama u klanicama na teritoiji Šumadijskog regiona pošto je dominirao iznos od 650 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do pada prodajnih cena tovnih bikova SM rase telesne mase predko 500 kilograma pošto je dominirao iznos od 335 din/kg. Jeftinije su takođe bile i krave za klanje SM rase pošto je dominirao iznos od 260 din/kg. Jeftinije subile i krave za klanje SM rase.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Otkupna cena prasadi u porastu u sremskom regionu

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

U klanicama na području Braničevskog regiona bile su niže otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na predhodnu sedmicu. U kategoriji prasadi dominirao je iznos od 350 din/kg, dok je dominantna otkupna cen tovnih svinja iznosila protekle sedmice 180 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležio je u sedmici za nama reporter STIPS iz Novog Sada pošto je dominantna otkupna cena prasadi iznosila 320 din/kg, a tovnih svinja 230 din/kg.

Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i rast tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je protekle nedelje u klanicama na području Podunavskog regiona. Za otkupljenu prasad klaničari su plaćali 250 din/kg, a za tovljenike 200 din/ kg.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša u klanicama sa području Južno-banstskog regiona pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do rasta prodajnih cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma i krmača za klanje u odnosu na poslednju sedmicu juna. Za tovljenike su kupci trebali da izdvoje 210 din/kg, a za krmače 180 din/kg. Tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su jeftinije na pijaci žive stoke u Kraljevu, a rast cena evidentiran je na stočnoj pijaci u Kraljevu jer su se najčešće prodavale za 260 din/ kg.

PROČITAJTE I...  Zabeležen rast otkupne cene svinja u klanicama na području Šapca

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Na stočnoj pijaci u Vranju došlo je do rasta prodajnih cena jaradi i koza u odnosu na predhodni period. Za jarad su potencijalni kupci trebali da izdvoje 330 din/kg, a za koze 165 din/kg. Zabeležen je pad otkupnih cena jagnjadi i šilježadi u sedmici za nama u klanicama na području Braničevskog regiona. Dominantna otkupna cena jagnjadi iznosila je 370 din/kg, dok je u kategoriji šilježadi dominirao iznos od 180 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu takođe je bila niža prodajna cena jagnjadi pošto je dominirao iznos od 380 din/kg.

Adama Forapro 1120x180

Jagnjad su bila skuplja na pijaci žive stoke u Užicu u odnosu na poslednju nedelju juna pošto su se najčešće mogla pazariti po ceni od 320 din/kg. Rast otkupne cene jagnjadi u proteklom periodu evidentiran je i u klanicama na podučju Zlatiborskog regiona jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 320 din/kg. Na stočnoj pijaci u Čačku došlo je do raste cene jagnjadi jer kupci protekle sedmice trebali da izdvoje 350 din/kg.

U periodu od 04-og do 10-tog jula zabeležen je pad cena dviski i jaradi na pijaci u Kragujevcu. Za jarad su kupci trebali da izdvoje 190 din/kg, a za dviske 160 din/kg.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na predhodnu sedmicu zabeležen je i na stočnoj pijaci u Novom Sadu jer se prodaja odvijala najčešće po ceni od 370 din/kg. Na ostalim protdajnimi otkupnim mestima nije bilo promene u pogledu obima ponude, tražnnje cena jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza.

PROČITAJTE I...  Jagnjag skuplja na području Kragujevca, Šapca i Vranja | Cene stoke i stočne hrane

Cene žitarica i stočne hrane

Reporter STIPS iz Čačka zabeležio je rast cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove najčešće od 50 kilograma u nedelji za nama, jer je kupci trebali da izdvoje najčešće 45 din/ kg.

Za razliku od kukuruza došlo je do pada prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma pošto je dominirao iznos od 40 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Kikinde bila je skuplja suncokretova sačma jer je dominirao iznos od 72 din/kg.

Pšenica upakovana u džakove bila je jeftinija protekle nedelje i na gazdinstvima u okolini Pančeva jer se najčešće mogla pazariti za 35 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bili su jeftiniji i kukuruz i pšenica u odnosu na predhodni period.

Na gazdinstvima u okolini Niša došlo je do pada prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma. Dominirao je iznos od 40 din/ kg.

Protekle su nedelje u maloprodajnim objektima na području Požarevca bili jeftiniji sojina sačma i stočno brašno, dok je skuplja bila suncokretova sačma. Za sojinu sačmu su kupci trebali da izdvoje 107 din/kg, stočno brašno 40 din/kg, a za suncokretovu sačmu 60 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Šapca došlo je do pada cene pšenice na 40 din/ kg i rasta cene kukuruza na 38 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstOtkup žitarica: Dileme i strahovi domaćih otkupljivača
Sledeći tekstRatari demantuju računicu Nedimovića: Zarada na pšenici je mnogo niža

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime