Otkup žitarica: Dileme i strahovi domaćih otkupljivača

0
137

Zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda veštački obara cenu žitarica, što ratare dovodi na ivicu egzistencije, naročito ako se imaju u vidu višestruko viši inputi za ovogodišnju setvu. Predstavnici Udruženja poljoprivrednika, svakodnevno prate i analiziraju cene proizvoda, kako na domaćem tržištu, tako i na svetskim berzama. U više navrata su, tokom proteklih meseci dizali glas protiv mere zabrane izvoza, a traže i otkupne cene koje će biti srazmerne troškovima proizvodnje. Nezadovoljni su i domaći otkupljivači.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Trenutna cena poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu je, kako ističu, daleko ispod realne, i znatno niža u odnosu na region. Oni podsećaju na to da su već godinama na ivici rentabilnosti, jer za razliku od poljoprivrednika u regionu, srpski paori nemaju podršku države u vidu subvencija.

Nezadovoljni i domaći otkupljivači

Odlukom zabrane izvoza žitarica, odnosnom uvođenjem kvota, od samog starta, nezadovoljni su i domaći otkupljivači. Njihova najveća poslovna dilema ove godine je, kako ističu, sa kojom cenom da uđu u lager. Branka Kopilovića, koji je u poljoprivrednoj sferi već više od tri decenije, a u posao otkupa žitarica upustio se pre sedam godina, najviše brine ako se budu zarobili sa visokim cenama, a usled nestabilnog tržišta, one drastično padnu.

ExelGrow Adama 1120x180

Kriza izazvana rusko-ukrajinskim ratom izazvala je ozbiljne turbulencije, a poznato je da Ukrajina dominantan izvoznik žitarica, što će, po Kopilovićevom mišljenju, dovesti do porasta cena, zbog velike potražnje, ne samo u Evropi, već i u celom svetu. Sa druge strane, recesija, koja je već počela u pojedinim zemljama, neminovno će dovesti do strmoglavog pada cena. Sve navedeno unosi nemir u redove otkupljivača žitarica, ali i proizvođača.

PROČITAJTE I...  Vreli talas devastirao polja pšenice u Evropi

Zahtev ratara o garantovanih 50 dinara za kilogram pšenice nerealan

Branko Kopilović se, inače, bavi otkupom pivarskog i stočnog ječma, uljane repice, pšenice, kukuruza, suncokreta. Slaže se sa ocenom domaćih proizvođača da nisu u istoj poziciji kao njihove kolege u regionu, koje su nesmetano mogli da prodaju svoje zalihe. Njihove Vlade nisu donele odluke zabrane izvoza žitarica, te su u određenom trenutku hrvatski ratari ostvarivali i za 6 dinara višu cenu od naših proizvođača. Svaki novi dan zabrane trgovcima teško pada, jer treba isprazniti i spremiti silose. A za to postoji određena dinamika, jer postoje limiti i barže. Zato oni predlažu državi da se počne sa izvozom, a da se on stopira ukoliko se desi neka alarmantna situacija.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Izvoznici se plaše da bi mogli da ostanu i bez robe, i bez kupaca, a kako vreme teče, raste i opasnost od toga da neće spremno dočekati novu žetvu, koja u slučaju pšenice počinje u julu, a kukuruza u septembru. Našeg sagovornika smo zamolili da prokomentariše i zahtev poljoprivrednika o garantovanoj otkupnoj ceni pšenice, od najmanje 50 dinara po kilogramu. Kako nam je rekao, prema njegovim informacijama, taj iznos bi bio ostvaren da nije bilo zabrane izvoza, a ovako je izvesnije da će se za ovogodišnji rod pšenice plaćati između 36 i 40 dinara za kilogram. U odnosu na prošlogodišnjih 20 dinara, to nije zanemarljiv porast, smatra Kopilović.

PROČITAJTE I...  Novi skok cena žitarica posledica zaustavljanja isporuka usled rata u Ukrajini

Bez padavina prinosi svih kultura biće prepolovljeni

U danu snimanja priloga, u subotičkom ataru su paori skidali prve otkose pivskog ječma i uljane repice, a prema oceni Kopilovića, kada je reč o tim kulturama, ovo je jedna od lošijih godina. Kako nam je rekao, prinosi ne deluju obećavajuće, prvi otkosi tih kultura su prilično slabi, i lošijeg kvaliteta. U prvim danima, skinuto je oko hiljadu i po kilograma po jutru uljane repice, što je manje nego lane, a i ječam je podbacio tridesetak posto, na većini parcela u subotičkom ataru. Ako narednih dana ne bude bilo padavina, suša će, upozoravaju stručnjaci, prepoloviti rod pšenice, a ekstremno visoke temperature mogle bi da se odraze i na prinose drugih žitarica. Zato će domaći paori, osim stanja na svetskim berzama, pomno pratiti i dešavanja na nebu, nadajući se obilnijim kišama.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Branko Kopilović, otkupljivač žitarica, Subotica

Prethodni tekstNedimović: Sa prinosom pšenice od 5 t/ha može pristojno da se zaradi
Sledeći tekstUzgoj KUPUSA: Praktični primeri četvorogodišnjeg plodoreda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime