Na vreme otkriveni zabranjeni antibiotici u bagremovom medu

0
186
Agrosaveti - InovaLab med 01

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) pronašao je sulfonamide u bagremovom medu putem najnovijih analiza koje sprovode. Upravo zahvaljujući njima, ovaj med neće doći do potrošača.

Adama Forapro 1120x180

Kako se navodi u saopštenju SPOS-a, njihove provere su rigorozne. Najpre se ide kod pčelara koji su prijavili med za prodaju, med se uzorkuje specijalnom sondom i burad se zapečate do pristizanja analize. Sofisticirane analize se rade u inostranstvu, tako što se pomešaju uzorci meda svih pčelara koji čine jedan šleper, te se tako napravi homogenizovani uzorak uzetih uzoraka. Takva jedna analiza košta i do 1.600 evra (čak i do 2.200 evra).

Tek ako ta analiza bude dobra, med se najpre plati, a zatim i preuzme od pčelara, te se u Pogonu homogenizuje u homogenizatoru od 25 tona, i zatim se ponovo uzorkuje i šalje na konačnu analizu, te opet plati ista cena analize.

Agroglobe 10 godina mehanizacije 1120x180

SPOS je za sada otkupio 5 šlepera meda koji je detaljno proveren i biće izvezen u Italiju. Međutim, za punjenje šestog šlepera pojavio se problem.

PROČITAJTE I...  Štetno dejstvo preventivne primene antibiotika u stočarstvu

Kako SPOS navodi u svom saopštenju, stigla je preliminarna analiza hogenizovanog uzroka uzetog od 49 pčelara, u kojima je strana laboratorija pronašla sulfonamide!

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Med je još uvek kod pčelara i biće preuzet tek kada se bude isključio sporni med sa sulfonamidima. Ovo još jednom pokazuje značaj inovativnih procedura koje SPOS sprovodi, a koje sprečavaju da neispravni med završi na stolu potrošača.

Konkretno, nađeni su:
1)Sulfamethazine u količini od 52,9 mikrograma po kg meda (granica otkrivanja je 5),
2)Sulfamethoxazol u količini od 5 mikrograma po kg meda (granica otkrivanja je 5)

Galenika Logan 1120x180

Iz SPOS-a apeluju na pčelara koji je prijavio bagremov med za prodaju da se hitno javi, iako je koristio zabranjene sulfonamide na svom pčelinjaku, i sam prijavi takvo korišćenje Pogonu, kako bi bar tom korektnošću ispao fer. SPOS može daljim analizama da utvrdi čiji je med, ali su te analize jako skupe, jer šleper čini med od 49 pčelara.

SPOS već godinama unazad vodi energičnu kampanju protiv upotrebe antibiotika u pčelarstvu, jer je njihova upotreba ne samo u potpunosti zakonom zabranjena, već i zato što šteti pčelinjim proizvodima, ali i samim pčelama remeteći njihovo osetljivo zdravlje.

BTZ 1120x180px

Izvor: SPOS

Prethodni tekst„Državni vrh pustio stočare niz vodu“
Sledeći tekstZabeležena viša otkupna cena teladi u dva regiona | Cene stoke i stočne hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime