Open ploča – novi sistem izolacije

0
4614
Agrosaveti - Open ploca - 01

Kada smo u novogradnji, izolaciju fasade ne smemo prepuštati slučaju. Osim dekorativne, fasada ima i zaštitnu ulogu. Baumit vam nudi fasadni sistem sa open pločama.

Adama Asorbital 1120x180

Fasadni sistemi se stalno unapređuju kako bi se postigli što bolji efekti zaštite i što veće uštede energije. Dobra izolacija donosi i do 40% uštede energije prilikom grejanja i hlađenja objekata.

Postavka Baumit open ploča je veoma jednostavna i brza. Čitav open sistem zasnovan je na principima brze, kvalitetne i jednostavne gradnje. Na prvom mestu se radi tiplovanje sa klebe ankerima. U svim ostalim sistemima tiplovanje se radi preko izolacionog materijala, ali je Buamit ovde otišao korak dalje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Open ploca - 09

Klebe ankeri su tiple sa vanredno većom glavoma. Dolaze u različitim dužinama u zavisnosti od vrste fasadnog sistema i osnovne konstrukcije. Mogu se koristiti i u sistemima za adptacije i renoviranje, preko starih fasadnih sistema.

Postavka klebe ankera je jednostavna i brza. Izbuše se rupe u zidu, postavi tipla i zakuca klin. Vodimo računa da ih ima dovoljno, ali ne i previše. Veličina glave klebe ankera je znatno veća jer se na nju oslanja čitav open fasadni sistem. Nema naknadnog bušenja izolatornog materijala i nema stavranja mikro hladnih mostova.

Adama Tomigan XL 1120x180

Kada smo postavili klebe ankere, počinjemo sa postavkom tj. lepljenjem open ploča. Za tu svrhu koristimo open kontakt lepak. Umešamo ga prema uputstvu na pakovanju da ne bude ni previše gust ni previše redak. Open kontak je karakteristične bele boje i koristi se kako za lepljenje, tako i za armiranje open fasadnog sistema.

PROČITAJTE I...  Brzo i lako zidanje

Agrosaveti - Open ploca - 05

Lepak se nanosi po ivicama ploče i na sredini. Važno je da se open ploče adekvatno postave i zalepe. Svaka nepravilnost ili propust u postavci fasadnog sistema, dovodi do stvaranja hladnih mostova. Ukoliko takvih propusta ima puno. Gubitak energije će biti očigledan u budućnosti. Kada smo već klebe ankerima izbegli bušenje samih ploča, važno je da ih adekvatno i kvalitetno postavimo.

KWS banner 728x90

Nanošenje lepka samo na par mesta na ploči nije pravilno. U zonama gde nema lepka, vlaga i hladnoća prolaze i stvaraju nezdravu mikro klimu u zoni zida.

Open ploče se lako i brzo ukrajaju i postavljaju, ali postoji još jedna karakteristika koja je izdvaja. Ove ploče su sa spoljne strane premazane antireflektivnim slojem. Taj sloj odbija sunčevu svetlost. Prilikom montaže, dok sunce greje u ploče, one se ne krive i ne deformišu već zadržavaju svoju strukturu.

pylon galenika jan 023

Kada smo čitavu površinu obložili sa open pločama, prelazimo na armiranje. Na open ploče nanosimo lepak open kontakt. Potom u njega utiskujemo Baumit armaturnu fasadnu mrežicu. Prilikom utiskivanja, vodimo računa da se mrežica ne zalepi za samu ploču. Prostor između ploče i mrežice mora da postoji inače bi se izgubila funkcija armiranja.

PROČITAJTE I...  Multipor – izolacija i adaptacija

Mrežica je postavljena i počinje se sa nanošenjem prvog sloja lepka. Do kraja radova koristimo open kontak. Kada je prvi sloj nanet, potrebno je da se dobro osuši. Tek na suvi sloj nanosi se drugi, završni sloj lepka. U ovoj fazi vodimo računa da se površina fasade izglača i ujednači. Ne smeju postojati jasno vidljivi spojevi. Sve mora biti glatko i ujednačeno. Ovako završen sloj spreman je za dekoraciju.

8 delta vihor

Svakog dana naučimo nešto novo, tržište nas iznova iznenađuje svojom ponudom a proizvođači svojim kreativni razmišljanjima. Ušuškajte svoj dom, a sada znate i kako i sa kim. Čuvajte energiju.

Prethodni tekstOrganska proizvodnja povrća u Futog
Sledeći tekstMultipor – izolacija i adaptacija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime