Potencijali Vojvodine za proizvodnju energije iz biomase

0
1128
Agrosaveti---Biomasa-01

Održan okrugli sto Potencijali Vojvodine za proizvodnju energije iz biomase

U Privrednoj komori Vojvodine (PKV), a na inicijativu predsednice Grupacije Grupacija za energetiku i energetsko rudarstvo, u okviru Udruženja industrije PKV, dr Branislava Lepotić Kovačević, u četvrtak, 7. juna 2018. godine, organizovan je okrugli sto ‚‚Potencijali Vojvodine za proizvodnju energije iz biomase‚‚‚.

Adama Maganic 1120x180

Otvarajući skup, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je jedan od glavnih pravaca strategije razvoja energetike kod nas, u Evropi i svetu, povećanje obnovljivih izvora energije.

Vojvodina, kao geografska oblast, izuzetno je pogodna za gajenje biomase, na održiv način i pod uslovom, da vrši povoljan uticaj na proizvodnju hrane. Vojvođanski region pogodan je i za uzgajanje biomase agrarnog i šumskog porekla. Pozitivno usklađivanje lokacije za njeno uzgajanje, povoljno je za povećanje sigurnosti prinosa i smanjenje uticaja klime na useve, rekao je Vučurević.

MPS baneri II

U izjavi za medije pre početka stučnog skupa, dr Lepotić Kovačević rekla je da se o biomasi danas mnogo priča.

Ideja je da se stručna mišljenja, ovom prilikom zaista sučele, da napravimo diskusiju iz koje možemo da izvučemo zaključke kojim putem da idemo dalje, razmotriće se pravni aspekti, razmotriće se nove tehnologije, efikasne tehnologije što je jako važno, potencijali resursa u smislu biomase i kojim putem ići dalje u smislu efikasne tehnologije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, rekla je ona.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Biomasa-02

Sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski izrazio je veliko zadovoljstvo što je okrugli sto na ovu temu upravo organizovan u PKV.

PROČITAJTE I...  Kuća od slame – jeftina, ekološka i održiva

To je jedna od aktivnosti koja je planirana u radu naše Grupacije za energetiku i energetsko rudarstvo u okviru našeg Udruženja. Veoma nam je drago što smo uspeli da organizujemo ovaj eminentni skup sa stručnjacima iz ove obasti da bi se dodatni elementi i neke nove činjenice rekle u vezi sa ovom temom koja je već stvarna, realna i uvek je dobro čuti neke nove elemente koji mogu da pomognu u daljem širenju i koncepciji korišćenja biomase kao ne više alternativnog goriva, već realnog goriva koje bi trebalo da se koristi, rekao je Trpovski.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Jedan od učesnika stručnog skupa bio je i dr Aksel Vajnrajh (Dr Axel Weinreich) iz Nemačke, koji je govorio o raspoloživim resursima biomase u Srbiji sa posebnim osvrtom na Vojvodinu, a u izjavi za medije pre početka, rekao je da je Vojvodina izuzetno povoljno područje kada govorimo o biomasi.

Znamo da je svega šest posto površina i dalje pod šumom, sve ostalo je poljoprivredno zemljište, a to mnogo govori. U kombinaciji sa izuzetno kvalitetnim zemljištem, povoljnom, blagom klimom i visokim nivoom i potencijalom podzemnih voda, to je ono što predstavlja izuzetno značajan preduslov i veliki potencijal. Uvek imate onih nusproizvoda koji se mogu isključivo iskoristiti za dobijanje energije. Naravno, pošto je uvek prvenstveni cilj da dobijete proizvode najboljeg kvaliteta, cilj je da se što veći deo te drvne građe upotrebi za proizvodnju određenih proizvoda, kao što je nameštaj, ali samim tim, ako pojačavate i povećavate obim proizvodnje, to znači da će se povećati obim proizvodnje otpadnih materijala i nusproizvoda, koje ćete sagorevanjem i raznim drugim procesima, moći da pretvorite u energiju, rekao je on.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

U toku uvodnih izlaganja, razmatrali su se i pravni okviri za izgradnju objekata za proizvodnju energije i značaj korišćenja obnovljivih izvora energije u cilju ostvarivanja održivog razvoja i nove tehnologije za proizvodnju energije iz biomase sa visokom energetskom efikasnošću koje ispunjavaju nove standarde održivosti Evropske unije.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja biogoriva od žitarica - bioetanol

U okviru predstavljanja tehnologije velikog kotla i tehnologije parnih turbina u objektu za proizvodnju energije iz biomase, Boguslavв Krzton (Boguslaw Krzton) iz Poljske predstavio je, između ostalog, čitav niz instalisanih kotlova različitih snaga i različitih kombinacija obnovljivih energenata iz njegove zemlje, Finske i Velike Britanije.

BTZ 1120x180px

Saopštava Kabinet predsednika Privredne komore Vojvodine

Prethodni tekstRatarsko – govedarska proizvodnja u Banatskom Monoštoru
Sledeći tekstPovrtarska proizvodnja u selu Glogonj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime