Organska proizvodnja povrća u Futog

0
2444
Agrosaveti - Organska proizvodnja povrća u Futogu - 02

Organskih proizvođača u Srbiji sve više ali još uvek nedovoljno

Adama Maganic 1120x180

U Evropskoj uniji, najmanje 3 odsto zemljišta nalazi se pod organskom proizvodnjom a kod nas, nažalost i dalje možemo da govorimo o 10 puta manjim površinama. Ipak, organska hrana je sve traženija, s obzirom na to da cene ne padaju a sve veći broj ljudi okreće se toj proizvodnji. Oni koji su se jednom u nju upustili – ni danas ne odustaju. Dragan Aćimović iz Futoga, naš domaćin, jedan je od njih. Tog dugogodišnjeg proizvođača voća i povrća, posetili smo u susret još jednoj poljoprivrednoj godini, kako bismo saznali, kakva je bila godina “Organcima”, a kakvu priželjkuju.

Govoreći, najpre o počecima svog bavljenja ovim vidom proizvodnje, Aćimović kaže da se pred početnike gotovo neminovno postavljaju brojne nedoumice. Tako je bilo i sa njim. Imao je dilemu koje kulture uzgajati, te se, kako nam je rekao, odlučio za veći broj kultura, čak 25, kako bi imao što raznovrsniju robu što se pokazalo kao pogrešno, naročito prošle, sušne godine. Stoga, on savetuje buduće organske proizvođače, da se opredele za manji broj kultura, kako bi im mogli posvetiti maksimalnu pažnju, i na taj način ostvarili željene prinose.

MPS baneri II

Agrosaveti - Organska proizvodnja povrća u Futogu - 01

Tokom pet godina bavljenja sertifikovanom organskom proizvodnjom, na domaćinstvu Aćimovića u Futogu, kao primarne kulture izdvojili su se spanać, blitva, šargarepa i futoški kupus. U plastenicima se prihranjuje sa kompostom a na otvorenom se primenjuje zelenišno đubrenje. U proizvodnju su uključeni svi ukućani uz dodatnu pomoć sezonskih radnika.

PROČITAJTE I...  Plastenička prizvodnja povrća u selu Glogonj

Želeći da pomogne savetima budućim zainteresovani, pre svega mladim proizvođačima organske proizvodnje, Aćimović ističe da prvu godinu “novog početka” gotovo niko i ne računa. Tek druga je ta koja bi trebalo da da rezultate za uloženi trud a pet godina u organskoj proizvodnji je iskustvo koje već može i da se prenese. Svi oni koji se budu odlučili za ovu proizvodnju treba da budu spremni na odricanja i na težak fizički rad, bezmalo 16 sati dnevno. Ta proizvodnja zahteva stalni nadzor i i konstantnu edukaciju.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kao što i statistika kaže, organskih proizvođača je u Srbiji još uvek nedovoljno ali sve više. Pravilo je, kaže Dragan, da kupci, kada je u pitanju organska hrana, pre svega zbog sigurnosti u kvalitet, vole da kupuju direktno od samih proizvođača, kako bi izbegli preprodavce.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja šargarepe u Begeču – hladan talas usporio nicanje

Blaža zima ove godine, zbog intenzivnijeg razvoja štetnih mikroorganizama, ne pogoduje organskoj proizvodnji, pa naš proizvođač, sa strepnjom razmišlja o predstojećoj proizvodnji. Kako kaže, to za njega znači više posla i opreznosti kod svake biljke, kako se ne bi izgubio godinama stican kvalitet. Na kraju dodaje da je organska proizvodnja ono što okuplja celu porodicu Aćimović i čini je prepoznatljivom već godinama među potrošačima, koji drže upravo do toga: kvalitetne i zdrave hrane.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Pardik
Sledeći tekstOpen ploča – novi sistem izolacije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime