IPARD fondovi za poljoprivrednike

0
650
Agrosaveti - IPARD tribine 03

U javnosti je poslednjih meseci zavladao utisak da među domaćim poljoprivrednicima postoji ogromno nepoverenje, pa čak i sumnja i brojne nedoumice, u IPARD fondove Evropske unije. I paori braničevskog okruga imaju dosta dilema u vezi sa potencijalnim subvencijama iz tih fondova. Skeptična je i mlada poljoprivrednica iz sela Makce, Danijela Janković. Ona uz oca i majku vodi brigu o farmi krava. Kao veterinarka u stalnom je kontaktu sa lokalnim paorima. Kako nam je rekla, u njenom ali ni u okolnim selima stočari ni ne razmišljaju o konkurisanju za te fondove. Svesni su činjenice da će mali broj njih i zadovoljiti visoko postavljene kriterijume. Danijela smatra da su ti konkursi namenjeni, pre svega srednjim i većim gazdinstvima.

Spyrale Adama 1120x1080

Danijeline, ali i nedoumice drugih proizvođača, trebale bi, u narednim mesecima, da budu svedene na minimum. Sve to zahvaljujući stručnim predavanjima, koje savetodavci Poljoprivredne stručne službe u Požarevcu ovih dana intenzivno održavaju po svim manjim mestima tog kraja. Jedan od predavača jeste i diplomirani inženjer zaštite bilja, Zvezdana Jovanović iz Savetodavne stručne službe u Požarevcu. Ona nam je rekla da je i za njih ovo pionirski poduhvat i da se i oni “u hodu” upoznaju sa svim prednostima i manama IPARD fondova. Namera im je da tokom leta intenziviraju predavanja na tu temu kako bi pravovremene informacije doprle do svih zainteresovanih proizvođača.

PROČITAJTE I...  Uzgoj Safolk ovaca u Banatu

Agrosaveti - IPARD tribine 01

Pravila i bodovi za IPARD fondove

Ono što je jasno definisano, jesu pravila i bodovna lista, zahvaljujući kojima korisnici u svakom momentu mogu videti kako su rangirani. Najveće interesovanje tamošnjih ratara vlada za kupovinom savremenije mehanizacije. Upravo o tim uslovima želeo je da sazna više i najveći broj prisutnih paora, u zgradi Skupštine opštine u Kučevu. Od savetodavaca Poljoprivredne stručne službe u Požarevcu imali su priliku da saznaju koja im je dokumentacija neophodna. Predočene su im sve moguće pravne začkoljice. Ali im je preporučen internet sajt Ministarstva poljoprivrede, kao i IPARD fonda, na kojima postoji niz drugih pojašnjenja i smernica.

LIBRETO 1120x180

Diplomirani inženjer zaštite bilja, Zvezdana Jovanović, u svakodnevnom je kontaktu sa braničevskim proizvođačima. Ona ih savetuje da se maksimalno pripreme za potencijalna IPARD sredstva, kako bi izbegli mogućnost odbijanja prilikom apliciranja.

Agrosaveti - IPARD tribine 02

Savetodavac Poljoprivredne stručne službe u Požarevcu, Dane Hrkalović, koji je takođe izlagao na stručnoj tribini o subvencijama u oblasti stočarstva, već 3 decenije prati uspone i padove braničevskih domaćina. Mišljenja je da, barem u ovom trenutku, veoma mali broj njih može da ispuni rigorozne kriterijume fondova. Organizovana proizvodnja ključ je uspeha paora i u pogledu finansija i u pogledu neophodne dokumentacije.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Sepci

Dodajmo da je zaključak tribine u Kučevu, koja je okupila veliki broj proizvođača, da će IPARD sredstva nesumnjivo biti od velike koristi za srpsku poljoprivredu. Kako se čulo, njegova prava vrednost je u tome što ćemo dobiti mogućnost da savladamo administrativne procedure i usvojimo sistem po kojem funkcionišu evropski fondovi. Slične tribine, savetodavne stručne službe održaće i u drugim mestima braničevskog okruga, a budućim korisnicima sredstava biće na raspolaganju i štampani vodiči sa svim neophodnim detaljima.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstRatarska proizvodnja u Perlezu
Sledeći tekstAktivnosti Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime