IPARD fondovi za poljoprivrednike

0
624
Agrosaveti - IPARD tribine 03

U javnosti je poslednjih meseci zavladao utisak da među domaćim poljoprivrednicima postoji ogromno nepoverenje, pa čak i sumnja i brojne nedoumice, u IPARD fondove Evropske unije. I paori braničevskog okruga imaju dosta dilema u vezi sa potencijalnim subvencijama iz tih fondova. Skeptična je i mlada poljoprivrednica iz sela Makce, Danijela Janković. Ona uz oca i majku vodi brigu o farmi krava. Kao veterinarka u stalnom je kontaktu sa lokalnim paorima. Kako nam je rekla, u njenom ali ni u okolnim selima stočari ni ne razmišljaju o konkurisanju za te fondove. Svesni su činjenice da će mali broj njih i zadovoljiti visoko postavljene kriterijume. Danijela smatra da su ti konkursi namenjeni, pre svega srednjim i većim gazdinstvima.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Danijeline, ali i nedoumice drugih proizvođača, trebale bi, u narednim mesecima, da budu svedene na minimum. Sve to zahvaljujući stručnim predavanjima, koje savetodavci Poljoprivredne stručne službe u Požarevcu ovih dana intenzivno održavaju po svim manjim mestima tog kraja. Jedan od predavača jeste i diplomirani inženjer zaštite bilja, Zvezdana Jovanović iz Savetodavne stručne službe u Požarevcu. Ona nam je rekla da je i za njih ovo pionirski poduhvat i da se i oni “u hodu” upoznaju sa svim prednostima i manama IPARD fondova. Namera im je da tokom leta intenziviraju predavanja na tu temu kako bi pravovremene informacije doprle do svih zainteresovanih proizvođača.

PROČITAJTE I...  Paori zakinuti za oko 11,41 milijardu dinara

Agrosaveti - IPARD tribine 01

Pravila i bodovi za IPARD fondove

Ono što je jasno definisano, jesu pravila i bodovna lista, zahvaljujući kojima korisnici u svakom momentu mogu videti kako su rangirani. Najveće interesovanje tamošnjih ratara vlada za kupovinom savremenije mehanizacije. Upravo o tim uslovima želeo je da sazna više i najveći broj prisutnih paora, u zgradi Skupštine opštine u Kučevu. Od savetodavaca Poljoprivredne stručne službe u Požarevcu imali su priliku da saznaju koja im je dokumentacija neophodna. Predočene su im sve moguće pravne začkoljice. Ali im je preporučen internet sajt Ministarstva poljoprivrede, kao i IPARD fonda, na kojima postoji niz drugih pojašnjenja i smernica.

Adama Sultan 1120x180

Diplomirani inženjer zaštite bilja, Zvezdana Jovanović, u svakodnevnom je kontaktu sa braničevskim proizvođačima. Ona ih savetuje da se maksimalno pripreme za potencijalna IPARD sredstva, kako bi izbegli mogućnost odbijanja prilikom apliciranja.

Agrosaveti - IPARD tribine 02

Savetodavac Poljoprivredne stručne službe u Požarevcu, Dane Hrkalović, koji je takođe izlagao na stručnoj tribini o subvencijama u oblasti stočarstva, već 3 decenije prati uspone i padove braničevskih domaćina. Mišljenja je da, barem u ovom trenutku, veoma mali broj njih može da ispuni rigorozne kriterijume fondova. Organizovana proizvodnja ključ je uspeha paora i u pogledu finansija i u pogledu neophodne dokumentacije.

Aneri Galenika 1120x185px

Dodajmo da je zaključak tribine u Kučevu, koja je okupila veliki broj proizvođača, da će IPARD sredstva nesumnjivo biti od velike koristi za srpsku poljoprivredu. Kako se čulo, njegova prava vrednost je u tome što ćemo dobiti mogućnost da savladamo administrativne procedure i usvojimo sistem po kojem funkcionišu evropski fondovi. Slične tribine, savetodavne stručne službe održaće i u drugim mestima braničevskog okruga, a budućim korisnicima sredstava biće na raspolaganju i štampani vodiči sa svim neophodnim detaljima.

PROČITAJTE I...  Uručena IPARD sredstva, raspisan novi IPARD poziv

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstRatarska proizvodnja u Perlezu
Sledeći tekstAktivnosti Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime