Aktuelno: Grad potukao maline, voćnjake i vinograde

0
882
Agrosaveti---stete-od-grada---01

POGOĐENO SRCE DOMAĆEG MALINARSTVA – ARILJE

Nevreme koje je u utorak zahvatilo dobar deo Centralne Srbije, svoju silu pokazalo je i u opštini Arilje gde je grad potukao malinjake a stradala je i sva druga poljoprivredna proizvodnja.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Rajko Mitrović iz sela Brekovo pod malinom ima oko hektar i po i kako kaže od toga živi. Međutim, njegov rod je obrao grad koji je silovito protutnjao selom. Kako je za Agrosavete rekao, on ne pamti takvo nevreme koje je bukvalno preko noći odnelo kompletnu poljoprivredu zaseoka Ručetin.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

“Sećam se priča da grad noću ne može da pada, ali nama se baš to desilo. Negde oko 2:30 počelo je nevreme koje je nosilo sve pred sobom. Olujni vetar, munje, grad, ma to je bilo strašno, ja to ne pamtim za svojih 48 godina. Mi smo odmah ustali, nismo posle ni spavali. Grad je bio veličine oraha. Videli smo da ništa neće preživeti, u šta smo se i uverili čim smo mogli izaći. Uništene su mi maline, kupine, šljive koje su bile pune roda. Ja od toga živim. Od jutros šetam, obilazim, tu ništa nema, ničega nema. Uništeni su plastenici, krompir, odnelo nam je puteve, katastrofa.” – priča nam Rajko.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---stete-od-grada---02

Očajan je naš sagovornik koji prosto ne zna šta da radi, još je u šoku, kaže. Rajko ne može rečima da nam objasi silu koja je u stanju da za pola sata iza sebe ostavi pustoš. On dodaje i to da će se prava slika videti tek za dan-dva, kada sunce ogreje i kada svene sve što je grad udario.

Banner_728x90

“Ja ne znam šta da radim. Šetam i gledam ovu katastrofu. Ne može se nigde prići, puteva nema. Ne mogu vam objasniti moju štetu. Maline su nam prioritetne, od njih živimo. Mislim da je tu šteta preko 80%. Sve što je posejano i što je niklo, to je sravnjeno sa zemljom, livade za stoku su utučene, muka mi je i da gledam i da pričam.” – kaže Rajko.

Biofor baner 728x90

ŽUPA: GRAD POTUKAO VINOGRADE

“Bilo nekad Župsko vinogorje”, tako opisuju štetu koju je u utorak popodne veoma jak grad ostavio iza sebe u nekoliko sela u opštini Aleksandrovac. Stradali su voćnjaci, vinogradi, a jagoda koja je bila u punom jeku berbe, potpuno je uništena.

PROČITAJTE I...  Jesenja sadnja voća

Prema rečima predsednika opštine Aleksandrovac, dr Mirka Mihajlovića, šteta je ogromna, jer je nevreme zahvatilo većinu sela, a stradali su i putevi.

Agrosaveti---stete-od-grada---03

“Juče u 17:30 desilo se jako nevreme. Zahvaćena je bukvalno cela teritorija opštine Aleksandrovac. Voćnjaci i vinogradi su oštećeni u velikom procentu. Komisije su na terenu, tako da još nemamo tačne podatke. Ono što znamo da su bujice znatno oštetile i seoske puteve. U višnjarima je zemlja prekrivena plodovima. Vinogradi su takođe pretrpeli katastrofalne štete, mada će se posledice videti tek za nekoliko dana. Imamo dosta i uginulih životinja, zečeva, fazana. Izgledalo je kao da je Župu prekrio sneg. Na pojedinim lokalitetima grad je bio veličine teniske loptice.” – kaže za Agrosavete, dr Mihajlović.

On dodaje i to da su protivgradne stanice dejstvovale, ali je viša sila bila jača. Ekipe su na terenu, radi se na sanaciji puteva, a stigao je i poziv iz resornog Ministarstva kojem će biti prosleđena procena štete, dodaje predsednik opštine Aleksandrovac, dr Mirko Mihajlović.

PROČITAJTE I...  Aprilski mraz oštetio voće

Šteta na voću je katastrofalna i nema sumnje da će se osetiti i u narednoj proizvodnoj godini.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime