Farma ovaca Ile de France veterinara iz Obrovca

0
1377
Agrosaveti---ovce--Il-de-France---Obrovac---01

Početkom 2000-tih godina, veterinar Dragan Petrović iz Obrovca je sa vojne ustanove Karađorđevo kupio dve škartirane ovce rase Il de France. Te dve ovce su na njegovu sreću ojagnjile dva ženska jagnjeta. Tako je Dragan započeo svoju ovčarsku priču. Trenutno ima oko 120 odraslih životinja i 70-ak jaganjaca. 2008. godine je u Obrovcu osnovano i Udruženje odgajivača ove rase. Tada se krenulo i sa matičenjem, priča nam naš domaćin, tako da je ovo selo postalo na neki način i prestonica Il de France u Srbiji.

Adama Maganic 1120x180

“2010. godine je bilo oko 2500 ovaca, ali mali procenat je bio umatičen. Sada je drugačije. Sada ima oko 2000 umatičenih, a oko 300 neumatičenih u Obrovcu. Trenutno nas je svega 15 na subvencijama, jer je povećan broj sa 10 na 30, te je njih isto toliko ispalo iz te opcije.” – kaže Dragan.

Subvencije dobro dođu, ali je tempo isplate veoma spor, dodaje Dragan. Osim toga, ima tu još nelogičnosti koje bi valjalo ispraviti. Pre svega izjednačiti odgajivačke programe koji važe u Vojvodini i onaj koji se odnosi na ostatak Srbije.

MPS baneri II

“Bude tu problema, kada prodate ovna nekome iz Srbije, pa te onda on zove i žali se, a ti si nemoćan. Mislim da ako smo jedna zemlja i ti programi moraju biti izjednačeni.” – smatra naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Kerry Hill: Stara rasa ovaca sa karakterom

Agrosaveti---ovce--Il-de-France---Obrovac---02

Ishrana je veoma važan segment svake stočarske proizvodnje. Kroz razgovor u vezi sa tim, dolazimo i do priče u vezi sa raspodelom državne zemlje, gde se opet javlja problem.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Dobio sam od 9 hektara za koliko sam ispunjavao uslov, oko 2,9 hektara. A dobio sam jedno jutro na tri parcele, a jedna parcela je 8 ari na punoj duži. To jedino ašoviti, ili kako raditi, i da li raditi.” – pita se Dragan.

PROBLEMATIKA PRODAJE NA PREDRAČUN

Farme koje imaju kvalitet i koje su prodavale priplodni materijal sada nailaze na birokratske prepreke koje umeju da pokvare planove. Tačnije, dok se kupovalo za novce, sve je išlo kako treba, a sada se prave ugovori i predračuni za koje ne znate da li će biti realizovani, ističe Dragan.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

“Vi potpišete ugovore, a nemate garanciju da li će čovek proći ili neće. Ja sad čekam za dva ugovora. Ako prođu, ja ću ostati na 100 ovaca, a ako ne prođu, imaću 180 životinja. Nije to mala razlika.” – priča nam Dragan.

PROČITAJTE I...  Jagnjad za najugroženije na Kosovu

Agrosaveti---ovce--Il-de-France---Obrovac---03

A kada pričamo o tržištu, ono postoji, ali je perspektiva znatno veća, odnosno sa malo jačom organizacijom i prodaja bi bila na višem nivou, smatra naš domaćin.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Očekujem od države da ne ometa ljude koji izvoze. Mislim da je sramota da Rumunija izveze 2 miliona sitnih preživara godišnje, a mi jedva 10 hiljada. Neka nas puste da živimo od ovoga, samo toliko.” – kaže naš domaćin.

Nadao se Dragan i nekoj asocijaciji odgajivača, kako bi se zajedničkim snagama uvezla sveža i kvalitetna krv iz Franscuske recimo. Dogovora nije bilo ali ni konkretne podrške iz resornog ministarstva. A za kraj ćemo da spomenemo i nešto što se odosi na preradu mesa i na sam uvoz. Ne tiče se toliko ovčarstva, ali Dragan kao veterinar zna koliko su važna pravila u toj grani priverede.

BTZ 1120x180px

“Duboko smrznuto meso u EU važi 180 dana, a kod nas 360. Tako da mi jedemo ono što bi oni bacili ili dali psima, eto. Postavlja se pitanje šta mi jedemo.” – pita se naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Očekuju se rekordni prinosi soje

Prethodni tekstAktuelno: Manji rod pšenice zbog suše
Sledeći tekstAktuelno: Grad potukao maline, voćnjake i vinograde

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime