Razvoji proširuju izbor ulagača

0
362
Agrosaveti - izbor ulagaca - 01

Prelasci sa minimalne obrade na direktnu setvu u pokrivni usev i nisko remećenje doveli su do značajnih promena u dizajnu ulagača i kako su oni konfigurisani.

Svi diskosni ulagači moraju da izvrše isti zadatak. Da postave seme na tačno određenu dubinu, pri odgovarajućem rednom rasporedu sa dobrim seme-zemljišnim kontaktom.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

Danas mnoštvo proizvođača ide različitim rutama ka ostvarenju tih osnovnih ciljeva. Sada imaju za cilj da se seje kroz visoke nivoe rezidua i pokrivnih useva i to sa minimalnom uzurpacijom zemljišta.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Ne tako davno su se prakse obrade koristile radi stvaranja setvene pripreme gde je Suffolk ulagač mogao da radi efektivno. Ali, kako je popularnost oranja opadala, a minimalna obrada, bez obrade i direktna setva su postajale sve češće, sada je red na ulagače koji moraju da se adaptiraju kako bi podneli izazove predstavljene od najnovijih ideja-razmišljanja o agronomiji i zemljištima.

,,Današnje sejalice i njihovi ulagači se dizajniraju tako da se nose sa nizom različitih uslova.ʻʻ – kaže nezavisni specijalista za zemljišta i inženjer Filip Vrajt (Philip Wright). ,,Sada je mnogo manje prisutna obrada zemljišta sa često visokim nivoima ostataka. Pored toga, može se pojaviti potreba za remećenjem zemljišta. To je manje moguće kako bi se izbeglo premeštanje korovskog semena na površinu sa mesta gde mogu da proklijaju.ʻʻ

Biofor baner 728x90

Vlažniji uslovi i pokrivni usevi

,,Odložena setva znači da se mora izvesti u vlažnijim vremenskim uslovima i, sve više, moraju da rade u pokrivnom usevu. Prolećna setva postaje sve učestalija, što donosi sopstvene izazove. Jedno od prvih pitanja koje farmeri treba da postave je da li su u mogućnosti da ispunjavaju sve ove zahteve sa jednom sejalicom.ʻʻ

Fleksibilnost, sa svestranošću za rad u ovom širokom spektru uslova, je verovatno sada najvažnija specifikacija. Dubina setve. Da li je to definisano kao sloj zemljišta koji pokriva seme ili koliko duboko u profil zemljišta seme zalazi? To je takođe kritično, kao što je i prostorni raspored u redu, i međuredni razmak.

Sejalice sada moraju da se nose sa nepreciznim predsetvenim pripremama. Da su u stanju da prate konture kao i da se pridržavaju drugih razmatranja koja postavljaju brojna važna pitanja, dodaje Filip Vrajt. Šta želite da postignete? Da li sejete u redove, kreirate samo traku za seme tj. usev ili ujednačeno raspoređujete materijal preko cele površine? Da li birate veoma fleksibilnu sejalicu koja može da se adaptira svim uslovima? Neku koja je
modularna ili sveopšteg specijalistu?

,,Mnoga razmišljanja sada bivaju pogonjena zbog kontrole crne trave. To dovodi do uticaja dizajna ulagača na poremećaj zemljišta. Ali ako to nije briga, možda tražite onu koja radi baš suprotno i pruža razne stepene kultivacije.ʻʻ

,,Odlaganje setve u kasni oktobar često zahteva jednostavniju, lakšu sejalicu. Sposobnu da radi u vlažnim uslovima i nezgodnim situacijama. U tom slučaju je verovatno da se takođe koristi na proleće – ponovo u vlažnijim zemljištima ili na onim koja se suše od vlažnih uslova.ʻʻ – kaže on.

Agrosaveti - izbor ulagaca - 02

Suprotno tome, u sušnim periodima kako u jesen tako i na proleće, važno je odrediti setvenu posteljicu prema intenzitetu vlage. Ne samo sejati, čekati i nadati se kiši. ,,Na proleće najveća lekcija za naučiti je biti strpljiv. Sejati kad možete. Ali u oba slučaja kasnih jesenjih i prolećnih situacija setve, potrebna vam je sejalica koja je sposobna za visoke učinke kako bi se svaka prilika iskoristila maksimalno.ʻʻ

Izbor ulagača bez remećenja zemljišta

,,Visoki učinci zahtevaju veće radne brzine. Međutim, to ide ruku-pod-ruku sa remećenjem zemljišta. Često na negativan način.ʻʻ – upozorava on.

PROČITAJTE I...  Dugoročni ogledi - Velike uštede goriva

Postoji širok izbor ulagača na masivnom izboru sejalica, dodaje on. Ali se oni realno odnose na 4 glavna tipa. Pojedinačni disk, dupli disk, motičica i disk/motičica, ali sa velikim izborom mnogih opcija.

Pasivni motičasto-bazirani ulagači često mogu da kreiraju veću uzurpaciju zemljišta nego diskovi. Ali postoje novi, veoma uzani dizajni koji izvode rad i prevazilaze ove smetnje.

Diskovi su veoma pasivni i dobro barataju sa ostacima zahvaljujući njihovoj osobini prosecanja-rezanja. Oni nude niže remećenje zemljišta od većine, ali ne sve, motičice. Njihova sposobnost da se nose sa vlažnim uslovima može da bude ograničavajuća. Imaju tendenciju da razmazuju brazdicu. Isto generalno važi i za duple diskove.

Drugo važno razmatranje je kako sejalica pokriva seme. Da li pritiskanjem zatvorene brazdice, ili sa pratećom drljačom? Dobar kontakt seme-zemljište takođe zahteva konsolidaciju, ali mora da se podešava kako bi se prilagodila uslovima i vlazi.

,,Bettison sejalica iz 1970. ima trostruke diskove. Koristi pojedinačni disk da proseče brazdu i potom direktno poseje sa pratećim duplim-diskosnim ulagačem. Gledajući jednu na štandu ADHB-a manifestacije Cereals pitao sam se šta smo od nje naučili. Zapravo smo naučili mnogo od tok vremena.ʻʻ

Agrosaveti - izbor ulagaca - 03

,,Prvo što me je pogodilo je relativno mali traktor pogona na samo zadnjim točkovima ispred nje. Koji 4×2 traktor može da vuče modernu sejalicu istog radnog zahvata? Druga poenta je bila da je sejalica deo sistema i sekundarno, najvažniji element nije prikazan na manifestaciji: Paraplow.ʻʻ – kaže on.

Iako ga je proizveo i prodao Howard, Paraplow je razvijen od strane ICI tima agronoma, zemljišnih naučnika i inženjera. Njegov jedinstveni dizajn koristi noge, montirane pod uglom od 45°, kako bi rasteretio zemljište njegovim podizanjem i potpomogao da popuca prirodnim putem. Postoji vrlo malo površinsko remećenje zemljišta i tokom operacije se ne meša sloj zemljišta ispod i ne dovode se grudve.

Direktna setva i redukovana obrada

Filip Vrajt se pita da li ovom principu baziranom na struktuiranju zemljišta sada nedostaje veza u trenutnim redukovanim sistemima obrade? Pogotovo u ranim godinama usvajanja, ili praćenja niza vlažnih žetvi. ,,To je bio suštinski deo sistema, sa niskim vučnim zahtevima. Dokazan je jer se nošena mašina pokazala perfektno sa adekvatnim traktorima iz 1980.-ih. Oni su uglavnom bili 4×2 pogona, mnogo lakši i sa nižim dostupnim snagama nego danas.ʻʻ

Tehnologija je napredovala od kad su Paraplow i Bettison sejalica u osnovi bili neki od jedinih oruđa britanskih farmera. Oni su mogli da se okrenu direktnoj setvi i redukovanoj obradi. Ove prednosti sadrže ne samo novi dizajn nego i benefit od najnovijih materijala i proizvođačkih tehnika, i širok izbor konsolidacije zemljišta i opcije zatvaranja brazde koje nisu u potpunosti predviđene.

Nasledstvo Moore Unidrill sejalice

Možda je Sky Easy Drill sejalica prilično novo ime za neke britanske farmere. Njeno nasleđe seže do originalne Moore UniDrill sejalice. Najnovija verzija je veoma drugačija mašina. Ona inkorporira najmodernije dizajne i tehnologiju, kaže Džejms Vulvej (James Woolway), direktor OPICO-a.

,,Iako je originalni koncept stariji od 40 godina, u poslednjih 10 godina Sky Agriculture je doneo značajne promene kod ulagača. Diskovi se sada izrađuju od čelika nove klase, sa spoljnih 75 mm pojačanih zbog habanja. Unutrašnja sekcija je kaljena kako bi mogla da apsorbuje udarce.ʻʻ – objašnjava on.

Ovi novi diskovi sada otvaraju brazdicu pod uglom od 3,5° u odnosu na pravac kretanja. To je upola manje od 7° što je primenjivano ranije. Ovo stvara manje remećenje zemljišta i redukuje potrebu za snagom. ,,Razlog zbog čega ovo nije bilo izvodljivo ranije je da se većim uglom postizala rotacija diska u rasterećenim, obrađenim zemljištima. Ovih dana, bolji ležajevi, precizno mašinstvo-izrada i utabano zemljište pruženi od strane frontalnih press valjaka su eliminisali potrebu za većim uglom diskova.ʻʻ – dodaje on.

PROČITAJTE I...  Mehanizacija modernih ratara

Novi raoni ulagač, koji se nalazi uz disk je sada presvučen volframom. ,,Jednostavno se sada daleko manje troši i očekujemo da traje koliko i radni vek mašine.ʻʻ – kaže Džejms Vulvej. ,,Raonik je normalno podešen sa vrhom uz disk, tako da je nešto plići od dubine diska, ali može da se podešava različitim uslovima. Takođe pomaže čišćenju brazdice, sprečavajući povratni efekat slame.ʻʻ

Setveni ulagači rade u parovima po setvenom redu. Frontalno, gumeni Otico paker valjak konsoliduje zemljište ispred ulagačkih diskova i zadaje setvenu dubinu. Brazdica potom biva zatvorena obrezanim ivicama metalnog nagaznog točka pozadi.

Pritisak pojedinačnih diskova može da se podešava od nule do 250 kg. Opterećenje može da se premesti sa prednje na zadnju stranu setvene jedinice zavisno kako uslovi diktiraju. U suvim uslovima veći pritisak na diskovima i metalnim, zadnji nagaznim točkovima će poboljšati penetraciju i konsolidaciju. U vlažnim i mekšim zemljištima pritisak će se prebaciti na frontalni gumeni valjak.

Rapid-ni pritisak na svaki disk

Princip Väderstad Rapid diskosne sejalice se jedva promenuo od kad je predstavljen pre mnogo godina. Umesto korišćenja pritiska da se ulagači guraju u zemljište, kompletna masa Rapid-a vrši pritisak na svaki disk. Radna dubina se zadaje preko zadnjeg točka, što efektivno vrši suspenziju ulagača van zemljišta, umesto da ih pritiska.

Ozubljeni diskosni ulagač prečnika 410 mm izvodi operaciju pod uglom od 3° spram pravca kretanja. Time proseca brazdicu u koju upada seme. Dostavni ulagač se nalazi u ,,senciʻʻ diska. On efektivno čisti kanal pre nego što je seme pritisnuto putem ivica točkova paker valjka.

Dalji razvoji setvenih diskosnih ulagača se pronalaze na Weawing GD (Gent Disc) sejalici. Razvijen je u saradnji sa Lincs farmerom, Toni Gent-om (Tony Gent). Odlikuje ga novi, patentovani dizajn sa duplim diskovima, koji izaziva malo remećenje zemljišta sa niskim zahtevima snage od samo 40 ks/m zahvata.

Raspored dvostrukih diskova je montiran pod uglom od 25° od vertikale. U mogućnosti je da se zakreće oko centralnog klina montiranog u sastavu tela ulagača. Veći, vodeći spoljašnji disk odseca komad zemljišta, dok manji, unutrašnji disk je dizajniran da ,,potkopavaʻʻ gornju stranu – formirajući otvor za seme radi preciznog depoziranja.

Ovo, kaže Weawing, sprečava zbijanje bočnih zidova, pružajući lakše i konstantnije zatvaranje sa pritiskanjem od pratećeg nagaznog točka, koji takođe deluje kao regulator dubine. Pomeranje jednog klina kroz niz otvora podešava dubinu u koracima od 16 mm od 16 do 144 mm.

Kuhn, u međuvremenu, koristi svoj postojeći Seedflex, odstupajući dupli diskosni ulagač na svojoj najnovijoj Espro sejalici. Oni su sada montirani-nošeni na novoj Crossflex setvenoj gredi, sa suspenzijom pruženom od strane 4 okrugla poliuretanska bloka koji naležu u profilne otvore na gredi ulagača u okviru četvrtaste cevi.

Agrosaveti - izbor ulagaca - 04

Ulagači su montirani u parovima na paralelogramu. Opremljen je sa zadnjim dubinsko-regulacionim točkom. Veliko odstupanje između duplih diskova otvara brazdicu. Mali ugao diska smanjuje remećenje zemljišta. To takođe pomaže pri zatvaranju brazde sa zadnjim nagaznim/dubinskim točkom.

Ravni diskovi

Horsch je nedavno izašao na tržište direktnih diskosnih sejalica sa svojim Avatar-om SD. Poseduje dva reda pojedinačnih diskosnih ulagača. Oni koriste ravne diskove (nezaobljene) radi prosecanja kroz površinski materijal ispred diskosnog otvarača koji deluje pod uglom od 6°, dok gumom obloženi nagazni točak kontroliše dubinu setve.

PROČITAJTE I...  Sejalica prilagođena usevu i zemljištu

Pod uglom, čelični pritisni točak, koji se kreće pored njega, konsoliduje zemljište nazad u setveni kanal. Robusnija verzija na Pronto gumenom suspenzionom sistemu se koristi radi održanja zadatog pritiska na ulagačima.

Serija otvarača 00

Šta god da rukovaoci frontalnih nastavaka odaberu da koriste, sa Great Plains Saxon ili Centurion sejalicama, obe koriste seriju otvarača 00. To je par od 4 mm debelih, diskova prečnika 337 mm postavljenih u V-formi, sa unutrašnjim odstupanjem za oko 6 mm iza spoljašnjeg kako bi kreirali setvenu brazdicu.

Sprovodne cevi semena prolaze između diskova gde, malo ispod centra, razdeljuju seme koje se kreće ka frontalnoj polovini kako bi ispalo malo iznad zemljišta. Zadnja – setvena klapna – navodno zaustavlja poskakivanje i održava kontrolu dubine.

Dok se Claydon drži svojih originalnih vodećih koncepta motičica na sejalicama, sada nudi alternative na prvobitnom A klinu. Uključuje uže tačke radi redukcije poremećaja zemljišta i rada u vlažnijim uslovima.

Sve počinje sa vodećim patentovanim, krutim čizel motičicama. One rasterećuju i provetravaju zemljište i kreiraju kanal za drenažu i penetraciju korena. One su praćene opružnim setvenim motičicama, koje su dovoljno čvrste da održavaju dubinu kroz podignuto zemljište. Praćene su nivelirajućim daskama i prstima koji pokrivaju seme.

Postoji izbor od A klinova-ulagača za setvu u okvirima od 75, 125 ili 175 mm. Alternativno za nižu disrupciju A klin može da se zameni sa dve uzane setvene motičice. One depoziraju seme u razmacima od 30 mm, koji se nalaze na oko 75 mm sa svake strane setvene brazdice. Seme se depozira sa obe strane pojedinačne drenaže kreirane od vodeće motičice.

Izbor ulagača

Amazone nudi izbor ulagača na svojim sejalicama. Na primer, novi 4 metarski sklopivi Cirrus, koristi dobro dokazani RoTeC pro sistem, koji je takođe primenjivan na drugim sejalicama.

Ovaj pojedinačni disk prečnika 400 mm je izrađen od 4 mm debelog Boran čelika za dugotrajnost. Ima specijalni formirač brazde kako bi smanjio mogućnosti remećenja zemljišta. Dubina setve se održava samočistećim i dubinsko regulacionim valjkom sa 25 mm širokom kontaktnom površinom, montiranom pored ulagača, za koje Amazone kaže da pruža bolju preciznost nego prateći valjak.

Vodeći valjak ima veliku nosivost. Dozvoljava ulagačima da rade na pritiscima do 55 kg kao i da im se kretanje kroz zemljište glatko odvija.

Amazone Cayena sejalica je opremljena sa svojim uskim, TineTec ulagačima dizajniranih specifično za nisko-disruptivnu setvu. Ulagači su takođe već raspoređeni u tri reda kako bi omogućili međuredne razmake od 16 cm, sa dovoljno međuprostora da materijal glatko protiče.

Osim što kreira minimalno remećenje, uzani karbidni vrhovi takođe redukuju potrošnju snage. Dozvoljavaju da mašinu od 6 metara vuče traktor od 150 ks.

Razmatranja ulagača

 • Kontrola dubine
 • Mogućnost prilagođavanja različitim setvenim pripremama
 • Kako se brazdica zatvara
 • Kontakt seme-zemljište
 • Konsolidacija
 • Disrupcija (remećenje) zemljišta

Razmatranja sejalica

 • Diskovi – jedan ili dva?
 • Depoziranje-postavljanje semena – redovi ili pojasevi?
 • Motičice – koliko uznemiruju zemljište?
 • Diskovi i motičice – kako su kombinovani?
 • Kako se snalazi sa površinskim ostacima-reziduama?
 • Kako se snalazi sa promenljivom konturom zemljišta?
 • Dali postoji mogućnost depoziranja đubriva i, ako postoji, sa ili pored semena?

Autor: Mik Roberts (Mick Roberts)

Izvor: CPM

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime