Berba jagoda u Mačvi

0
2510
Agrosaveti - Berba jagoda Macva 07

Pocerinski kraj oko Šapca dobro je svima poznat po proizvodnji jagode. Procenjuje se da opština Šabac ima preko 1000 hektara pod zasadima. I u selu Grušić su poznati jagodari pa je prilikom naše posete sve vrvelo od berača, gajbica, kamiona. Međutim, sezona nije pogodovala ovoj voćarskoj proizvodnji, a veoma težak je bio i sam start vegetacije, kaže Dušan Stojanović čija porodica se već dugi niz godina bavi proizvodnjom jagoda.

Spyrale Adama 1120x1080

“Ova sezona je krenula specifično. Prvo je zima bila veoma topla, zatim smo imali jako zahlađenje u samom kretanju vegetacije jagode. Zato se kasnilo u čišćenju, a i sa prvim prihranama. Onda su visoke temperature krenule naglo, odmah 30 stepeni. Zato smo maksimalno morali da guramo đubriva, pitanje je koliko je toga biljka mogla da usvoji. Falilo je tih prosečnih temperatura, oko 20 stepeni, jer visoke temperature njoj ne pogoduju.” – kaže nam Dušan.

Stojanovići proizvedu oko 20 tona po hektaru, tačnije oko 500-600 grama po živiću. A prilikom izbora sorte, svakako se osluškuje mišljene kupaca, pa je kleri jagoda ponovo tražena, baš zbog izvoza za Rusiju, kaže naš sagovornik.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

“Kupci su sve zahtevniji. Traže da se roba redovno bere, traže čvrstinu ploda, kvalitet. U zadnje vreme se traži ujedančen plod, nekada su tražili one veoma krupne plodove, dok sada traže ujednačenost, da može da izdrži transport itd. Imamo otkupljivača u selu pa se trudimo da po ovim vrućinama na svaka dva-tri sata tovarimo i nosimo u hladnjače.” – saznajemo od Dušana.

Osim nepogodnih vremenskih uslova tokom vegetacije, ovu sezonu je svakako obeležila još jedna “nepogoda”, a to je niska otkupna cena. U odnosu na prošlogodišnju, ona je prepolovljena, kaže Dušan i dodaje da svemu tome nikako nisu doprinela i nova pravila propisana od strane države, a koja se tiču hladnjačara i propisanih minimalnih kapaciteta. Sve to je dovelo do manjeg broja kupaca, pa samim tim i do niže otkupne cene.

PROČITAJTE I...  Tov bikova u selu Očage

“Država se malo umešala. Prošle godine smo imali mnogo više kupaca, imali smo i direktne kupce iz Rusije… a sada su postavljeni neki standardi i hladnjačarima, moraju da ispoštuju kapacitete u hladnjačama, neko je uveo monopol, šta li? Ako neko može da izveze jedan šleper kvalitetne robe, zašto ne bi? Zašto ne pustiti ljude da rade, došli smo do toga da njih 5-6 radi, i onda oni sednu za sto i dogovore se da je jagoda 100 dinara. Prošle godine je ta ista jagoda bila 200 dinara. Mi smo uložili u sadnice i đubrivo koje ima sigurnu cenu, 20 eurocenti, a naš proizvod nema sigurnu cenu. Ove godine se neće isplatiti ni sadni materijal, vraćeni smo 10 koraka unazad. Već čujemo po selu da će neki smanjivati površine, ili da neće nove saditi, to odmah dovodi u pitanje i kvalitet naredne godine.” – napominje naš domaćin.

Na sve to, baš tokom berbe ovaj deo Pocerine pogodio je i jak grad, te će veći deo neobrane jagode morati ići za industriju. Sve to nam govori koliko je teško imati fabriku pod otvorenim nebom, prepuštenu prirodi, brojnim monopolima i nelogičnostima. Međutim, kako kaže naš sagovornik Dušan, on ne odustaje, niti može to da uradi. Brojne porodice u ovom delu Srbije žive od proizvodnje jagoda, a poljoprivredna proizvodnja obezbeđuje njihov opstanak na selu te se nikako ne smeju predati.

PROČITAJTE I...  Ove godine rekordan rod kukuruza

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstFarma svinja u Sremskoj Mitrovici
Sledeći tekstJohn Deere – traktor za svakog domaćina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime