Povrtarska proizvodnja u Gospođincima – Kada se bračni udruži, neuspeh nije opcija!

0
1511
Agrosaveti - Povrtarska proizvodnja Gospodjinci 05

Kada se bračni udruži, neuspeh nije opcija!

Pre dvadeset godina Dušan Petrović iz Gospođinaca ostao je bez posla kao tehnološki višak. Tada nije ni pretpostavljao da će se veoma brzo zaljubiti u povrtarsku proizvodnju i u njoj, zajedno sa suprugom Svetlanom poželeti i da ostari. Ovogodišnji Intesa Farmer godine u oblasti povrtarstva kaže da u početku zaista nije bilo lako. Proizvodnja luka, paprike, kupusa, krastavaca, karfijola, kao i ratarska proizvodnja, dvadeset godina kasnije su i dalje vredne svakog truda.

Adama Maganic 1120x180

Agro saveti - Povrtarska proizvodnja Gospodjinci 02

Danas je reč o zaista velikoj povrtarskoj proizvodnji na gazdinstvu Petrovića. Naš domaćin kaže da sve ovo nikada ne bi mogao postići sam. Upravo je supruga Svetlana najveći partner, podrška i ključ uspeha od samog početka. I da je sve zapravo u dobroj organizaciji. S obzirom na to da povrtarstvo i ratarstvo iziskuju dosta celodnevnog fizičkog rada, Dušan je taj koji je zadužen za taj deo posla. Svetlana je od početka verna papirologiji i organizaciji svega. Od odlaska u banku i institucije, da organizovanja radne snage i obezbeđivanja delova za mehanizaciju. Tako u svakom momentu, svih 20 godina znaju šta je u čijoj nadležnosti i savršeno se dopunjuju. Drugačije kažu Petrovići, ne veruju da bi dovde stigli.

PROČITAJTE I...  Zaštita voća pre najavljenog kišnog perioda

Agro saveti - Povrtarska proizvodnja Gospodjinci 01

Skupa ali kvalitetna proizvodnja

Kada su kretali, Petrovići su kažu imali samo veliku volju. Nisu tačno znali ka kojim sve povrtarskim kulturama će ih njihova proizvodnja odvesti. Ono u šta su bili sigurni jeste da ako će da se u nju upuste, onda će raditi samo kvalitetno i nikako drugačine. Stoga se ovi proizvođači i danas opredeljuju za skupu povrtarsku proizvodnju, ali kvalitetnu. Konkretnije gledano, skupa semena luka na primer. Ona daju takav proizvod koji se može čuvati i tokom godine i ostati konkurentan na tržištu i kada jeftinijim sortama prođe sezona. Izričiti su takođe i kada je zaštita bilja u pitanju. Karenca se mora poštovati kaže Dušan. Svaki plod koji sa ovog gazdinstva izađe, mora izaći takav kao da je uzgajan za njihove unuke. Čak i ako će to smanjiti prinose, bar će biti zdravi.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Agro saveti - Povrtarska proizvodnja Gospodjinci 03

Plasman, nije problem

Kada je plasman povrća u pitanju, uglavnom odlazi nakupcima. U jednom momentu bilo je i organizovane proizvodnje za Mađarsku i Nemačku. Dušan kaže da je i Albanija bila dobar uvoznik povrća do ove godine. To je za sada stalo zbog novih poreza na uvoz koje je ova zemlja uvela. Naš proizvođač se nada da će i naša i država Albanija naći načina da to prevaziđu i da će se saradnja nastaviti. Sa druge strane, željno se iščekuje i organizovanje plasmana proizvoda preko zadruga. Za sada su tu samo pogodnosti oko kupovine repro materijala kaže Dušan. ON veruje da institucija zadruge u Srbiji nije dovoljno iskorišćena i čak je možda i potcenjena. Ovo selo, smatra naš domaćin bar ima uslova za to.

PROČITAJTE I...  Ispravno mešanje preparata za zaštitu bilja i priprema tank-miksa

Agro saveti - Povrtarska proizvodnja Gospodjinci 04

Osim planova da nastave sa kvalitetnom povrtarskom proizvodnjom koliko god budu mogli, bračni par Petrović želi da isto toliko nastavi i sa tradicijom prenošenja dobre prakse povrtara u Gospođincima. Uvek i koliko god mogu, da pomažu jedni drugima, jer Gospođinci su selo nadaleko poznato baš po tome – prijateljstvu i kolegijalnosti poljoprivrednih proizvođača.

galenika Plavo ulje 1120x180

Prethodni tekstUzgoj Alpino koza – Dramski pisac se vratio na selo da bi se bavio kozarstvom
Sledeći tekstKako se boriti protiv krađa košnica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime