Uzgoj Alpino koza – Dramski pisac se vratio na selo da bi se bavio kozarstvom

0
1293
Agrosaveti - Uzgoj Alpino koza 06

Dok statistika kaže da sela u Srbiji umiru, da i mladi i stariji iz njih gotovo svakodnevno odlaze, mi sve češće beležimo potpuno drugačije i priče i slike. Upravo jedna takva priča odvela nas je u selo Pajazitovo, dvadesetak kilometara od Kragujevca, u koje se prošle godine vratio dramski pisac Vladimir Đorđević. U ovoj avanturi života i prirode prati ga i supruga Sanja, te su njih dvoje zajedno odlučili da ožive domaćinstvo Vladimirovog dede i da tome dodaju i svoju strast – ljubav prema kozarstvu. Sa 18 kupljenih alpino koza, otpočeli su svoju poljoprivrednu proizvodnju. Broj koza je danas nešto viši od duplo većeg nego kada su počinjali i stado nastavlja da se širi.

Adama Maganic 1120x180

I Vladimir i Sanja su rođeni i odrasli u gradu. Zajedno imaju četiri fakulteta, proživljene godine daleko u inostranstvu i napisane knjige od kojih se jedna Vladimirova, trenutno čita kao lektira u osnovnoj školi. Sve to međutim, ostavili su takoreći za sobom, jer im je za život na selu i proizvodnju kozijeg sira i mleka kojom planiraju da se i u budućnosti bave, bilo potrebno potpuno novo iskustvo, nova literatura i kako kažu, svaki savet na koji su naišli. Nakon skoro godinu dana u kozarstvu,  Sanja i Vladimir kažu da  nemaju nameru da odustanu. Čvrsto su rešeni da istraju, pre svega u što zdravijem uzgoju alpina, a samim tim i što kvalitetnojoj proizvodnji sira, mleka i surutke.

PROČITAJTE I...  Stočari: 12. maja opelo mlečnom govedarstvu ispred zgrade Predsedništva

Prehrana koza najviše se bazira na ispaši jer su uslovi za to u ovom kraju gotovo savršeni i skoro neiskorišćeni. Zadovoljstvo pronalaze u odgoju svake koze koja pristigne, sa željom da nakon prvih nekoliko godina, stado dvostruko uvećaju. Od konkretnih ulaganja u proizvodnju, sredstva je iziskivalo izmuzište za koze i ono mnogo znači.

MPS baneri II

Problematike sa kojom su se i oni susreli ima svuda, kaže Vladimir. Uglavnom je formalne prirodne, ali ogleda se i u nedostatku podrške države kod ovakvih i sličnih priča, kao i kod velikog uloženog napora i vremena da bi se stiglo do umatičenja grla i prava na subvencije.  Vreme je uglavnom i najveći problem, jer bez obzira na to koliko su ljudi zainteresovani za njihove proizvode već sada u početku i sve proizvedene količine sira i mleka stižu do kupaca i bez zvanične reklame, ipak će biti potrebne godine da dostignu ono što žele.

Do tada, prostor koji su za svoju proizvodnju izabrali, dovode polako do savršene slike seoskog života i u potpunosti uživaju u gotovo netaknutoj prirodi ovog šumadijskog kraja.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

A tokom vremena provedenog sa ovim bračnim parom, uverili smo se u sve što su nam ispričali. Da su alpine poput ljubimaca, radoznale i mazne. Da ih je toliko lako zavoleti da njihov uzgoj postaje zadovoljstvo, za koje su potrebni samo malo bolja fizička sprema i ulaganja tokom prve dve godine proizvodnje. A to je kažu, opet ništa naspram prirodnog i nadasve zdravog bogatstva koje ne samo da oni dobijaju, već i svi ostali oko njih. Posvećenost, strpljenje i ne odustajanje, saveti su za koje Vladimir i Sanja i danas kažu da su im bili najdragoceniji od svih koje su na dosadašnjem putu dobili.

PROČITAJTE I...  Produženi rokovi za prijave za subvencije do 12. juna

Prethodni tekstUzgoj ovaca rase Virtemberg u selu Kloka: Ovčarstvo i u devetoj deceniji života
Sledeći tekstPovrtarska proizvodnja u Gospođincima – Kada se bračni udruži, neuspeh nije opcija!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime